Επίθεση Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο»: Δεν είδαν, δεν άκουσαν οι αστυνομικοί
EUROKINISSI ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο»: Δεν είδαν, δεν άκουσαν οι αστυνομικοί

SHARE THIS

Παρατηρητές δήλωσαν ούτε λίγο ούτε πολύ οι αστυνομικοί που κατέθεσαν για την υπόθεση της επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο».

Δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα οι αστυνομικοί που κατέθεσαν ως μάρτυρες για την υπόθεση της επίθεσης στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10 Ιουλίου 2013 και η οποία απασχόλησε εκ νέου τη Δευτέρα (23/20) το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», ενδεικτικά ήταν όσο είπε ο Δ. Γώγουλος, που ήταν ο αξιωματικός υπηρεσίας που είδε τη μοτοπορεία των χρυσαυγιτών να περνάει κάτω από το Τμήμα Ασφάλειας της Ηλιούπολης με κατεύθυνση το «Συνεργείο». «Άκουσα παρατεταμένα κορναρίσματα και συνθήματα (…) Φώναζαν “Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή” και ακολουθούνταν από δύο μοτοσικλέτες τις ομάδας ΔΙΑΣ. Κρατούσαν κοντάρια με τυλιγμένες σημαίες».

Όταν έφτασε στο «Συνεργείο» οι χρυσαυγίτες είχαν αποχωρήσει και ο ίδιος κατέθεσε ότι διαπίστωσε ζημιές, αλλά δεν πρόλαβε να δει τραυματία επειδή οι συγκεντρωμένοι ήταν εξαγριωμένοι από την προκλητική ανοχή των αντρών της ομάδας ΔΙΑΣ που παρακολουθούσαν την επίθεση, χωρίς να την αποτρέψουν.

Αυτά ήταν και τα πιο ουσιαστικά σημεία της κατάθεσης του αστυνομικού, που κατά τα άλλα, δεν ήξερε, δεν είδε λεπτομέρειες και έφυγε «διακριτικά». Ούτε για πιθανούς τραυματίες ούτε για την καταστροφή που υπέστη ο χώρος, σε σημείο που προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της έδρας, Σοφίας Παπατσουνοπούλου: «Πείτε μου, κύριε! Τίποτα δεν ξέρετε; Μια καταγγελία από το κέντρο δεν ελέγχεται;».

Ο Αχιλλέας Κίσσας μετέβη στο σημείο μία ώρα αργότερα. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως μαζί με άλλους αστυνομικούς κινήθηκε περιμετρικά του κτιρίου και λίγο αργότερα είδαν ότι είχαν σπάσει την τζαμαρία: «Το μόνο που μας είχε πει το Κέντρο ήταν να κάτσουμε και να παρατηρούμε τον χώρο.(…) Έμαθα αργότερα ότι το ίδιο βράδυ έγινε επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα (σ.σ.: όπου είχαν οδηγηθεί οι προσαχθέντες από την επίθεση) από βουλευτές της Χ.Α.».

Μάλιστα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως κατά την παραμονή του στο σημείο δεν κατάλαβε ότι η επίθεση ήταν αποτέλεσμα της επιδρομής τάγματος εφόδου.

Κώστας Σκαρμέας (πολιτική αγωγή): 10 χρόνια μάρτυρας σε αυτή την υπόθεση δεν ενδιαφερθήκατε να κάνετε μια κρίση για το τι έγινε ακριβώς στον χώρο αυτό;

Πρόεδρος: (παρεμβαίνει) Δεν ενδιαφερθήκατε να μάθετε τι ακριβώς έγινε; Γιατί χάσατε δύο ώρες από τη δουλειά σας να πάτε εκεί; Και δεν ενημερωθήκατε και δεν ψάξατε. Γιατί; Πείτε «είμαι αδιάφορος και δεν με απασχολεί τίποτα πέρα από τη δουλειά μου».

«Φαντάζομαι ότι υπήρχε κάποια κόντρα και κάποια αντιπάθεια προς τον άνθρωπο που τραυματίστηκε», είπε ο μάρτυρας. Υποστήριξε ακόμη πως δεν έχει εικόνα ούτε για τον αντιφασιστικό χαρακτήρα του ελεύθερου κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» ούτε για τις πολιτικές δράσεις που διοργανώνει. «Ήμασταν παρατηρητές απλοί», αποκρίθηκε.

Exit mobile version