Πυρκαγιές: Βελτιωμένη η εικόνα σε Μέγαρα και Σαλαμίνα
EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Βελτιωμένη η εικόνα σε Μέγαρα και Σαλαμίνα

SHARE THIS

Και στα Μέγαρα η εικόνα είναι επίσης σαφώς καλύτερη, ενώ όπως φαίνεται δεν υπάρχει κάποιο ανεξέλεγκτο μέτωπο.

Εφιαλτική νύχτα προμηνύεται και η αποψινή με πύρινα μέτωπα διάσπαρτα στην Αττική. Μέγαρα, Σαλαμίνα, Πεντέλη συνεχίζουν να καίγονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καμένα σπίτια σε Παλαιά Πεντέλη, Ντράφι, Γέρακα, Ανθούσα και Πανόραμα Παλλήνης ενώ οι εστίες είναι δεκάδες και εκτείνονται από το Πεντελικό όρος μέχρι την οδό Μαραθώνος.

Αναγκαστική προσγείωση για ελικόπτερο Erickson που συμμετείχε στην κατάσβεση

Αναγκαστική προσγείωση για τεχνικούς λόγους έκανε ένα ελικόπτερο Erickson που έπαιρνε μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς στα Μέγαρα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ το πλήρωμα του ελικοπτέρου είναι καλά στην υγεία του.

Αναβάλλεται η εκκένωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας

Η εκκένωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας αναβάλλεται προς το παρόν με εντολή της Πυροσβεστικής.

Καλύτερη εικόνα σε Σαλαμίνα και Μέγαρα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη Σαλαμίνα από τα τρία μέτωπα, τα δυο έχουν τελειώσει.
Την ίδια στιγμή, και στα Μέγαρα η εικόνα είναι επίσης σαφώς καλύτερη, ενώ όπως φαίνεται δεν υπάρχει κάποιο ανεξέλεγκτο μέτωπο.

Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας: Δύο ασθενείς μεταφέρονται στη Νίκαια – Σε επιφυλακή το Θριάσιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στη Σαλαμίνα τα πύρινα μέτωπα. Πρόκειται κυρίως για περιοχές καμένες από προηγούμενα έτη, με φυσική αναγέννηση, κυρίως με χαμηλή βλάστηση. Σε διαδικασία εκκένωσης βρίσκεται το Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ασθενείς μεταφέρονται στη Νίκαια. Σε επιφυλακή το Θριάσιο για τυχόν εγκαυματιες.

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Αλεποχώρι και Πεντέλη

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Αλεποχώρι με 5 Καναντέρ και έναν προωθητή γαιών. Στην πυρκαγιά της Πεντέλης, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τη διάθεση δέκα λεωφορείων – πέντε του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πέντε του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού – των 50 θέσεων.
Επίσης, πέραν των προγραμματισμένων 45 περιπολιών σε 15 δρομολόγια που εκτελούνται στην Αττική, έχουν προστεθεί δέκα επιπλέον περιπολίες. Συγκεκριμένα, τέσσερις στην Πάρνηθα (οι δύο από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και οι άλλες δύο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας), τρεις στον Υμηττό (οι δύο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και μία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) και τρεις στην ευρύτερη περιοχή του Διονύσου (οι δύο από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και μία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

Μικρής έντασης αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της Πεντέλης

Παραμένουν στο μέτωπο της Πεντέλης οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά βρίσκεται υπό ύφεση, χωρίς ενεργό μέτωπο, ωστόσο εκδηλώνονται αναζωπυρώσεις μικρής έντασης.
Η επέμβαση των Πυροσβεστών είναι άμεση, κάτι που καθιστά καλύτερη την εικόνα.

Φωτιά σε δασική έκταση στη Σαλαμίνα

Φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο λόφο Πατρίς στη Σαλαμίνα. Στην κατάσβεσή της συμμετέχουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο αλλά και 7 πυροσβεστικά οχήματα με 15 πυροσβέστες.

Εντολή εκκένωσης του οικισμού Παπαγιαννέϊκα

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στα Παπαγιαννέϊκα, να εκκενώσουν την περιοχή προς Μέγαρα.
“Αν βρίσκεστε στον οικισμό Παπαγιαννέικα Μεγάρων εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας”, ανέφερε το μήνυμα του 112.

