Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωμοδότησε κατά της δημιουργίας της European Super League
AP PHOTO GEERT VANDEN WIJGAERT
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωμοδότησε κατά της δημιουργίας της European Super League

SHARE THIS

Συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο οι ποινές από FIFA και UEFA, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της αποσχιστικής κίνησης κορυφαίων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων, της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκα δηλαδή, αποτελεί κόλαφο για τους εμπνευστές της και συνιστά απόλυτη στήριξη στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή συνομοσπονδία.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κανόνες της UEFA και της FIFA των ποδοσφαιρικών φορέων που τους δίνουν το δικαίωμα να εμποδίζουν συλλόγους να ενταχθούν σε αποσχιστικό πρωτάθλημα και να τιμωρούν τους παίκτες που το κάνουν είναι συμβατοί με τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της ΕΕ.

Σύμφωνε με το Reuters, η υπόθεση αφορά στη διαμάχη μεταξύ της UEFA και της FIFA από τη μια και της ΕΣΛ από την άλλη πέρυσι, αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει άλλα αθλήματα, συλλόγους και παίκτες που δελεάζονται από προσοδοφόρες συμφωνίες που προσφέρονται από αντάρτες και επιδιώκουν να κερδίσουν χρήματα σε σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα.

Το ζήτημα αφορά στο εάν το καταστατικό της FIFA και της UEFA τους επιτρέπει να εμποδίζουν τις αντίπαλες διοργανώσεις, να απαγορεύουν σε συλλόγους και παίκτες να συμμετέχουν στη ΕΣΛ ή να τους απαγορεύουν να συμμετέχουν σε αγώνες εθνικών ομάδων σύμφωνα με τους κανόνες αγώνων της ΕΕ κατά εταιρειών ή φορέων που κάνουν κατάχρηση της κυριαρχίας τους. «Οι κανόνες των FIFA και UEFA βάσει των οποίων κάθε νέος αγώνας υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση είναι συμβατοί με το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Αθανάσιος Ράντος.

Ενώ η ΕΣΛ είναι ελεύθερη να δημιουργήσει τη δική της ανεξάρτητη ποδοσφαιρική διοργάνωση εκτός του οικοσυστήματος της UEFA και της FIFA, δεν μπορεί ταυτόχρονα να συνεχίσει να συμμετέχει στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της FIFA και της UEFA χωρίς την προηγούμενη εξουσιοδότηση τους, είπε ο Έλληνας δικαστικός. Ο κ. Ράντος πρόσθεσε ότι οι νόμιμοι στόχοι που σχετίζονται με την ειδική φύση του αθλητισμού μπορεί να δικαιολογούν ορισμένους περιορισμούς. Το δικαστήριο, το οποίο συντάσσεται με τις περισσότερες από αυτές τις μη δεσμευτικές γνωμοδοτήσεις εισαγγελέων, θα αποφανθεί τους επόμενους μήνες.

Η UEFA χαιρέτισε τη σύσταση του Έλληνα εισαγγελέα: «Η γνωμοδότηση ενισχύει τον κεντρικό ρόλο των ομοσπονδιών στην προστασία του αθλήματος, υποστηρίζοντας τις θεμελιώδεις αρχές της αθλητικής αξίας και της ανοιχτής πρόσβασης στα μέλη μας, καθώς και ενώνοντας το ποδόσφαιρο με κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΣΛ κατέρρευσε σε λιγότερο από 48 ώρες το 2021 μετά την κατακραυγή οπαδών, κυβερνήσεων και παικτών που ανάγκασαν τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ, Μίλαν, Ίντερ και Ατλέτικο Μαδρίτης να αποχωρήσουν.

Αυτό άφησε μόνο τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους να επιμένουν. Η ΕΣΛ παρέπεμψε την υπόθεσή της σε ισπανικό δικαστήριο το οποίο στη συνέχεια ζήτησε καθοδήγηση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Exit mobile version