Το FBI αντιμετώπιζε τον εμβληματικό συγγραφέα, Κάρλος Φουέντες, ως «ανατρεπτικό κομμουνιστή»
AP
ΚΟΣΜΟΣ

Το FBI αντιμετώπιζε τον εμβληματικό συγγραφέα, Κάρλος Φουέντες, ως «ανατρεπτικό κομμουνιστή»

SHARE THIS

Ο αναγνωρισμένος Μεξικανός συγγραφέας και στοχαστής παρακολουθούνταν για χρόνια από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα.

Έγγραφα που κυκλοφόρησαν λίγο καιρό μετά τον θάνατο του Μεξικανού συγγραφέα, Κάρλος Φουέντες, αποκάλυψαν ότι το FBI και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παρακολουθούσαν στενά τη δραστηριότητά του για αρκετές δεκαετίες, καθώς τον θεωρούσαν «κομμουνιστή» και υποστηρικτή του Φιντέλ Κάστρο.

Ο φάκελος που κυκλοφόρησε περιλάμβανε εσωτερικά έγγραφα και αποκόμματα εφημερίδων, και αναφερόταν σε μια «μακρά ιστορία ανατρεπτικών διασυνδέσεων». Ο Φουέντες δεν έλαβε δύο φορές βίζα εισόδου στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960 και, αν και έκανε πολλές επισκέψεις στη χώρα και του δόθηκε άδεια να διδάξει σε αμερικανικά πανεπιστήμια, οι δραστηριότητές του παρακολουθούνταν στενά από το FBI, όπως δημοσιεύει ο Guardian.

Τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του FBI δείχνουν ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν στον Φουέντες βίζα εισόδου τουλάχιστον δύο φορές τη δεκαετία του 1960. Σε ένα από τα υπομνήματα ο Φουέντες περιγράφεται ως «κορυφαίος Μεξικανός κομμουνιστής συγγραφέας» και «γνωστός Μεξικανός μυθιστοριογράφος με μακρά ιστορία ανατρεπτικών διασυνδέσεων».

Ο Φουέντες πέθανε το 2012 σε ηλικία 83 ετών μετά από εσωτερική αιμορραγία.

Στον φάκελο 170 σελίδων με εσωτερικά επίσημα έγγραφα και ορισμένα άρθρα σε εφημερίδες, το FBI περιγράφει πώς παρακολουθούσε τον Φουέντες και του αρνήθηκε την άδεια να εισέλθει στις ΗΠΑ επειδή ήταν μέλος του Μεξικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ένας από τους πιο σημαντικούς Λατινοαμερικανούς συγγραφείς και διανοούμενους του 20ου αιώνα, ο Φουέντες υποστήριξε τον Κάστρο αφότου ανέλαβε την Κούβα και υποστήριξε την επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Αλλά οι καλές σχέσεις του Φουέντες με την κουβανική κυβέρνηση τελείωσαν το 1971 όταν συμμετείχε στις διαμαρτυρίες για τη μεταχείριση του ποιητή Heberto Padilla, κάτι που δεν του συγχώρεσαν ποτέ οι κουβανοί αξιωματούχοι.

Τα πρώτα έγγραφα χρονολογούνται από το 1962 όταν ο Φουέντες έλαβε πρόσκληση να πάει στις ΗΠΑ για μια τηλεοπτική συζήτηση με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Γκούντγουιν. Ένα σημείωμα με ημερομηνία 3 Απριλίου 1962 αναφέρει ότι μέχρι εκείνη την ημέρα ο Φουέντες δεν είχε ζητήσει βίζα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μεξικό και προσθέτει ότι υπήρχαν οδηγίες από την Ουάσιγκτον να καθυστερήσει την αίτησή του και να περιμένει περαιτέρω οδηγίες.

Ο φάκελος του FBI για τον Φουέντες περιλαμβάνει άρθρα εφημερίδων σχετικά με το πώς η αίτησή του για βίζα απορρίφθηκε αργότερα.

