Οι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ βάζουν φρένο στην πλήρη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ βάζουν φρένο στην πλήρη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου

SHARE THIS

H διοίκηση της ομάδας της Βεστφαλίας λογοδοτεί σε περίπου 157.000 μέλη, με τη συμμετοχή στη φετινή ετήσια γενική συνέλευση να είναι μαζική.

Τον περασμένο μήνα στη γενική συνέλευση του σωματείου οι οπαδοί της Ντόρτμουντ κλήθηκαν να ψηφίσουν για μια σειρά θεμάτων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση αλλαγής ονόματος ή έδρας της ομάδας στους εντός έδρας αγώνες, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της ομάδας σε μια μελλοντική European Super League.

H διοίκηση της ομάδας της Βεστφαλίας λογοδοτεί σε περίπου 157.000 μέλη, με τη συμμετοχή στη φετινή ετήσια γενική συνέλευση να είναι μαζική και την πρόταση για την εισαγωγή ενός κώδικα βασικών αξιών στο καταστατικό του συλλόγου να υιοθετείται με απόλυτη πλειοψηφία. Εάν μια τέτοια πρόταση περνούσε σε έναν σύλλογο της Premier League ή της Serie A θα συνιστούσε ρήξη με τη λογική του «laissez-faire» του αγγλικού και ιταλικού ποδοσφαίρου, αλλά στο πλαίσιο της Bundesliga, ήταν μια επιβεβαίωση του οπαδικού ήθους και της δύναμης των φιλάθλων που διαφοροποιεί τη Γερμανία από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο ζήτημα της αυτοδιαχείρισης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Μεταξύ των βασικών προτάσεων που υιοθετήθηκαν ήταν η διατήρηση του ονόματος, των χρωμάτων και του σήματος του συλλόγου, η κατά προτεραιότητα συμμετοχή στις εθνικές διοργανώσεις, η δέσμευση ότι όλοι οι εντός έδρας αγώνες του συλλόγου θα πρέπει να διεξάγονται στο Ντόρτμουντ και η τήρηση του κανόνα 50+1, ο οποίος δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη και διασφαλίζει ότι στο διοικητικό συμβούλιο η πλειοψηφία εκπροσωπείται από τους οπαδούς.

Ενώ οι προσιτές για την πλειοψηφία τιμές των εισιτηρίων, ο κοινωνικός ακτιβισμός και η δημοκρατική συμμετοχή αποτελούν ήδη κεντρικά χαρακτηριστικά του γερμανικού ποδοσφαίρου, οι οπαδοί της Ντόρτμουντ έχουν έναν λόγο παραπάνω να θέλουν να ενισχύσουν τις συμμετοχικές εγγυήσεις εντός του καταστατικού του συλλόγου. Αν και οι γερμανικοί σύλλογοι απείχαν εξ’αρχής από την αποτυχημένη πρωτοβουλία της European Super League τον περασμένο Απρίλιο, οι οπαδοί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις ευρύτερες αλλαγές στο ποδόσφαιρο και τις ενέργειες απόλυτης εμπορευματοποίησής του που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την Bundesliga.

Πάντοτε ασφυκτικά γεμάτες οι εξέδρες του Westfalenstadion, της έδρας της Ντόρτμουντ.

Το διοικητικό και ποδοσφαιρικό μοντέλο της Λειψίας (RB Leipzig) έχει σημάνει συναγερμό στους οπαδούς των πιο παραδοσιακών συλλόγων της Γερμανίας, με πολλούς να κατηγορούν την εταιρία Red Bull -που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της Λειψίας, της Σάλσμπουργκ και μιας ομάδας στις ΗΠΑ- ότι υπονομεύει τον κανόνα 50+1 με εφαρμόζει μια εξαιρετικά περιοριστική πολιτική μελών. Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για την Χόφενχαιμ, που ακολουθεί ένα αντίστοιχο μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης υπό τον έλεγχο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Dietmar Hopp. Επαναλαμβάνοντας την ξεκάθαρη στήριξή τους στον θεμελιώδη κανόνα του 50+1, οι οπαδοί της Ντόρτμουντ έστειλαν μήνυμα ότι θα σταθούν απέναντι σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω υπονόμευσης της δημοκρατικής λειτουργίας των ποδοσφαιρικών σωματείων στη Γερμανία.

Είτε πρόκειται για τους οπαδούς της Ντόρτμουντ που λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν το μέλλον του συλλόγου, είτε για τους οπαδούς της Μπάγερν που παίρνουν θέση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Bundesliga  δείχνουν ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος για το ποδόσφαιρο. Η οπαδική κουλτούρα στη Γερμανία και ο δημοκρατικός έλεγχος των συλλόγων μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των οπαδών και των φιλάθλων, στις ανάγκες των αθλητών και στην ομορφιά του αθλήματος. Το ποδόσφαιρο ξεκινά από τον κόσμο και καταλήγει σε αυτόν, όντας ένα σύγχρονο κοινωνικό αγαθό.

Exit mobile version