«Αδερφή μου εγώ σε πιστεύω»: Χιλιάδες φωνές ενώθηκαν με της Γεωργίας Μπίκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αδερφή μου εγώ σε πιστεύω»: Χιλιάδες φωνές ενώθηκαν με της Γεωργίας Μπίκα

SHARE THIS

Στην κινητοποίηση καλούσαν φεμινιστικές οργανώσεις, αριστερές και αναρχικές συλλογικότητες ενώ συμμετείχαν και κόμματα.

Το αίτημα για δικαιοσύνη ήταν καθολικό στην εξαιρετικά μαζική συγκέντρωση και πορεία που διοργανώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Σύνταγμα στις 19.00. Από νωρίς η συμμετοχή του κόσμου, γυναικών και ανδρών, έδειχνε ότι η υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα, της 24χρονης κοπέλας που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο ΜΕΤ στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την καταγγελία της, έχει αγγίξει την πλέον πιο ευαίσθητη χορδή της ελληνικής κοινωνίας γύρω από τα ζητήματα έμφυλης βίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας, που ξεκίνησε γύρω στις 19.30μμ, βρισκόταν στα προπύλαια, η ουρά της ήταν ακόμα στο Σύνταγμα.

«Ακόμα κι αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω όχι σημαίνει ότι δεν θέλω» ήταν το πιο δυναμικό σύνθημα της βραδιάς, ενώ κυριολεκτικά σε κάθε πανό και πλακάτ αποτυπωνόταν η αγωνία για την συγκάλυψη του εγκλήματος. «Πρώτα μας λέτε σπάστε τη σιωπή και μετά ξεπλένετε τον κάθε βιαστή» φώναζε το πλήθος κατά τη διάρκεια της διαδρομής που έστριψε χαμηλά στην Πανεπιστημίου και επέστρεψε μπροστά στη Βουλή όπου και παρέμεινε για αρκετή ώρα. «Είμαστε γεμάτες στΟΡΓΗ» ανέγραφε χαρακτηριστικό πλακάτ και πράγματι στα συνθήματα αποτυπωνόταν το αίσθημα αδικίας, αγωνίας και αγανάκτησης, όπως για παράδειγμα «αυτό, αυτό είναι σωστό, κλωτσιές με 12ποντα να βάλετε μυαλό».

Στην κινητοποίηση καλούσαν φεμινιστικές οργανώσεις, αριστερές και αναρχικές συλλογικότητες ενώ συμμετείχαν και κόμματα. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ακούστηκαν επίσης συνθήματα για τον Ζακ Κωστόπουλο και την Ελένη Τοπαλούδη. Η συγκέντρωση ήταν κατά πάσα πιθανότητα η μαζικότερη των τελευταιών ετών για ζητήματα βίας κατά των γυναικών ενώ πάνω στα σκαλιά της Βουλής τοποθετήθηκαν πλακάτ που ανέγραφαν «Με τη Γεωργία» και τα ονόματα όσων φέρεται να συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στη διοργάνωση του «πάρτυ».

Την ίδια ώρα η Γεωργία Μπίκα έβγαινε από το γραφείο της Ε’ τακτικής ανακρίτριας της Θεσσαλονίκης όπου ολοκλήρωσε τη συμπληρωματική της κατάθεση και δήλωνε «Ελπίζω να βρω το δίκιο μου».

Exit mobile version