Πανεπιστημιακή αστυνομία: Και ένοπλοι ειδικοί φρουροί σε τέσσερα Πανεπιστήμια 
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Και ένοπλοι ειδικοί φρουροί σε τέσσερα Πανεπιστήμια 

SHARE THIS

Τις τελευταίες ώρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν την Πανεπιστημιακή αστυνομία να μπαίνει τελικά και ένοπλη σε 4 ΑΕΙ της χώρας, είτε ως «συνοδεία», είτε με πρόσχημα την ασφάλειά της, αντί να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια των φοιτητών.

• Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

• Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου (ΕΜΠ).

• Στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου (ΕΚΠΑ).

• Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus όχι ως ειδικό σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά ως ειδικοί φρουροί. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η ΕΛΑΣ έχει εξετάσει και πιθανά σεμινάρια της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση της «Κ» σχετικά με το εάν η παραπάνω εξέλιξη συνεπάγεται ότι τα στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν φέροντας ατομικό οπλισμό, όπως δηλαδή και οι ειδικοί φρουροί, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου απάντησε ότι «δεν θα τους αφήσουμε (σ.σ. τους αστυνομικούς) να εκτεθούν σε κίνδυνο»…

Έτσι, σε πρώτο χρόνο τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus είτε οπλοφορώντας είτε συνοδευόμενα από ένοπλους αστυνομικούς. Σε δεύτερο χρόνο, και εφόσον οι πρυτανικές αρχές εγκαταστήσουν τουρνικέ και κάμερες ασφαλείας στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα διενεργούν ελέγχους στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να απαγορεύουν την είσοδο σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αύριο Τρίτη ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των 400 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών για την στελέχωση των ΟΠΠΙ. Θα ακολουθήσει άδεια διάρκειας δύο εβδομάδων και «αμέσως μετά πρόκειται να αναλάβουν υπηρεσία σε τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Μετά το πογκρόμ αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στο ΑΠΘ τις προηγούμενες ημέρες, πόσο ασφαλείς μπορεί να αισθάνονται φοιτητές και γονείς, γνωρίζοντας ότι θα κυκλοφορούν στα campus ένοπλοι αστυνομικοί;

 

Exit mobile version