Αν και στον Φουέντες αρνήθηκαν τη βίζα εισόδου περισσότερες από μία φορές, ο Μεξικανός συγγραφέας πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις στις ΗΠΑ και του δόθηκε άδεια να διδάξει σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Όμως οι αρχές συνέχισαν να τον παρακολουθούν σε αμερικανικό έδαφος.

Σε ένα υπόμνημα από τον Οκτώβριο του 1970 που απευθύνεται στον διευθυντή του FBI, το γραφείο προτείνει να βρεθούν πηγές και πληροφοριοδότες στην Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που θα μπορούσαν να παρακολουθούν τον Φουέντες. Το σημείωμα προειδοποιεί για μια ενεργή έρευνα λόγω της προσοχής των μέσων ενημέρωσης.

«Λόγω της εξέχουσας θέσης του Φουέντες ως συγγραφέα, της δημοσιότητας που παρακολούθησε τις προηγούμενες αρνήσεις βίζας και της υποδεικνυόμενης σύνδεσής του με δύο πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, δεν είναι επιθυμητή η ενεργός έρευνα σχετικά με αυτόν αυτή τη στιγμή», αναφέρει το έγγραφο.

Τελειώνει με ένα σημείωμα που αναφέρει ότι ο Φουέντες έχει «μακρά ιστορία ανατρεπτικών διασυνδέσεων και έχει ταξιδέψει στο Σιδηρούν Παραπέτασμα και στην Κούβα».

Κάποτε θεωρήθηκε κομμουνιστής, ο Φουέντες πέρασε μερικά από τα παιδικά του χρόνια στις ΗΠΑ ως γιος ενός Μεξικανού διπλωμάτη. Είπε ότι τον εκνευρίζει το γεγονός ότι η πολιτική του αριστερού κέντρου σήμαινε ότι συχνά τον παρουσιάζουν ως αντιαμερικανό. “Το να με αποκαλούν αντιαμερικανό είναι ένα απίστευτο ψέμα, μια συκοφαντία. Μεγάλωσα σε αυτή τη χώρα. Όταν ήμουν μικρός έσφιξα το χέρι του Φράνκλιν Ρούσβελτ και δεν το έχω πλύνει από τότε”, είπε με χαρακτηριστικό καλό. χιούμορ σε μια συνέντευξη του 2006 στο Λος Άντζελες.

Πιο πρόσφατα, ως μετριοπαθής αριστερός, ο Φουέντες αντιτάχθηκε σθεναρά στις τακτικές των ΗΠΑ στην καταστολή της μετανάστευσης ως μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Αλλά κατηγόρησε επίσης τον Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας ως «Τροπικό Μουσολίνι».

Τα αρχεία του FBI δείχνουν πώς με την πάροδο του χρόνου το γραφείο άλλαξε τις απόψεις του για τον Φουέντες. Νωρίς, το FBI τόνισε τις αριστερές του τάσεις, αλλά το 1985 περιγράφεται ως εξέχων συγγραφέας και του δίνεται βίζα για να διδάξει στο Χάρβαρντ.

Στην αίτηση του Φουέντες, οι αρχές των ΗΠΑ λένε ότι, παρόλο που είχε κριθεί μη επιλέξιμος για άδεια εισόδου επειδή ήταν μέλος μιας απαγορευμένης οργάνωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μια προφανής αναφορά στο Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, θα έπρεπε να του δοθεί βίζα για να πάει στο Χάρβαρντ γιατί είναι «εξέχων Μεξικανός συγγραφέας του 20ού αιώνα».

Το FBI δημοσίευσε τα έγγραφα αφού η υπηρεσία NYCity News Service υπέβαλε αίτημα τον Σεπτέμβριο του 2012 για τον φάκελο του FBI του Fuentes υπό την ελευθερία της πληροφόρησης, το οποίο απαιτεί από την υπηρεσία να δημοσιοποιήσει ορισμένα έγγραφα μόλις πεθάνει ένα άτομο.

Exit mobile version