Φωτιά στο Ρέθυμνο: «Οργανωμένο σχέδιο να μας κάψουν – Δε γίνεται να παλεύουμε άλλο»
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στο Ρέθυμνο: «Οργανωμένο σχέδιο να μας κάψουν – Δε γίνεται να παλεύουμε άλλο»

SHARE THIS

«Όσο θα είμαι δήμαρχος δεν πρόκειται να οικοπεδοποιήσουνε κανένα στρέμμα χωραφιού που θα καεί», είπε με νόημα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου.

Η φωτιά στο Ρέθυμνο συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και έχουν καεί πολλές χιλιάδες στρέμματα.

Συγκλονιστικός ήταν ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, μιλώντας από τον τόπο της καταστροφής έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο να καεί το Νότιο Ρέθυμνο.

«Εγώ αυτή τη στιγμή δε δικάζω κανέναν. Εγώ αυτή τη στιγμή περιμένω ο δήμος μου να ηρεμήσει. Δυστυχώς, πάρα πολύ φοβάμαι ότι είναι οργανωμένο αυτό που γίνεται. Διότι σήμερα το πρωί μπήκε στο Ροδάκινο φωτιά. Τη σβήσαμε εν τη γενέσει της. Μπήκε στην Αγία Γαλήνη φωτιά, τη σβήσαμε εν τη γενέσει της. Μπήκε στα Σαχτούρια φωτιά και πηγαίνει προς τον Αϊ Γιώργη να καταστρέψει όλο τον κόσμο. Και μπαίνει τώρα καινούργια φωτιά στην Κρύα Βρύση. Ε, πέστε μου τώρα… Μπορεί να τα βάλει κανείς με όλα αυτά; Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή οι ριπές ανέμου είναι 11 μποφόρ; Δε γίνεται να παλεύουμε άλλο. Κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς εάν συνεχιστεί αυτό το πράγμα δε θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε», όπως δημοσιεύει το τοπικό neakriti.gr

Αναφορικά με το “Σινούκ”: «Δυστυχώς δεν μπορεί να έρθει. Έφτασε στα Χανιά και πρέπει να κάνει ανεφοδιασμό, αλλά επειδή έχει βραδιάσει δε θα μπορέσει να έρθει»… Και συνεχίζοντας, ο Γιάννης Ταταράκης κατήγγειλε: «Εδώ πρόκειται πλέον για ένα οργανωμένο σχέδιο. Το πιστεύω. Δε γίνεται να πηγαίνουμε να σβήνουμε τη φωτιά στα Σαχτούρια και να παρουσιάζεται μέτωπο στην Κρύα Βρύση. Δε γίνεται να σβήνουμε τη φωτιά στην Κρύα Βρύση και να παρουσιάζεται στην Αγιά Γαλήνη. Και μετά να παρουσιάζεται στο Ροδάκινο. Από αύριο πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Ο δήμος Αγίου Βασιλείου είναι ένας αναπτυσσόμενος δήμος και με καλές υποδομές. Και πιστεύω ότι αυτό μάλλον πληρώνουμε. Επειδή είναι αναπτυσσόμενος και έχει τρομερή φυσική ομορφιά… Δεν ξέρω αν κάποιοι επιτήδειοι έχουν βάλει στο μυαλό τους κάποια πράγματα. Τους λέω όμως ένα πράγμα: Όσο θα είμαι δήμαρχος δεν πρόκειται να οικοπεδοποιήσουνε κανένα στρέμμα χωραφιού που θα καεί. Αυτό να το ξέρουν!».

Μάλιστα ο κ. Ταταράκης απηύθυνε έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί με το θέμα, ζητώντας από την πολιτεία να λάβει μέτρα.

«Δεν αρκεί το “εκκενώστε”…»

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, μοιράστηκε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το “ντόμινο” των πυρκαγιών, δηλώνοντας ότι περιμένουν την έκθεση της Πυροσβεστικής αναφορικά με τον τρόπο που ξέσπασαν οι πυρκαγιές.

Μάλιστα, η κ. Λιονή τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν διάσπαρτες ομάδες πυρόσβεσης, ότι δεν αρκεί το “εκκενώστε” του 112 και πως το σχέδιο πυρόσβεσης θα πρέπει να αναθεωρηθεί, κάτι που ως φαίνεται θα τεθεί πρώτο στη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή. Τόσο η ίδια όσο και ο Γιάννης Ταταράκης τόνισαν κατηγορηματικά ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα από την Πολιτεία αναθεώρηση, καθώς τα Σαχτούρια έχουν καεί οκτώ φορές.

