Νέα φασιστική επίθεση στο ΕΠΑΛ Ευόσμου – Κατέβασαν πανό που ζητούσε «μόρφωση και υγεία»
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα φασιστική επίθεση στο ΕΠΑΛ Ευόσμου – Κατέβασαν πανό που ζητούσε «μόρφωση και υγεία»

SHARE THIS

«Δε θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα!», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ενώσεις γονέων και κηδεμόνων.

Επίθεση από φασιστικές ομάδες δέχθηκαν μαθητές στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, αλλά και η ομοσπονδία ενώσεων γονέων και κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πριν από μερικούς μήνες έγιναν φασιστικού χαρακτήρα επιθέσεις στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, που σήμερα απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα με αφορμή και πάλι επίθεση φασιστοειδών.

Άξιο αναφοράς είναι ότι γίνεται λόγος για επεισόδια κατά τα οποία στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ τρεις νεαροί, από 18 έως 21 ετών, κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων – αστυνομικών, καθώς συμμετείχαν μετά τα επεισόδια, σε πορεία 100 ατόμων με προορισμό τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης όπου είχαν προηγηθεί  οι ακροδεξιές προκλήσεις.

Το συμβάν καταγγέλλεται από την ομοσπονδία ενώσεων γονέων και κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι κατά το κάλεσμα σε γενική συνέλευση από πλευράς μαθητών ώστε να συζητηθούν οι κινητοποιήσεις στην παιδεία και πορεία στο Άγαλμα Βενιζέλου την Πέμπτη, οι όροι με τους οποίους άνοιξαν τα σχολεία και οι συνθήκες λειτουργιάς του ΕΠΑΛ, δέχτηκαν επίθεση από εξωσχολικούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εξωσχολικοί δεν αρκέστηκαν μόνο σε φραστικές επιθέσεις, αλλά προπηλακίζοντας τους παρευρισκόμενους κατέβασαν το πανό που ως αίτημα είχε «μόρφωση και υγεία για τους μαθητές».

«Δε θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα!», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, ενώ καταλήγοντας, αναφέρεται πως η Ομοσπονδία καλεί την Πέμπτη στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου «να διεκδικήσουμε οργανωμένα συλλογικά κόντρα σε κάθε λογής φασιστικές λογικές που δεν θέλουν οργανωμένους φορείς ασφάλεια μόρφωση υγεία για μας και τα παιδιά μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας γονέων

«Η Ομοσπονδία γονέων καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν σήμερα το πρωί γονείς, μαθητές, φοιτητές έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Εύοσμου.

Την ώρα που μαθητές του σχολείου καλούσαν σε γενική συνέλευση για να συζητήσουν το κάλεσμα των μαθητών στην κινητοποίηση της Πέμπτης 20/1 αλλά και τους όρους με τους οποίους άνοιξαν τα σχολεία μαζί με τις συνθήκες λειτουργιάς του ΕΠΑΛ.

Εκείνη την ώρα μερίδα μαθητών με εξωσχολικούς εμφανίστηκαν στην πόρτα του σχολείου άρχισαν να επιτίθενται λεκτικά στην αρχή και στη συνέχεια με χτυπήματα και προπηλακισμούς προσπαθούσαν να σταματήσουν κάθε συλλογική διαδικασία, κατέβασαν το πανό που ζητούσε «μόρφωση και υγεία για τους μαθητές»

Είναι οι ίδιοι γνωστοί “μαθητές” που με τραμπούκικες και φασιστικές κινήσεις θέλουν να εμποδίσουν τους μαθητές να διεκδικούν οργανωμένα με γενικές συνελεύσεις με αιτήματα μέσα στα σχολεία.

Δε θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα! Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμβάλλουν με δράσεις μέσα στα σχολεία που θα αποκαλύπτουν την εγκληματική δολοφονική φύση του φασισμού, που θα αναδεικνύουν της αξίες της αλληλεγγύης ,της οργανωμένης δράσης του συλλογικού αγώνα.

Διεκδικούμε μαζί με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς μόρφωση και ζωή με δικαιώματα

Καλούμε γονείς και μαθητές την Πέμπτη 20/1 στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου να διεκδικήσουμε οργανωμένα συλλογικά κόντρα σε κάθε λογής φασιστικές λογικές που δεν θέλουν οργανωμένους φορείς ασφάλεια μόρφωση υγεία για μας και τα παιδιά μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών

«Καταγγέλλουμε την επίθεση από φασιστικές ομάδες που δέχθηκαν συμμαθητές μας στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου!

Τη στιγμή που μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου προσπαθούσαν να οργανώσουν τον αγώνα τους και να καλέσουν τους συμμαθητές τους σε μαζική γενική συνέλευση για να “κλείσουν” με κατάληψη το σχολείο τους μετά από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, με δίκαια αιτήματα για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία, για να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα όπως η Τράπεζα Θεμάτων και οι περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό, φασιστικές ομάδες, οι οποίες δεν προερχόντουσαν μόνο μέσα από το σχολείο, πραγματοποίησαν επίθεση σε συμμαθητές μας προσπαθώντας να κατεβάσουν το πανό τους και να τους εμποδίσουν να γίνει γενική συνέλευση!

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ποιος είναι ο ρόλος τους!

Ξέρουμε ότι σιχαίνονται κάθε έννοια οργάνωσης, αγώνα, συλλογικής διεκδίκησης! Έχουν βάλει πλάτη και με τα λόγια και με τις πράξεις τους (όπως αποδεικνύεται και από τη σημερινή επίθεση) στις επιλογές της κυβέρνησης για ένα σχολείο χωρίς μέτρα προστασίας, ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο! Αλλιώς γιατί να θέλουν να διαλύσουν τον αγώνα μας;;;

ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ! ΔΕ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΧΩΡΟ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ!

Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ομάδες είναι το δυνάμωμα της οργάνωσης, της συλλογικής διεκδίκησης, του οργανωμένου αγώνα!

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια! Δε πάμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!

Δίνουμε την καλύτερη απάντηση την Πέμπτη στο πανελλαδικό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές, τους γονείς μας και τους καθηγητές μας!

Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 20/01 στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 12 το μεσημέρι.»

Exit mobile version