Πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα: “Δεν αρκούν οι δυνάμεις” – Εκκενώνονται οικισμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα: “Δεν αρκούν οι δυνάμεις” – Εκκενώνονται οικισμοί

SHARE THIS

Μαίνονται τα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα

Συναγερμός έχει σημάνει σήμερα σε όλη σχεδόν τη χώρα με τις αλλεπάλληλες φωτιές, να μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Μια χώρα που κάθε καλοκαίρι ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει πυρκαγιές και δυστυχώς να χάσει πλούτο χλωρίδας και πανίδας, σπεύδει να αγοράσει Rafale, χωρίς μάλιστα διαβούλευση και εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Παράλληλα, κραυγές απόγνωσης τονίζουν ότι δεν αρκούν τα μέσα που διαθέτουμε.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Κατακαίει η φωτιά την Βαρυμπόμπη και πλέον απειλεί κατοικημένες περιοχές, με τον δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό να λέει πως οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια και πως οι δυνάμεις δεν αρκούν.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος μετέφερε μια δραματική εικόνα από το σημείο, λέγοντας πως η φωτιά έχει φτάσει στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, με τις φλόγες να απειλούν σπίτια και τους κατοίκους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους, μετά από ενημέρωση του Δήμου.

Εν τω μεταξύ, εντολή για εκκένωση του οικισμού Αδάμες, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Εθνική Οδό, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς εκεί είναι μια από τις μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Βαρυμπόμπη μετά την έκρηξη σε υποσταθμό υψηλής στάθμης της ΔΕΗ.

«Ενημερώνουμε με ντουντούκες και συναγερμούς τους κατοίκους να απομακρυνθούν, με ότι μέσο έχουμε. Η φωτιά κινείται πολύ γρήγορα, καλύτερα να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα», τόνισε ο κ. Βρεττός.

Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός ανέφερε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα στη Βαρυμπόμπη.

Μιλώντας στο Open και στο ΣΚΑΪ έκανε έκκληση για εναέρια μέσα, ενώ οργισμένος κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να βρει κάποιον από την Πολιτική Προστασία.«Άφησαν τη φωτιά ανεξέλεγκτη, χωρίς να υπάρχουν άνεμοι» ανέφερε από την πλευρά του κάτοικος μιλώντας στο Open.

Μάλιστα γίνονται συνεχείς εκρήξεις που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από πού προέρχονται. Η φωτιά καίει σε τρία μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο είναι στην Άνω Βαρυμπόμπη, το δεύτερο μέτωπο προς τον Ιππικό Όμιλο και το τρίτο και σοβαρότερο προς την Εθνικό Οδό.

Φωτιές σε Μεσσηνία και Κω

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι που είναι κοντά στα πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία και Κω, με τις φλόγες να απειλούν οικισμούς.

Συγκεκριμένα, αναζωπύρωση παρουσιάζει σήμερα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες κοντά στην Κορώνη Μεσσηνίας. Με επίκεντρο την περιοχή Βασιλίτσι, η φωτιά δυνάμωσε ξανά, εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι κατευθύνουν τις φλόγες προς κατοικημένες περιοχές και απειλούνται σπίτια.

Το μέτωπο καίει ανάμεσα στο Βασιλίτσι και τη Χρυσοκελλαριά και κατευθύνεται προς Λιβαδάκια. Ήδη δόθηκε εντολή για την εκκένωση τριών οικισμών (Λιβαδάκια, Άγ. Γεώργιος και Βασιλίτσι). Κάτοικοι και άλλων οικισμό της περιοχής έχουν ήδη αρχίσει να αναχωρούν από τα σπίτια τους, καθώς το μέτωπο εξελίσσεται γρήγορα και επεκτείνεται.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η πύρινη λαίλαπα έχει ήδη προξενήσει ανυπολόγιστη καταστροφή. Στο σημείο επιχειρούν 77 πυροσβέστες και 22 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Εξάλλου, πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στο νησί της Κω, στην περιοχή Μαρμαρωτό, κυρίως σε χορτολιβαδική, αλλά και σε δασική έκταση.

Η φωτιά είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, με την πυροσβεστική να καταβάλλει προσπάθειες ώστε οι φλόγες να μην ξεφύγουν προς το δάσος του Ασκληπιείου.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά και στη Ρόδο

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά της Ρόδου, όπου υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις κατάσβεσης. Συγκεκριμένα επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 34 οχήματα και έξι ομάδες πεζοπόρου. Από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Επικίνδυνη φωτιά στη Λίμνη της Ευβοίας – Εκκενώνονται οικισμοί

Την εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός Ρετσινόλακκος που είναι κοντά στη Λίμνη της Εύβοιας και ο οικισμός Κοκκίνη όπου υπάρχουν κατασκηνώσεις έδωσαν πριν λίγο οι πυροσβέστες μετά τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή και η οποία είναι πάρα πολύ κοντά σε οικισμούς.

Οι εντολές των πυροσβεστών έχουν προληπτικό χαρακτήρα έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για κατοίκους και παραθεριστές πού βρίσκονται εκεί.

Πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί είδαν τις φλόγες να περνούν τις πρώτες ζώνες άμυνας και να κατευθύνονται προς τους οικισμούς και για αυτό έδωσαν την εντολή για εκκένωση, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ήδη στην περιοχή σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο από την Εύβοια όσο και από γειτονικούς νομούς καθώς κρίνεται ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη.

Η περιοχή είναι δασώσεις, οι άνεμοι ισχυροί και οι συνθήκες είναι ιδανικές για την επέκταση της φωτιάς ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η κινητοποίηση των δυνάμεων που υπήρξε για τη φωτιά στα Κριεζά έφερε αποτέλεσμα που μέσα σε λίγα λεπτά μπόρεσαν να ελέγξουν την κατάσταση και πλέον η φωτιά δεν εμπνέει κίνδυνο αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Όλες οι δυνάμεις αρχίζουν και συγκεντρώνονται στη Λίμνη της Εύβοιας όπου η φωτιά έχει επικίνδυνες διαστάσεις

Exit mobile version