Θεσσαλονίκη: Μαθητές βραβεύθηκαν για ρομποτικό σύστημα προστασίας σιδηροδρομικών διαβάσεων
ERTNEWS.GR
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθητές βραβεύθηκαν για ρομποτικό σύστημα προστασίας σιδηροδρομικών διαβάσεων

SHARE THIS

Για ένα καινοτόμο ρομποτικό σύστημα προστασίας διαβάσεων τρένων βραβεύτηκαν σήμερα μαθητές και μαθήτριες της Ομάδας Ρομποτικής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στην χώρα μας οι σιδηροδρομικές μεταφορές θα είναι ασφαλείς.

Η είδηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο μήνες μετά το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τον σοβαρό τραυματισμό ενός 16χρονου στον Ταύρο, που παρασύρθηκε από συρμό του Προαστιακού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τιμήθηκαν με το Βραβείο Μαθητικής Καινοτομίας «Ιωάννης Παπαευσταθίου», που απονέμει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» σε μαθητές που διακρίθηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά για καινοτόμα έργα τους.

Το σύστημα που κατασκεύασαν και παρουσίασαν πέρσι τα παιδιά, ονομάζεται: «Wedoguard: railroad crossing». Ήταν ένα εξ αυτών που διακρίθηκαν στον περσινό υβριδικό μαθητικό διαγωνισμό πληροφορικής που οργανώθηκε στις 12-15 Απριλίου 2022, στο «ΝΟΗΣΙΣ». Η συγκυρία, δυστυχώς, το φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο έναρξης του φετινού 15ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, που φιλοξενείται στο «ΝΟΗΣΙΣ».

Για την ιδέα της κατασκευής και την ομάδα ρομποτικής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ομάδας Ρομποτικής και υποδιευθυντής του Σχολείου, Νίκος Αυγουλάς.

Όπως είπε, «το “wedoguard:railroad crossings” Ρομποτικό Σύστημα Προστασίας Διαβάσεων Τρένων προστατεύει τον απρόσεκτο ή βιαστικό οδηγό από σύγκρουση με διερχόμενο τρένο. Το σύστημα αντιλαμβάνεται και ειδοποιεί τα διερχόμενα αυτοκίνητα, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται ελεύθερα εκτός από εκείνα που βρίσκονται κοντά στην ειδικά εξοπλισμένη με μαγνητικό υλικό διάβαση, οπότε και ακινητοποιούνται αυτόματα, αποτρέποντας το ατύχημα τόσο για τον βιαστικό, που νομίζει ότι προλαβαίνει να περάσει όσο και από τον απρόσεκτο οδηγό. Η εργασία για την κατασκευή του συστήματος μας πήρε ένα τρίμηνο μαθημάτων, στα οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Στ’ τάξης».

Exit mobile version