Ράπισμα ΣτΕ κατά της κυβέρνησης: Αντισυνταγματικός ο «νόμος Θεοδωρικάκου» για τους ΟΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράπισμα ΣτΕ κατά της κυβέρνησης: Αντισυνταγματικός ο «νόμος Θεοδωρικάκου» για τους ΟΤΑ

SHARE THIS

Σύμφωνα με το Γ' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι διατάξεις του νόμου παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι  

Ακόμη ένα ηχηρό άδειασμα της γαλάζιας κυβέρνηση, αυτή τη φορά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πιο συγκεκριμένα, το Γ’ τμήμα του ΣτΕ, αποφάσισε πως οι μετεκλογικές αλλαγές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων, είναι αντισυνταγματικές.

Πλέον, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου και αν οι διατάξεις αυτές κριθούν τελικά και από από την Ολομέλεια αντισυνταγματικές, θα επηρεαστούν ανάλογα βάσει νομολογίας οι αντίστοιχες διατάξεις και για τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης, έγινε δεκτό, κατά πλειοψηφία, ότι οι παραπάνω διατάξεις, κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26.5.2019 και της 2.6.2019 δημοτική περίοδο (1.9.2019-31.12.2023), παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 1 (παρ. 1 και 2), 4 (παρ. 1), 5 (παρ. 1), 51 (παρ. 3), 52 και 102 (παρ. 2) του Συντάγματος, δεδομένου ότι τόσον οι εκλογείς όσο και οι εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι είχαν συνεκτιμήσει, για τη διαμόρφωση της εκλογικής τους βούλησης, τις ισχύουσες κατά τον χρόνο των εκλογών αυτών ρυθμίσεις του ν. 4555/2018 (άρθρα 76 και 91), με τις οποίες προβλεπόταν η συγκρότηση των προαναφερόμενων συλλογικών οργάνων χωρίς αντίστοιχη ρύθμιση περί πλειοψηφίας της παράταξης του δημάρχου.

Exit mobile version