Αλιβιζάτος στη δίκη ΧΑ: «Επιδεικνύουν τη βία για να κάνουν επίδειξη δύναμης»
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλιβιζάτος στη δίκη ΧΑ: «Επιδεικνύουν τη βία για να κάνουν επίδειξη δύναμης»

SHARE THIS

Ο κ. Αλιβιζάτος εισέφερε παραδείγματα πώς η Χ.Α. στοχοποιεί και επιτίθεται σε επιλεγμένους στόχους (λ.χ. μετανάστες, αριστερούς).

Στον πυρήνα του κατηγορητηρίου μπήκε χθες η δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής με την κατάθεση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, αναλύοντας ένα ένα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το ναζιστικό μόρφωμα εγκληματική οργάνωση με εγγενή χαρακτηριστικά την ιεραρχική – στρατιωτική δομή και τη συστηματική ωμή και δημόσια βία που υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος κατάφερε να αυξήσει την επιρροή της και να εισχωρήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2012.

Πρώτη επαφή του κ. Αλιβιζάτου με την εγκληματική οργάνωση ήταν το 2010 στην Παλαιά Βουλή, όταν χρυσαυγίτες, με επικεφαλής τον Παναγιώταρο, εισέβαλαν σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την Ιθαγένεια, διέκοψαν τους ομιλητές με συνθήματα αποδοκιμασίας και επιτέθηκαν και στον ίδιο («Εμένα ως προεδρεύοντα με έπιασε από το πέτο ο Παναγιώταρος και μου είπε “γιατί δεν λες το όνομά σου ρε, να πεις ότι σε λένε Λεβί”»).

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, αυτή ήταν η πρώτη προσωπική εμπειρία με την αγριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο οι γνώσεις του ως κορυφαίου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, η πλούσια αρθρογραφία και οι δημόσιες τοποθετήσεις του τον καθιστούν μάρτυρα ουσίας για να εμβαθύνει πάνω στη δράση, στα χαρακτηριστικά και στην εξέλιξη της Χρυσής Αυγής, αναπτύσσοντας επιχειρήματα για τους λόγους που η εγκληματική οργάνωση πληροί τις προϋποθέσεις να διώκεται με βάση το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

«Συστατικό στοιχείο της οργάνωσης είναι η βία. Η δημόσια βία, δεν την κρύβουν. Είναι μια βία που επιδεικνύουν για να κάνουν περισσότερο επίδειξη δύναμης και εξουσίας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πασίγνωστα περιστατικά βίας των ταγμάτων εφόδου χωρίς κανένα φόβο πως οι παράνομες πράξεις τους θα τύχουν κάποιας αποδοκιμασίας, πόσο μάλλον κάποιας ποινικής συνέπειας. Λογικό, αφού ο Μιχαλολιάκος από το 2012 έστελνε μηνύματα ότι η οργάνωσή του αποκτά δημοφιλία μέσω της βίας, και μετά την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη έλεγε ότι «ανεβήκαμε δύο ολόκληρες μονάδες στις κρυφές δημοσκοπήσεις». «Είναι εντυπωσιακό, η επίδειξη της βίας φέρνει ψήφους», σχολίασε ο μάρτυρας.

«Το στοιχείο, λοιπόν, που ξεχωρίζει τη Χ.Α. (από άλλα ακροδεξιά κόμματα) είναι αυτό της ωμής βίας. Είχα πει πρωτόδικα ότι αν είχα κάποιο μέλος της Χ/Α/ μπροστά μου και το ρωτούσα “γιατί τα κάνετε αυτά;” θα μου έλεγε “γιατί δεν θέλουμε ένα κυριλέ κόμμα στα πρότυπα του ΛΑΟΣ”. Η Χ.Α. απέκτησε την κοινοβουλευτική ομπρέλα ώστε να αυξήσει την επιρροή της, έκανε και έξυπνες κινήσεις».

Ο κ. Αλιβιζάτος εισέφερε παραδείγματα πώς η Χ.Α. στοχοποιεί και επιτίθεται σε επιλεγμένους στόχους (λ.χ. μετανάστες, αριστερούς). Στόχοι που, όπως είπε, αποδεικνύουν πως παρά την προσπάθεια της οργάνωσης να «περάσει» ως εθνικιστικό κόμμα, αυτό ήταν απλά ένα κάλυμμα της ναζιστικής ιδεολογίας, «όπως και ο ναζιστικός σταυρός είναι δήθεν “μαίανδρος”». Ανέφερε στοιχεία που συνηγορούν στην υπακοή τους στη ναζιστική ιδεολογία που συνιστά και το κίνητρο των ενεργειών τους: «Η σιδηρά πειθαρχία. Από το “εγέρθητι” ώς τις παρελάσεις και τους πυρσούς. Και αυτά που έλεγαν ότι εκμεταλλεύονται (σ.σ. την εξουσία και τη δημοκρατία)».

Exit mobile version