Ισπανία: Προς κοινή εκλογική κάθοδο Unidas Podemos και Sumar
VIDEO SREENSHOT/FACEBOOK.COM PODEMOS
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Προς κοινή εκλογική κάθοδο Unidas Podemos και Sumar

SHARE THIS

Η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα.

Απόφαση για κοινή εκλογική κάθοδο με το νεοπαγές κόμμα Sumar (Άθροισμα) της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ οι Unidas Podemos μέσω της γενικής γραμματέως τους, Ιόνε Μπελάρα, ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουλίου στην Ισπανία.

Αδιευκρίνιστο παραμένει πάντως αν οι Podemos δέχτηκαν ή απέρριψαν το βέτο, που έχει θέσει η άλλη πλευρά ενάντια στην υποψηφιότητα της αναπληρώτριας υπουργού Ισότητας Ιρένε Μοντέρο και η οποία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του μέχρι τώρα συγκυβερνώντος κόμματος.

Συμφωνούν τα μέλη του κόμματος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού στην «Αυγή», είχε προηγηθεί ένα εξπρές διαδικτυακό δημοψήφισμα, όπου το 93% των μελών του Podemos έδωσαν την Παρασκευή στην ηγεσία του αριστερού κόμματος το πράσινο φως για να αποφασίσει σχετικά με την πιθανή συνεργασία με το Sumar. Το ερώτημα που διατυπώθηκε ήταν: «Δέχεστε ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο των Podemos, ακολουθώντας τα κριτήρια ενότητας που έθεσε το Κρατικό Πολιτικό Συμβούλιο, πρέπει να διαπραγματευτεί με το Sumar και, εάν χρειαστεί, να συμφωνήσει σε μια εκλογική συμμαχία μεταξύ των δύο κομμάτων;».

Το Podemos είχε παρουσιάσει σημαντική πτώση στις πρόσφατες τοπικές, περιφερειακές εκλογές και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι αν τα δύο κόμματα της Αριστεράς κατέβουν με χωριστές λίστες είναι πιθανόν να έχουν και νέες απώλειες. Μια κοινή κάθοδος θεωρείται ότι θα έχει και πολιτική βαρύτητα, αλλά και «αριθμητική» επίδραση στο αποτέλεσμα, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Φειχό, μαζί με το ακροδεξιό Vox θα μπορούσαν να κερδίσουν την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Κρίσιμη η σημερινή μέρα

Η απόφαση για συνεργασία έχει ληφθεί πάντως σύμφωνα με τη Μπελάρα και θα πρέπει να επισημοποιηθεί μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, με την κατάθεση των σχετικών εγγράφων στις αρμόδιες αρχές. Στη συνέχεια θα πρέπει φυσικά να υπάρξει συμφωνία και για την κατανομή των θέσεων στις λίστες μεταξύ των δύο πλευρών, και για ζητήματα συμβόλων και επίσημης ονομασίας στα ψηφοδέλτια, αλλά και για θέματα που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, όπως η κοινή ή αυτόνομη κοινοβουλευτική τους παρουσία, η εκπροσώπηση στις διάφορες επιτροπές της Βουλής και η κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων.

Exit mobile version