Κορονοϊός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Αττική – Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Αττική – Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

SHARE THIS

Η Αττική από το «βαθύ κόκκινο» περνά στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα.  

«Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι πλέον στο βαθύ κόκκινο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τις εκκλήσεις των γιατρών για ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων.

Το νέο σχέδιο για το «λαβωμένο» ΕΣΥ

Όπως ενημέρωσε ο κ. Κικίλιας, το σχέδιο για το Σύστημα Υγείας είχε εκπονηθεί πέρυσι τέτοια εποχή και «το είχαμε εφαρμόσει εν μέρει στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα έχουμε αρνητικό ρεκόρ με 2.702 κρούσματα και στην Αττική 1.269».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην ταχεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, ενώ επισήμανε ότι πλέον διασωληνώνονται και νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ο υπουργός, στη συνέχεια, ανακοίνωσε την συνεισφορά και του ιδιωτικού τομέα στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως γνωστοποίησε, στο Ιπποκράτειο προστίθενται 7 ΜΕΘ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσθήκη 29 ΜΕΘ σε νοσοκομεία: Συγκεκριμένα 12 στον Ευαγγελισμός, 10 Τζάνειο και 7 Ασκληπιείο.

Παράλληλα, το ΝΙΜΙΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο, ενσωματώνοντας τις παθολογικές κλινικές Ευαγγελισμού, «Γεννηματάς» και Ιπποκρατείου. Τα παραπάνω θα μετατραπούν σε κλινικές covid.

Το Ερρίκος Ντυνάν παραχωρείται εθελούσια στο δημόσιο για μη covid περιστατικά. Το Σεισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid περιστατικών.

Το Ωνάσειο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, ενώ Θριάσειο και Ασκληπιείο θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά νοσοκομεία στις εφημερίες.

Αυστηρότερα μέτρα lockdown

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα έφτασαν τα 2.702 την Τετάρτη, ενώ ανακοινώθηκαν 431 διασωληνωμένοι και 40 νέοι θάνατοι.

Συγκεκριμένα από αύριο το πρωί στις 6 έως και τις 16 Μαρτίου στις 6 πμ θα ισχύουν τα εξής:

  • Στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2 και 6. Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.
  • Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.
  • Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε, φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό και συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε. Έχουν εντοπιστεί σε 1.756 πολίτες μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Εντωμεταξύ, νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Κλειστά τα Λύκεια σε όλη τη χώρα – Τα κλειστά σχολεία

Στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου πολλές περιοχές της χώρας – Αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων
Σχολεία – Lockdown: Νέα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ νέες περιοχές εντάσσονται στις πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), όπου δεν θα λειτουργούν διά ζώσης τα σχολεία όλων των βαθμδίων, εκτός αυτών της Ειδικής Αγωγής που θα λειτουργούν κανονικά.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, και θα ισχύσουν μέχρι και την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.

Οι περιοχές που εντάσσονται στις πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι οι εξής:

  • Αττική
  • Αχαΐα
  • Αρκαδία
  • Θεσσαλονίκη
  • Λάρισα (από το Σάββατο)
  • Λευκάδα εκτός Μεγανησίου
  • Φθιώτιδα
  • Αργολίδα
  • Κορινθία
  • Θεσπρωτία
  • Άρτα
  • Σάμος
  • Βοιωτία
  • Χίος
  • Αιτωλοακαρνανία
  • Ρόδος
  • Ηράκλειο
  • Εύβοια εκτός Σκύρου
  • Δήμος Καλυμνίων

Στο κόκκινο όλη η χώρα

Την ίδια ώρα, όλη η χώρα εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), γεγονός που σημαίνει ότι αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων.

 

Exit mobile version