Έν. Γυναικών Λάρισας για ξυλοδαρμό 43χρονης: Είμαστε στο πλευρό του θύματος και των παιδιών της
EUROKINISSI ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έν. Γυναικών Λάρισας για ξυλοδαρμό 43χρονης: Είμαστε στο πλευρό του θύματος και των παιδιών της

SHARE THIS

«Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας η συλλογική, οργανωμένη πάλη», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Τον αποτροπιασμό της για τον άγριο ξυλοδαρμό της 43χρονης από τον εν διαστάσει σύζυγό της στη Λάρισα εκφράζει η Ένωση Γυναικών Λάρισας, δηλώνοντας παράλληλα ότι βρίσκονται στο πλευρό της γυναίκας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, το περιστατικό δεν αποτελεί «μεμονωμένη και ακραία συμπεριφορά» αλλά «την πιο ακραία και αποκρουστική μορφή βίας», τα αίτια της οποίας  βρίσκονται «στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης».

«Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Τέλος, τονίζεται η επιτακτική ανάγκη ενός εκτεταμένου δικτύου δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υποστήριξη και την ουσιαστική βοήθεια των γυναικών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας) εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα μια 43χρονη αστυνομικό, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό του θύματος και των παιδιών της και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δικαιολογημένα δημιουργεί αισθήματα οργής στην κοινωνία της Λάρισας. Δεν πρόκειται για ”μεμονωμένη και ακραία συμπεριφορά” αλλά αποτελεί την πιο ακραία και αποκρουστική μορφή βίας. Έρχεται να προστεθεί στις απανωτές αποκαλύψεις περιστατικών βίας και κακοποίησης γυναικών που πηγάζουν μέσα από τη σαπίλα και τη δυσωδία τη σημερινής βάρβαρης πραγματικότητας που ζουν οι γυναίκες της βιοπάλης.

Είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της βίας που ζουν οι γυναίκες σήμερα και οι αιτίες τους βρίσκονται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”.

Σε αυτό το βούρκο «ξεφυτρώνουν» οι δράστες-τέρατα, θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και των παιδιών, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα βρίσκουμε το κουράγιο, τη δύναμη, την αντοχή να αλλάξουμε τη ζωή μας μαχόμενες.

Αυτό που επιβεβαιώνεται και από τα αριθμητικά στοιχεία είναι η επιτακτική ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, υποστήριξης, ουσιαστικής βοήθειας των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με βίαιες, παθογόνες διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, η ανάγκη για ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρόλο που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγράφεται ετήσια αυξητική πορεία των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας το υφιστάμενο δίκτυο δομών παραμένει το ίδιο εδώ και χρόνια, δεν έχει αναπτυχθεί, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τη στελέχωση και τη χρηματοδότησή του. Το δίκτυο των δομών της Γενικής Γραμματείας, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας, Γραμμή SOS, χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης το 2023.

Στη χώρα μας λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα και μόλις 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών (την περίοδο 2018 – 2020 έκλεισαν 2 ξενώνες σε Μενίδι και Κέρκυρα), δηλαδή πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες με βάση των πληθυσμό της χώρας και τα περιστατικά που καταγγέλλονται, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μείνουν εγκλωβισμένες σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον, τις περισσότερες φορές μαζί με τα παιδιά τους. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις γυναικών που είναι άνεργες, που σύμφωνα με στοιχεία από τους 19 ξενώνες οι άνεργες φιλοξενούμενες αποτελούν περίπου το 85%. Επίσης, οι γυναίκες που φτάνουν στα συμβουλευτικά κέντρα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν νομική στήριξη.

Η οργή που δικαιολογημένα προκαλούν τα εγκλήματα βίας, παρενόχλησης, κακοποίησης μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των γυναικών, αλλά και των παιδιών.

Μπορεί να γίνει αφορμή για να δυναμώσει η πάλη για ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη, κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων που υποκαθιστούν την κρατική ευθύνη με την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ στον τομέα της πρόληψης και κοινωνικής προστασίας.

Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε:

  • Σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, για να μπορέσουμε οι γυναίκες να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εξασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση.
  • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την πρόληψη».
Exit mobile version