
Εκατομμύρια έφηβα κορίτσια σε ολόκληρο το Αφγανιστάν περιμένουν με αγωνία να επιστρέψουν στην τάξη, όσο τα λύκεια παραμένουν κλειστά, αυξάνοντας τους φόβους για το μέλλον της γυναικείας εκπαίδευσης σύμφωνα με τους κανόνες των Ταλιμπάν.
Οι νέοι κυβερνήτες της χώρας επέτρεψαν σε αγόρια της ίδιας ηλικιακής ομάδας – επτά έως δώδεκα ετών – να παρακολουθήσουν μαθήματα τον προηγούμενο μήνα, αλλά είπαν ότι “ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης” ήταν απαραίτητο προτού τα μεγαλύτερα κορίτσια μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, όπως αναφέρει το Al Jazeera.
Εκείνη την περίοδο, ο αναπληρωτής Υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, δήλωσε ότι η ομάδα δούλεψε σε μια “διαδικασία” για να επιτρέψει στα έφηβα κορίτσια να επιστρέψουν στην τάξη.
Όσα δεσμεύτηκαν
Στην πρώτη συνέντευξη τύπου των Ταλιμπάν μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο 2015, ο Mujahid είχε δεσμευτεί να “επιτρέψει στις γυναίκες να δουλεύουν και να σπουδάζουν”, αφού προσπαθούσε να απομακρύνει το φόβο του νόμου μεταξύ 1996-2001 που χαρακτηρίστηκε από μια καμπύλη στα γυναικεία δικαιώματα.
Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των κοριτσιών από τα σχολεία έχει μόνο επιδεινώσει τους φόβους μεταξύ του αφγανικού λαού ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους αυστηρούς νόμους της δεκαετίας του 90’.
Αυτά τα 5 χρόνια είχαν τη διαφορά ότι ήταν η μοναδική περίοδος στη μοντέρνα Αφγανική ιστορία, όπου γυναίκες και κορίτσια απαγορευόταν να εργάζονται και να σπουδάζουν.
Σε ενάμιση μήνα αφότου ανέλαβαν την εξουσία, οι Ταλιμπάν είπαν ότι οι γυναίκες που εργάζονται στην κυβέρνηση θα μένουν σπίτι, ανακοίνωσαν ένα υπουργικό συμβούλιο αποτελούμενο ολοκληρωτικά από άντρες, έκλεισαν το Υπουργείο Γυναικείων ζητημάτων και ήρθαν αντιμέτωποι με καταγγελίες για παρενόχληση και κακοποίηση διαδηλωτριών στις πόλεις του έθνους.
Επικίνδυνες ερωτήσεις
Η Toorpekai Momand, δικηγόρος εκπαίδευσης, δήλωσε πως η καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις δράσεις των Ταλιμπάν, οδήγησαν τα έφηβα κορίτσια να αντιπαρατεθούν με επικίνδυνες ερωτήσεις, “Γιατί οι Ταλιμπάν έχουν πρόβλημα μαζί μας; Γιατί στερούν τα δικά μας δικαιώματα;”
Η Momand, που πέρασε 10 χρόνια να εργάζεται ως σχολική διευθύντρια, είναι ανάμεσα σε εκατοντάδες γυναίκες στο Αφγανιστάν και στο εξωτερικό που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι οι Ταλιμπάν θα κρατήσουν τις υποσχέσεις τους και θα επιτρέψουν στα κορίτσια και στις γυναίκες να επιστρέψουν στα σχολεία και τα γραφεία τους.
Αλλαγή προγράμματος σπουδών
Οι Ταλιμπάν έκαναν επίσης αναφορές σε μια ανασκόπηση του προγράμματος σπουδών, κάτι που οι Αφγανοί θεωρούν ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την εκπαίδευση των παιδιών. “Η ανασκόπηση ενός προγράμματος σπουδών απαιτεί πολύ χρόνο και μια πολύ λεπτομερή κατανόηση των εκπαιδευτικών μοντέλων”, δηλώνει η πολιτεία. Όλες οι πηγές με τις οποίες μίλησε το Al Jazeera μοιράζονται την αμφισβήτηση για την πραγματική κατανόηση της πολυπλοκότητας του εκπαιδευτικού συστήματος για 9,5 εκατομμύρια μαθητές από τον Afgani. Τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός Παιδείας του Ομίλου, Muwlawi Noorullah Monir, προκάλεσε ένα θύελλα στα social media όταν είπε: “Κανένα πτυχίο PhD, ούτε Master’s Degree είναι πολύτιμο σήμερα. Βλέπετε ότι οι Ταλιμπάν που βρίσκονται στην εξουσία, δεν έχουν διδακτορικό, μετάπτυχιακά ή ακόμα και ένα γυμνάσιο, αλλά είναι οι καλύτεροι από όλους.