Aνθρώπινο, αντιφασιστικό ποτάμι στην πορεία για το Πολυτεχνείο – Τιμή στη μνήμη της εξέγερσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aνθρώπινο, αντιφασιστικό ποτάμι στην πορεία για το Πολυτεχνείο – Τιμή στη μνήμη της εξέγερσης

SHARE THIS

Πλήθος κόσμου δίνει βροντερό «παρών» και φέτος, «48 Νοέμβρηδες μετά» στην πορεία για το Πολυτεχνείο τιμώντας τη μνήμη της εξέγερσης και του αγώνα που κατάφερε να ρίξει τη Χούντα!

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, αποτίουν και φέτος φόρο τιμής για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στους αγωνιστές και τα θύματα του φασισμού και της Χούντας, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με την καθιερωμένη πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις. Πλήθος κόσμου δίνει βροντερό «παρών». Πάνω από 5.500 αστυνομικούς έχει βγάλει στους δρόμους της Αθήνας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974

Στην κεφαλή της μαζικής πορείας για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου βρίσκεται το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ενώ φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν από την Πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην αμερικάνικη πρεσβεία η κεφαλή της πορείας για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έφτασε περίπου στις 18: 30. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενώ ακολουθεί το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ. Σημειώνεται ότι μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας. Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική , ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά. Της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού. Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα. Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο».

Ξεκίνησαν με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου

Νωρίτερα ως είθισται τα μέλη της ΠΑΣΠ ξεκίνησαν με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στα χέρια και πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία.

Η σημαία στην πορεία για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η πορεία έφτασε στην πρεσβεία λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ενώ τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Φοιτητές τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησαν χωρίς εντάσεις.

Κλειστή είναι η Βασ. Σοφίας και στα δύο ρεύματα, ενώ λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Πατησίων.

Από το πρωί οι χώροι του Πολυτεχνείου ήταν ανοιχτοί και έγιναν καταθέσεις στεφάνων, με ανθρώπους να αφήνουν λουλούδια στο χώρο πίσω από την ιστορική πύλη του ιδρύματος που έριξε το άρμα AMX-30 που είχαν στείλει οι χουντικές Αρχές μαζί με πολλά ακόμη και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, για να καταστείλει την φοιτητική εξέγερση.

Exit mobile version