Η Ισπανία δεν θα στείλει μεμονωμένα όπλα στην Ουκρανία – Συμμετέχει μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία δεν θα στείλει μεμονωμένα όπλα στην Ουκρανία – Συμμετέχει μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο

SHARE THIS

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προτείνουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και βοήθεια» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ για την Ουκρανία.

Στην πρώτη συνέντευξή του ο Πέδρο Σάντσεθ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξήγησε ότι η Ισπανία δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία μεμονωμένα, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο «μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Υποστήριξης της Ειρήνης».

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Δώρας Μακρή στην ΕΡΤ, ο Πέδρο Σάντσεθ εξήγησε στην TVE η Ισπανία «δρα σε τρεις τομείς» με την Ουκρανία: την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Πολωνίας, την παροχή αμυντικού υλικού και την ενεργοποίηση σε κοινοτικό επίπεδο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Υποστήριξης της Ειρήνης για την παροχή επιθετικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας. «Καθώς γινόμαστε μάρτυρες μιας απειλής για την ασφάλεια και τις αξίες και τις αρχές που εκπροσωπεί η ΕΕ, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προτείνουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και βοήθεια», υπερασπίστηκε ο Σάντσεθ.

Όπως επισήμανε στην συνέντευξή του: «Η αιτία της σύγκρουσης είναι ότι ο Πούτιν δεν αποδέχεται την ΕΕ. Δεν αποδέχεται αυτό που αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις αξίες της. Και αυτό είναι που βλέπει ως απειλή. Αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν είναι να προσπαθήσει να διχάσει την ΕΕ. Και αυτό που βρήκε είναι μια ΕΕ με κοινή και σθεναρή αντίδραση. Γιατί εδώ δεν διακυβεύονται μόνο η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας», είπε. «Ο Πούτιν πρέπει να γνωρίζει ότι οι κυρώσεις θα διαρκέσουν μέχρι να αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα από την Ουκρανία», προειδοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Υποστήριξε ότι πρόκειται για μία «σύγκρουση μακράς εμβέλειας και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», αλλά υπερασπίστηκε ότι «το κόστος» της μη εφαρμογής αυτών των κυρώσεων στη Ρωσία «θα ήταν απολύτως απαράδεκτο και απροσδόκητο”.

Σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, την οποία ζήτησε ο Ζελένσκι, ο Σάντσεθ εξήγησε ότι «είναι μια μακρά διαδικασία», αλλά ότι η συζήτηση πρόκειται να διεξαχθεί και ότι η Ουκρανία έχει «μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή κλίση».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ληφθούν «νομικά μέτρα» ώστε οι 100.000 Ουκρανοί που ζουν στην Ισπανία να μπορούν να ζήσουν νόμιμα στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές παροχές. Ο Σάντσεθ απευθύνθηκε επίσης στον ρωσικό πληθυσμό στην Ισπανία: «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ρωσίας και του λαού της που υφίσταται την καταστολή ενός αυταρχικού καθεστώτος εδώ και 20 χρόνια».

Exit mobile version