Aλληλεγγύη στην Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ – Στο επόμενο Συμβούλιο οι κυρώσεις για την Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aλληλεγγύη στην Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ – Στο επόμενο Συμβούλιο οι κυρώσεις για την Τουρκία

SHARE THIS

Τέσσερα ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Ζοζέπ Μπορέλ. Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτεράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό, καθώς και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Κατά πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, ο Νίκος Δένδιας έδειξε στους ομολόγους του ντοκουμέντα από το περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στην ελληνική φρεγάτα “Λήμνος” και την τουρκική “Kemal Reis”. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι υπουργοί Εξωτερικών σοκαρίστηκαν από τα ντοκουμέντα, με τον Γιοζέπ Μπορέλ να λέει πως είναι ανεπίτρεπτο και πως δεν πρέπει κάτι παρόμοιο να ξανασυμβεί. Πάντως οι όποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, παραπέμφθηκαν για το επόμενο “τακτικό” Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου, καθώς το σημερινό έκτακτο δεν μπορούσε να λάβει τέτοια απόφαση.

Τσαβούσογλου: Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση της έντασης

Η Τουρκία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτές στην Αθήνα, καλώντας την να ενεργήσει «με λογική». «Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση, αλλά η Ελλάδα θα έπρεπε να ενεργήσει με λογική», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ελβετό ομόλογό του, τον Ιγκνάσιο Κασίς, στη Γενεύη.

Για τη Γαλλία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που κλιμακώνουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, και πρόσθεσε: «Δεν θα πετύχουν τίποτα συμπεριφερόμενοι σαν αφεντικά». Η Ελβετία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διένεξη και η Τουρκία συμφώνησε κατ’ αρχήν, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει μια απάντηση αν προκαλέσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορουτς Ρέις.

Κοινό μέτωπο με την Ε.Ε. και κυρώσεις ζητούν από τον Πομπέο οι Μενέντεζ και Βαν Χόλεν

Ελληνοτουρκικά: Η πρώτη επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, ενώ η δεύτερη από τους συμπρoέδρους της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς. Κοινός παρονομαστής στις δύο επιστολές είναι το αίτημα να υπάρξει σαφήνεια στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Μενέντεζ και Βαν Χόλεν: Συνεργασία με την ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Οι δύο γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον Μάικ Πομπέο τη διαβεβαίωσή του ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων. Όπως αναφέρουν, ο Αμερικανός υπουργός είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουν ότι όλες οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι νόμιμες. «Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητούμε να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ζητούν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Οι γερουσιαστές ζητούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να διευθετήσει αυτά τα προβλήματα κάτω από τη διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Δεύτερον, σας ζητάμε να αρχίσετε αμέσως να συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο τουρκικά ενεργειακά στελέχη και η Γαλλία ανέπτυξε πρόσφατα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξουν αμέσως ένα σχέδιο συνολικών κοινών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μέσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου», επισημαίνουν οι γερουσιαστές.

Επιπλέον, στην επιστολή διατυπώνεται το πάγιο αίτημα της Γερουσίας για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Όπως επισημαίνεται, η ολιγωρία του Λευκού Οίκου έχει παράγει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η μη επιβολή των κυρώσεων έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του προέδρου Ερντογάν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Οι γερουσιαστές κάνουν λόγο για μια κρίσιμη στιγμή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη χλιαρή αντίδραση από την Ουάσιγκτον θα οδηγήσει μόνο στην περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν παροτρύνουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα απομακρύνει τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες το απόγευμα με τους δυο συγκεκριμένους γερουσιαστές.

Οι συμπρόεδροι της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο καυτηριάζουν τη στάση της Άγκυρας, τονίζοντας ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια κλιμάκωση που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούν τον Μάικ Πομπέο να καταστήσει σαφές ότι η συνέχιση αυτής της πορείας θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«Στο νομοσχέδιο “East Med Act” επιστήσαμε την προσοχή στις μακροχρόνιες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή, και συγκεκριμένα στις προσπάθειές της (Τουρκίας) “να παρέμβει στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της”, καθώς και στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της ελληνικής επικράτειας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Πηγή: FLASH
Exit mobile version