Γυναικεία επανάσταση στο Ιράν: Οργή λαού – Αυξάνονται οι νεκροί
AP PHOTO FRANCISCO SECO
ΚΟΣΜΟΣ

Γυναικεία επανάσταση στο Ιράν: Οργή λαού – Αυξάνονται οι νεκροί

SHARE THIS

Ο Ιρανός Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση

Διαστάσεις αιματηρής κοινωνικής εξέγερσης έχουν προσλάβει οι διαμαρτυρίες για τον θάνατο της 22χρονης Μαϊσά Αμινί στο Ιράν. Οι πληροφορίες για νεκρούς στις διαμαρτυρίες είναι συγκεχυμένες καθώς τα διεθνή ΜΜΕ δεν είναι σε θέση να διασταυρώσουν τον ακριβή αριθμό,  με τις αναφορές μέχρι χθες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννιά.

Την ώρα μάλιστα που η οργή φουντώνει, ο Πρόεδρος Ραΐσι παραμένει αμετανόητος.

Οργισμένοι πολίτες ζητούν δικαίωση για την 22χρονη και την οικογένειά της, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του ιρανού προέδρου Ραϊσί ο οποίος όπως μεταδίδει το ertnews.gr,  ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση. Η νεαρή κοπέλα έπεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη. Έφυγε από τη ζωή δύο 24ωρα αργότερα στο νοσοκομείο. Έκτοτε, η οργή δεν λέει να καταλαγιάσει. Μαζικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε τουλάχιστον 31 πολιτείες και στην πρωτεύουσα.

Τι πυροδότησε το κύμα οργής στο Ιράν

Η αστυνομία ηθών του Ιράν συνέλαβε την Αμινί στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη από τη γενέτειρά της στη δυτική κουρδική περιοχή της χώρας. Κατέρρευσε σε αστυνομικό τμήμα και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Τη συνέλαβαν επειδή φορούσε πολύ χαλαρά το χιτζάμπ της. Το Ιράν απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν τη μαντίλα με τρόπο που να καλύπτει πλήρως τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Μόνο το Αφγανιστάν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν εφαρμόζει τώρα ενεργά έναν παρόμοιο νόμο.

Η αστυνομία απορρίπτει τις κατηγορίες κακομεταχείρισης της Αμινί και υποστηρίζει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ωστόσο δεσμεύτηκε πως θα πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα.

Από την πλευρά της η οικογένεια της Αμινί υποστηρίζει ότι η κόρη τους δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και ότι δεν τους επέτρεψαν να δουν τη σορό της πριν από την ταφή της. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την κηδεία της στην κουρδική πόλη Σακέζ το Σάββατο και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης.

Το Διαδίκτυο έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κοινωνική αφύπνιση, με χιλιάδες γυναίκες να χρησιμοποιούν τα social media για να εκφράσουν την οργή τους. Χιλιάδες ήταν και τα βίντεο που έκαναν τον γύρο του κόσμου και στα οποία αποτυπωνόταν τόσο η μαζικότητητα των κινητοποιήσεων όσο και οι βίαιες καταστολές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp έχει περιοριστεί, σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Exit mobile version