Ευρωβαρόμετρο: Πτώση του βιοτικού επιπέδου για σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωβαρόμετρο: Πτώση του βιοτικού επιπέδου για σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες

SHARE THIS

Το 66% των Ελλήνων διαπιστώνει πτώση στο βιοτικό του επίπεδο, ενώ το 85% δηλώνει δυσαρεστημένο με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

Οι απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών για την ΕΕ, τους θεσμούς αλλά και την οικονομική τους κατάσταση εκθέτονται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει το Ευρωβαρόμετρο για την Άνοιξη του 2023, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα (6/6) στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αντίκτυπος των πολλαπλών κρίσεων των τελευταίων ετών είναι εμφανής, τόσο στη γενική κατάσταση της οικονομίας, όσο και στην οικονομική κατάσταση των πολιτών. Ένας στους δύο ερωτηθέντες (50%) θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει σημειώσει πτώση και προβλέπει ότι αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα «σκαρφαλώνει» στο 66%.

Επίσης, το 85% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα που έλαβε η χώρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής (65% στην ΕΕ), ενώ το 78% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο ούτε με τις δράσεις που ανέλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης (57% στην ΕΕ).

Ως ενδεχόμενη απόρροια αυτών των στοιχείων, οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%). Ακολουθούν στη σχετική λίστα προτεραιοτήτων η δημόσια υγεία (33%), η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%) και η στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%).

Όσον αφορά το ζήτημα των Ευρωεκλογών έναν χρόνο πριν την διεξαγωγή τους, το ενδιαφέρον των πολιτών φαίνεται να έχει αυξηθεί σημαντικά. Η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα (56%) δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις επόμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές, ποσοστό υψηλότερο κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με το 2018, έναν χρόνο δηλαδή πριν από τις τελευταίες εκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 49% το 2023, ενώ το 2018 ήταν 39%.

 

Exit mobile version