Γυναικοκτονίες: Κάθε μήνα τουλάχιστον μία γυναίκα δολοφονείται – 22 περιστατικά μέσα σε 1,5 χρόνο
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γυναικοκτονίες: Κάθε μήνα τουλάχιστον μία γυναίκα δολοφονείται – 22 περιστατικά μέσα σε 1,5 χρόνο

SHARE THIS

Οι γυναικοκτονίες τείνουν να γίνουν καθημερινότητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των αποτρόπαιων εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα.

Έχασαν τη ζωή τους 22 γυναίκες από χέρι συζύγου, συντρόφου ή κάποιου επίδοξου εραστή τους μέσα σε διάστημα 1,5 χρόνου. Οι γυναικοκτονίες τείνουν να γίνουν καθημερινότητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των αποτρόπαιων εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα.

Το 2021 η κοινωνία θρήνησε 17 θύματα γυναικοκτονίας, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 φτάσαμε ήδη να καταγράφονται ακόμη 5 γυναικοκτονίες, μετά το τελευταίο περιστατικό στο Κουκάκι.

«Ήπια κάτι μπύρες το βράδυ… γύρισα σπίτι και η γυναίκα μου είχε ετοιμάσει βαλίτσες να φύγει και την σκότωσα» υπήρξε η αφοπλιστική του απάντηση. Για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στον γάμο τους, τους τσακωμούς, τις προσπάθειες επανασύνδεσης και γενικότερα την εκρηκτική κατάσταση που υπήρχε ανάμεσα τους, μίλησε ο 55χρονος δράστης που δολοφόνησε την 46χρονη σύζυγό του στους αστυνομικούς, όπως δημοσιεύει το dikastiko.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης περιέγραψε στους αστυνομικούς πως κατέληξε στο έγκλημα. Όπως είπε, είχε καταναλώσει αλκοόλ, ενώ όταν επέστρεψε σπίτι τσακώθηκαν άσχημα και τότε πήρε το μαχαίρι και την σκότωσε.

Ο 55χρονος, αφού μαχαίρωσε στον θώρακα και τον λαιμό τη γυναίκα του, πήρε τηλέφωνο τον γιο του και του είπε: «Σκότωσα τη μητέρα σου!». Ο νεαρός ήταν έξω και διασκέδαζε όταν τον κάλεσε ο πατέρας του και του είπε ότι έχει δολοφονήσει τη μητέρα του. Αμέσως, επέστρεψε στο σπίτι και βρέθηκε μπροστά την απόλυτη τραγωδία. Η μητέρα του νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Ζήτησε να χωρίσουν και την σκότωσε

Λίγες μέρες νωρίτερα, μία γυναίκα στη Δράμα ζήτησε από τον σύζυγό της να χωρίσουν, με αποτέλεσμα να τη σκοτώσει. Όπως έγινε γνωστό ο 64χρονος σύζυγός της φέρεται να τη δολοφόνησε στο σαλόνι και στη συνέχεια να έβαλε τέλος στη ζωή του στο μπάνιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζευγάρι καυγάδισε χθες το βράδυ και ο φερόμενος ως δράστης σκότωσε τη σύζυγό του γιατί φέρεται να του είχε ζητήσει να χωρίσουν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άνδρας φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του αρκετές ώρες μετά τη δολοφονία της συζύγου του. Όπως αναφέρεται, έμεινε όλο το βράδυ δίπλα στο άψυχο σώμα της γυναίκας του και μετά αυτοκτόνησε.

Είχαν προηγηθεί εντός του 2022 άλλες τρεις γυναικοκτονίες. Υπήρξε η περίπτωση της 43χρονης φαρμακοποιού από την Καβάλα, όπου ο σύζυγός της τη στραγγάλισε.

Στα τέλη Φεβρουαρίου άλλη μία γυναικοκτονία στα Γιάννενα σημειώθηκε με θύμα μια 79χρονη Αμερικανίδα και θύτη τον 69χρονο Έλληνα σύζυγό της ο οποίος την χτύπησε μέχρι θανάτου.

Στις αρχές Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη μια ακόμη γυναικοκτονία ήρθε να προστεθεί στη μακάβρια λίστα βαμμένη με αίμα γυναικών. Η 41χρονη γυναίκα κατέληξε αφού είχε πυροβοληθεί από τον πρώην σύντροφό της ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Η άτυχη γυναίκα έχασε τη «μάχη» για τη ζωή στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου είχε διακομιστεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα στοιχεία των ερευνών

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη δημοσκοπική έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, για τη βία κατά των γυναικών με τη συμμετοχή πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, από 28 κράτη μέλη της ΕΕ:

  • 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω.
  • 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού.
  • 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας.
  • 1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο.
  • 1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking (εξακολουθητική παρακολούθηση).
  • 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ.
Exit mobile version