Δεν θέλουμε να υπάρξει καμία “χαμένη γενιά”
EDITORIAL

Δεν θέλουμε να υπάρξει καμία “χαμένη γενιά”

SHARE THIS

Στο φύλλο του Σαββάτου της “Εφημερίδας των Συντακτών” φιλοξενείται μια πολύ ενδιαφέρουσα, όσο και ανησυχητική έρευνα του Πανεπιστημίου του Αιγαίου για τις δυναμικές και παραγωγικές ηλικίες των 25-40 ετών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας ύφεσης.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες αυξάνεται παρά πολύ η ανασφάλεια και η επισφάλεια για όσους και όσες αναζητούν δουλειά. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο είναι οι περιοχές όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εργασιακής επισφάλειας, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι σε ενδεχόμενο νέο κύμα κορονοϊού τον Σεπτέμβριο, θα υπάρξει μεγαλύτερη μετατόπιση από τους μόνιμους εργαζόμενους στους παρτ τάιμ και εποχικώς απασχολούμενους.

Οι απόγονοι των baby boomers θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, συνεχίζει η έρευνα, κάτι το οποίο πρέπει να απασχολήσει τις πολιτικές ηγεσίες. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για τις πιο παραγωγικές ηλικιακές ομάδες, αλλά και γιατί θα αποτελούν τους βασικούς τροφοδότες του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος στο άμεσο μέλλον.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή η γενιά βίωσε και άλλη μια μεγάλη κρίση, την κρίση του 2008, από την οποία δεν έχει ακόμη εξέλθει. Δύο συνεχόμενες κρίσεις και μάλιστα με τέτοιο βαθμό ύφεσης, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα κάτι που βαραίνει τις πλάτες και την ψυχολογία τους.

Οι προοδευτικές δυνάμεις καλούνται να επεξεργαστούν ένα βιώσιμο και παραγωγικό οικονομικό μοντέλο, που θα έχει στο επίκεντρο αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Η σύγκρουση του νέου μοντέλου με το σημερινό χρεοκοπημένο σύστημα των βαθιών οικονομικών ανισοτήτων είναι αυτή που θα καθορίσει εάν η κοινωνία, ελληνική και ευρωπαϊκή, θα προχωρήσει μπροστά ή θα μείνει εγκλωβισμένη σε ημίμετρα, εξαθλίωση και διαρκή ανασφάλεια.

Exit mobile version