Ειδικά σχολεία: Διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας για την κατάσταση των υποδομών
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ειδικά σχολεία: Διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας για την κατάσταση των υποδομών

SHARE THIS

Τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο δημοτικό συμβούλιο. -Αισθητή η παρουσία της αστυνομίας.

Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποιήθηκε χτες (24/4,) κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου από γονείς παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία καθώς και εκπαιδευτικούς.

Η διαμαρτυρία τους, που δεν ήταν η πρώτη, αφορούσε τις συνθήκες φοίτησης των παιδιών και την «απαράδεκτη κατάσταση σε υποδομές σχολείων ειδικής αγωγής στην Αθήνα», θέμα που ζήτησαν να γνωστοποιήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως καταγγέλθηκε, η δημοτική αρχή απαγόρευσε την είσοδο σε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων και το θέμα  δεν εντάχθηκε ούτε αυτή τη φορά στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου.

Παρά το μικρό πλήθος των διαδηλωτών, σημαντική ήταν η παρουσία της αστυνομίας, κυρίως αστυνομικών με πολιτικά του σώματος ΟΔΟΣ και λίγο πιο μακριά διμοιρία των ΥΜΕΤ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής».

Τι καταγγέλουν γονείς και εκπαιδευτικοί και τι ζητούν

Όπως αναφέρουν με επιστολή τους προς τον Δήμο Αθηναίων γονείς και εκπαιδευτικοί, τα άτομα αναπηρία έχουν προτεραιότητα στις προσβάσεις εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις που απορρέουν από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία έχει κυρωθεί από την χώρα μας με τον Ν. 4074/2012. «Η εν λόγω προτεραιότητα αγνοείται παντελώς από το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί απαξιωτικά», σημειώνουν.

«Είναι εξοργιστικό να λειτουργεί ένα μόνο ειδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Θησείο, και το μοναδικό Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αθηνών που έχει ιδρυθεί με πρόβλεψη για προσωρινή στέγαση αλλά και για ανέγερση νέου σχολείου, να παραμένει στα χαρτιά από το 2018! Αποτέλεσμα αυτού», προσθέτουν, «αφενός τα παιδιά με αναπηρίες να κινδυνεύουν να γίνουν παρανάλωμα σε μια πυρκαγιά ή να κινδυνεύουν να καταπλακωθούν σε ένα σεισμό, αφετέρου να βρίσκονται για ώρες μέσα στα σχολικά για να φοιτήσουν σε σχολείο άλλου δήμου, επειδή ο δήμος της Αθήνας δε διαθέτει το αντίστοιχο σχολείο!!!».

Έτσι ζητούν:

1. Να γίνει άμεσα αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα ειδικά σχολεία.

2. Να γίνει πιστοποίηση της πυρασφάλειας και να παρθούν τα αναγκαία επιβαλλόμενα μέτρα.

3. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα σημεία που οι ειδικοί επιστήμονες επιβάλλουν.

4. Να υπάρξει με βάση την κατάσταση κάθε σχολείου συγκεκριμένο σχέδιο εκπαίδευσης προσωπικού και μαθητών, στον βαθμό που μπορεί να γίνει, για την αντιμετώπιση ενός σεισμού ή μιας πυρκαγιάς.

5. Να παρθούν από τώρα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία που στεγάζονται σε επικίνδυνα κτήρια να μεταφερθούν σε κτήρια που με ευθύνη του δημοσίου θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και προσβασιμότητας, μέχρι να ανεγερθούν τα καινούργια σχολικά κτήρια με σκοπό να στεγάσουν αυτά τα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της ΕΛΕΠΑΠ, το 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο που έχει 19 παιδιά σε λυόμενα αλλά και το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, απαιτείται να βρεθούν άμεσα νέες εγκαταστάσεις. Αντίστοιχο κτήριο πρέπει να εξασφαλιστεί και για τη λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Αθηνών που παραμένει χωρίς στέγη. Ανάλογη λύση πρέπει να βρεθεί και για το ΕΕΕΕΚ κωφών. Αναλυτική περιγραφή των προβλημάτων των ειδικών σχολείων παρέχεται στο παράρτημα.

6. Ανέγερση νέων, σύγχρονων, προσβάσιμων ειδικών δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων, ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ.

7. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης.

Exit mobile version