Τσέλσι: Υπάρχει ζωή μετά τον Ρομάν Αμπράμοβιτς;
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τσέλσι: Υπάρχει ζωή μετά τον Ρομάν Αμπράμοβιτς;

SHARE THIS

Στην ομάδα του Λονδίνου είναι όλοι μουδιασμένοι, από το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες μέχρι τους φιλάθλους, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι.

Η είδηση ​​ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς παραχωρεί τον καθημερινό έλεγχο της Τσέλσι στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος του συλλόγου έχει ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Για κάποιους είναι η απόλυτη πράξη αφοσίωσης στην Τσέλσι, με τον Αμπράμοβιτς να επιχειρεί να «απομονώσει» το κλαμπ που λατρεύει από την απειλή κυρώσεων. Για άλλους η πράξη του υποκρύπτει έναν κυνικό δόλο, κρατώντας την ομάδα και αρνούμενος (προς το παρόν) να προχωρήσει σε πώλησή της, χωρίς να εξασφαλίζεται η οικονομική της ρευστότητα. Για κάποιους επίσης είναι σημάδι ότι τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο.

Αυτό που αποκαλύπτεται αυτές τις μέρες είναι ότι ήταν ένας ελιγμός του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, ο οποίος άκουσε τον βουλευτή των Εργατικών, Κρις Μπράιαντ, να εισηγείται στη Βουλή των Κοινοτήτων την κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων στη Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ των οποίων η κατοικία του στο Λονδίνο και οι μετοχές του στην Τσέλσι.

Τα ηνία της ομάδας έχουν αναλάβει  ο πρόεδρος Μπρους Μπακ, ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρώην υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων, Χιου Ρόμπερτσον, θρύλος του στίβου και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού, Σεμπάστιαν Κόε, και η προπονήτρια της γυναικείας ομάδας της Τσέλσι, Έμμα Χάγιες. Πίσω από όλους όμως βρίσκεται ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος εξαφανίζεται από το προσκήνιο. Τουλάχιστον μέχρι να του επιβληθούν προσωπικές κυρώσεις.

Ωστόσο ο Αμπράμοβιτς είναι προστατευμένος. Η Τσέλσι ανήκει στον όμιλο της Fordstam, ο οποίος έχει λάβει δάνειο ύψους 2,1 δισ. ευρώ από μια άλλη εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η οποία εταιρεία με την επωνυμία «Camberley International» ανήκει στο Ρώσο επιχειρηματία. Που σημαίνει πως εάν ο ίδιος απαιτήσει να του επιστραφούν αυτά τα χρήματα, ο σύλλογος θα βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η αλληλεγγύη των φιλάθλων της ομάδας είναι εκείνη που πιέζει τη διοίκηση να λογοδοτεί, να μελετά τις συνέπειες των αποφάσεών της και να μην κινείται εν λευκώ. Η δύναμη των φίλων της Τσέλσι αποδείχθηκε κρίσιμη όταν πίεσαν την διοίκηση να αποφύγει τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή Super League. Αυτή η αλληλεγγύη και κινητοποίηση είναι εκείνη που δίνει ώθηση και σε άλλα επίπεδα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο αποτελεί μικρογραφία του ευρύτερου αγώνα που διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα, του κοινωνικού αγώνα απέναντι σε ένα σύστημα διακυβέρνησης και σε ένα οικονομικό σύστημα που πλήττει τους πολλούς, τη μεγάλη πλειοψηφία. Όσο δύσκολος και εάν φαντάζει αυτός ο αγώνας, είναι ο μόνος για να διασφαλιστεί ότι οι σύλλογοι θα μπορούν να υπάρχουν και να συμβάλλουν στην ευημερία της τοπικής κοινότητας μετά την αποχώρηση μεγιστάνων από το ποδόσφαιρο.

Στην Τσέλσι είναι όλοι μουδιασμένοι, από το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες μέχρι τους φιλάθλους, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, να μείνουν συγκεντρωμένοι οι παίκτες και η διοίκηση να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τη βρετανική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το πόσο μεγάλο είναι το διακύβευμα να βρεθεί ο σύλλογος στο κενό. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, ειδικά όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

Exit mobile version