Εύβοια: Εκκένωση οικισμών – Ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Εκκένωση οικισμών – Ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα

SHARE THIS

Εκκενώνονται κι άλλες περιοχές στην Βόρεια Εύβοια όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα.

Εκκενώνονται η Αγία Άννα και το Αχλάδι στη Βόρεια Εύβοια, καθώς η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζει και καίει ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Εκκενώθηκε και η κοινότητα Κουρκουλών

Εκκενώθηκε νωρίτερα η κοινότητα Κουρκουλών στη βόρεια Εύβοια, με το κυρίως μέτωπο της φωτιάς να βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό. Τα περιπολικά της αστυνομίας με μεγάφωνα κάλεσαν τους κατοίκους του χωριού να αποχωρήσουν άμεσα από τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν τον οικισμό.

Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα σε Κεχριές -που έχουν εκκενωθεί- και Δάφνη, όπου δημιουργούνται ζώνες προστασίας, έχουν αναπτυχθεί τρία τεράστια μέτωπα φωτιάς που προχωρούν ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Πραγματική μάχη σε Κεχριές και Δάφνη από πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς.

«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, και, όπως διευκρινίζει, «με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσεται η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 3 Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Μήνυμα από το 112

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το 112, καθώς εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις Κεχριές Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα προς Μαντούδι. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Κεχριές Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Μαντούδι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το τεράστιο μέτωπο, που μαίνεται ανεξέλεγκτο, έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Περιπολικά της αστυνομίας ενημέρωσαν τους κατοίκους στις Κεχριές ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό.  Επί ώρα χτυπούσαν και οι καμπάνες της εκκλησίας. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Πρόκειται για το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Exit mobile version