Χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία παραβίασαν εκατοντάδες email αξιωματούχων σε Ουκρανία, χώρες του ΝΑΤΟ και των Βαλκανίων. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, καθώς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) δέχτηκε κυβερνοεπίθεση.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε το Reuters, 27 emails που διαχειρίζεται το ΓΕΕΘΑ παραβιάστηκαν από τους χάκερς. Θύματα της κυβερνοεπίθεσης ήταν και Έλληνες αμυντικοί ακόλουθοι σε Ινδία και Βοσνία, καθώς και ο δημόσιος λογαριασμός επικοινωνίας του Κοινού Κέντρου Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεκάδες αξιωματούχοι σε γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που φέρνει στο φως το Reuters, οπως Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία.
Τι λέει το ΓΕΕΘΑ
Από το ΓΕΕΘΑ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, καθώς πηγές περιγράφουν πως τα email που παραβιάστηκαν δεν ήταν διαβαθμισμένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταυτόχρονα, δηλώνουν πως τα περιστατικά αυτού του είδους αντιμετωπίζονται κατάλληλα από τη διεύθυνση κυβερνοάμυνας του Γενικού Επιτελείου.
«Άφησαν την πόρτα τους ορθάνοιχτη»
Ουσιαστικά από μια «γκάφα» των χάκερ αποκαλύφθηκε πως υπήρξε αυτή η επίθεση. Ύστερα από την παραβίαση των δεδομένων Ουκρανών της Ρουμανίας, η ομάδα χάκερ έδωσε κατά λάθος στη δημοσιότητα τα δεδομένα.
Τότε, μια ομάδα Βρετανών και Αμερικανών ερευνητών κυβερνοασφάλειας τα εντόπισε από την Ctrl-Alt-Intel, αναφέροντας ότι τα δεδομένα που αφέθηκαν σε διακομιστή (ανάμεσά τους αρχεία καταγραφής επιτυχημένων επιθέσεων και χιλιάδων κλεμμένων email) δείχνουν πως οι χάκερ παραβίασαν τουλάχιστον 284 λογαριασμούς μεταξύ Σεπτεμβρίου 2024 και Μαρτίου 2026.
Η επιχείρηση περιγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα σε ανάρτηση του Ctrl-Alt-Intel. Το Ctrl-Alt-Intel ανέφερε ότι το λάθος αυτό προσέφερε μια σπάνια ευκαιρία να εξεταστεί εκ των έσω μια ρωσική κατασκοπευτική επιχείρηση.
«Οι χάκερ έκαναν ένα τεράστιο επιχειρησιακό λάθος», ανέφερε η ομάδα. «Άφησαν την πόρτα τους ορθάνοιχτη».