Κι ενώ χθες το βράδυ υπήρχε μερική αποκλιμάκωση της μεγάλης πυρκαγιά ανάμεσα σε Μέλαμπες και Σαχτούρια, η πυρκαγιά στην Κρύα Βρύση ήταν σε εξέλιξη μέχρι και την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, να αναφέρει ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

«Η εκκένωση είναι λάθος» – «Δε λαμβάνεται κανένα μέτρο προετοιμασίας σε ό,τι αφορά την πρόληψη για την αντιμετώπιση μιας φωτιάς»

Ωστόσο, σε δηλώσεις του το άλλοτε στέλεχος της Πυροσβεστικής στην Κρήτη και ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα πυρόσβεσης και πυρκαγιών, Βασίλης Κοκοτσάκης, υποστήριξε πως το “δόγμα”, επί διετία, της «μη άμεσης κατάσβεσης» αλλά «άμεσης εκκένωσης», που εφαρμόστηκε και στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, και κόστισε τελικά και 15.000 στρέμματα καταστροφής μαζί με το βιός των ανθρώπων, έχει αποδειχτεί εδώ και δύο χρόνια ότι είναι η λάθος στρατηγική.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια δέχεται μια πολύ μεγάλη πίεση όσον αφορά στην προληπτική εκκένωση των περιοχών στις οποίες εκδηλώνεται μια φωτιά. Και κατά το παρελθόν υπήρχαν οι διαδικασίες εκκένωσης μιας περιοχής, μόνο που δε γίνονταν με αυτόν τον τρόπο που γίνονται σήμερα. Δεν ήταν “δόγμα”, δηλαδή. Ήταν καθαρά μια επιχειρησιακή ενέργεια. Τώρα πλέον δεν είναι μια υπηρεσιακή ενέργεια. Είναι μια πολιτική. Εντελώς, πολλές φορές, άκριτα. Παλιά ο επιχειρησιακός αξιωματικός ήταν αυτός ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα και τον έλεγχο αυτής της κατάστασης και κρίνοντας από τις συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο μιας πυρκαγιάς. Τώρα όμως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό», είπε ο Βασίλης Κοκοτσάκης.

Μάλιστα, στο ερώτημα «τι πήγε στραβά στη φωτιά των περιοχών που κάηκαν στον δήμο Αγίου Βασιλείου», ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός: «Δυστυχώς, διαχρονικά, δε λαμβάνεται κανένα μέτρο προετοιμασίας σε ό,τι αφορά την πρόληψη για την αντιμετώπιση μιας φωτιάς»…

Και πρόσθεσε πως «στην περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, υπάρχει ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο – ήταν μια κατάκτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν από κάμποσα χρόνια – το οποίο όμως είναι υποστελεχωμένο, με πολύ μικρή δύναμη, και θα έλεγα δυσανάλογα μικρή σε σχέση με αυτό το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει. Η περιοχή της Κρύας Βρύσης, των Μελάμπων και γενικά όλη η ευρύτερη περιοχή μετά το Σπήλι “δίνει” κατά καιρούς πολύ ισχυρούς ανέμους. Άρα λοιπόν, εάν το πυροσβεστικό κλιμάκιο έχει δύναμη και μέσα, θα μπορούσε προληπτικά να έχει μια δύναμη στο σημείο εκείνο, ικανή να αντιμετωπίσει μια φωτιά στην έναρξή της. Διότι γνωρίζουμε ότι, με τέτοιες συνθήκες, με κανένα προληπτικό μέτρο αποψίλωσης, όταν μια φωτιά εκδηλωθεί, δεν μπορεί να σταματήσει, με τα μέσα τα οποία διαθέτει σήμερα η περιοχή»…

Αναφορικά με τις εντολές εκκένωσης, ο Βασίλης Κοκοτσάκης είπε χαρακτηριστικά: «Παλαιότερα γινόταν εκπαίδευση γι’ αυτό… Δηλαδή το τοπικό στοιχείο είναι ο συνεργάτης. Μα είναι και λογικό… Μην υποτιμούμε τους πολίτες αυτών των περιοχών. Έχουν καταρχήν το κίνητρο για να υπερασπίζονται τον τόπο τους. Δεν μπορεί να γίνεται η εκκένωση άκριτα. Από πιο μπροστά οι τοπικές Αρχές οφείλουν και θα έπρεπε να έχουν οργανώσει το τοπικό στοιχείο για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν αυτό δεν έχει συμβεί, οι ίδιοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα αυτο-οργάνωσης και προστασίας. Ευτυχώς, θα έλεγα, και στην περιοχή του Ρεθύμνου πρόσφατα σε φωτιά, αλλά και παλιότερα στην περιοχή της Εύβοιας, οι πολίτες αυτο-οργανώθηκαν και δεν έφυγαν, παρά τις εντολές. Δηλαδή η εκκένωση δεν είναι μόνο να το πούμε στο “112”. Θέλει οργάνωση. Τα πολλά θύματα τα είχαμε κατά τη διαδικασία εκκενώσεων. Το 2007 μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάηκαν όταν έφευγαν λόγω πανικού. Όπως και στη φωτιά στο Μάτι, οι περισσότεροι άνθρωποι κάηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που κάηκαν στα σπίτια. Και μιλάμε για περιπτώσεις πυρκαγιών μέσα στο δάσος, που είχε σπίτια μέσα στο δάσος, και θα έπρεπε η πρόληψη να έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό»!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι πυρόπληκτες περιοχές του Ρεθύμνου

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Αγίου Βασίλειου, Γιάννης Ταταράκης, «έξι κοινότητες του Δήμου Αγίου Βασίλειου εντάσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται για τις κοινότητες σε Ροδάκινο, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Σαχτούρια».

Exit mobile version