Κλειστοί δρόμοι στα Μέγαρα λόγω της φωτιάς

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βένιζα.
Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου με σήμανση προς Άνω Αλεποχώρι, καθώς στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής της με την ανώνυμη οδό προς Άνω Λούμπα έως το ύψος της ανώνυμου οδού προς το οικισμό Πευκενέα.

Μεγάλη Φωτιά στα Μέγαρα – Εκκενώθηκε οικισμός

Στο 1 χλμ βρίσκεται πλέον το μέτωπο της φωτιάς στα Μέγαρα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μεγάρων, Κωνσταντίνος Φυλακτός.
Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα, καθώς στη μάχη ρίχτηκαν και 3 Canadair.
Όπως μετέδωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια από τη φωτιά που μαίνεται στα Μέγαρα.
“Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, είναι εκτός ελέγχου. Οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν πολύ το έργο των Πυροσβεστών”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Νεκρός 80χρονος άνδρας που είδε το σπίτι του να καίγεται για 3η φορά

Τη σορό ενός άνδρα βρήκαν αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή της Ανθούσας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ πρόκειται για έναν άνδρα 80 ετών ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του χρησιμοποιώντας περίστροφο, γιατί είδε να καίγεται το σπίτι του για τρίτη φορά.

Συνεχής ενημέρωση:

34 τραυματίες σε νοσοκομεία της Αττικής – Ανάμεσά τους 3 πυροσβέστες 

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΕΚΑΒ, 34 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής, από τα μέτωπα της φωτιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών διακομίστηκαν σε Ιπποκράτειο, Ερυθρό Σταυρό, ΚΑΤ και Σωτηρία. Ανάμεσά τους και τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά και μικρο-τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ.

Πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν σε 17 πολίτες χωρίς να χρειαστούν διακομιδή. Ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες και όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών) συμμετέχουν σε επιχειρήσεις.

Μειωμένη η ένταση των ανέμων

Μειωμένη είναι αυτήν την ώρα στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές η ένταση των ανέμων με την εικόνα στα περισσότερα μέτωπα της φωτιάς να είναι βελτιωμένη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή αυτή συνθήκη για να θέσουν τις εστίες σε ύφεση. Υπάρχουν όμως φόβοι για νέες αναζωπυρώσεις.

Η νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σε Διώνη και Δασαμάρι έως τη λεωφόρο Μαραθώνος εκτείνεται αυτή τη στιγμή το ενεργό μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, η κατάσταση στη βόρεια και βορειανατολική πλευρά της πυρκαγιάς βελτιώνεται σταδιακά και αυτή τη στιγμή, και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός άνδρα στην Ανθούσα εντός της οικείας του, πιθανότατα από αυτοπυροβολισμό. Τα αίτια ερευνούνται.

Αυτήν την ώρα επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα (ένα εκ των οποίων για συντονισμό) και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Πραγματοποιούνται οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους, είπε ο κ. Αρτοποιός ενώ έκανε λόγο για 30 δακομιδές ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα και τρεις τραυματισμούς.

Έχει ενεργοποιηθεί το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών αλλά και η υπηρεσία Copernicus της EE, ανέφερε επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα είναι πολύ υψηλός.

Τρεις εγκαυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα μεταφέρθηκαν τρία άτομα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ένας εξ αυτών μάλιστα εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων με εκτεταμένα εγκαύματα.

Λιμεναρχείο Ραφήνας: Έκκληση προς λουόμενους σε Νέα Μάκρη, Σχοινιά, Μαραθώνα

Να μην προχωρούν σε θαλάσσιες δραστηριότητες, σήμερα Τετάρτη, καλεί το κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας τους πολίτες σε συγκεκριμένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη.

ΔΕΔΔΗΕ: Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Στο σημείο που είναι σε εξέλιξη η φωτιά εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου.

Η βλάβη εντοπίζεται σε μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης.

Χωρίς προβλήματα λειτουργεί το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Πάνω από 10 καμένα σπίτια στο Ντράφι

To Ντράφι επλήγη βάναυσα, είπε ο Ευάγγελος Μπουρνούς και περιέγραψε τη φωτιά να περνάει από παντού. «Επειδή ο αέρας δυνάμωσε πέρασε από τους κήπους και τις αυλές στα σπίτια», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ραφήνας – Παλλήνης και πρόσθεσε ότι έστω κι ένα σπίτι να κάηκε είναι καταστροφή.

485 πυροσβέστες στο πεδίο

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Exit mobile version