Γιατί να βομβαρδίσεις ένα νοσοκομείο; 
AP PHOTO ABED KHALED
EDITORIAL

Γιατί να βομβαρδίσεις ένα νοσοκομείο; 

SHARE THIS

Αναμφίβολα πρόκειται για μία επίθεση που όχι μόνο εξαϋλώνει τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης έγιναν τις τελευταίες ημέρες, αλλά οδηγεί και σε αδιέξοδο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας αποτελεί μια φρικτή, αποτρόπαια πράξη. Πρόκειται για μία επίθεση ανάλογη με εκείνη που έγινε στο φεστιβάλ Supernova από την Χαμάς. Επιθέσεις που αλλάζουν την πορεία των εξελίξεων και βαθαίνουν περαιτέρω το δράμα, το μίσος και το αδίεξοδο, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των νεκρών. Πρόκειται επίσης για δύο επιθέσεις, η πρώτη ως τρομοκρατική και η δεύτερη ως ενέργεια σε εμπόλεμη σύρραξη, που πλήττουν καίρια προβλέψεις του δικαίου του πολέμου όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις μέρες μας.

Ανάλογες ενέργειες έχουμε δει και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες, όταν οι εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν σέβονται απολύτως τίποτα, παραγνωρίζοντας ότι ακόμα και σε μία εμπόλεμη κατάσταση, υπάρχουν νόμοι και όρια δράσης. Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την υπαιτιότητα του βομβαρδισμού του νοσοκομείου της Γάζας, με τους πολιτικούς ηγέτες των περισσοτέρων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έχουν σπεύσει να καταδικάσουν το Ισραήλ και να ζητήσουν την παραδειγματική του τιμωρία. 

Αναμφίβολα πρόκειται για μία επίθεση που όχι μόνο εξαϋλώνει τις όποιες, αδύναμες έστω, προσπάθειες συνεννόησης έγιναν τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες απαίτησαν σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, αλλά οδηγεί και σε αδιέξοδο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις και οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Τουρκία δείχνουν ότι η κλιμάκωση έχει περάσει και στους κόλπους των τοπικών κοινωνιών, διευρύνοντας τους κινδύνους ανάφλεξης, καθιστώντας ακόμη πιο απαραίτητη την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών. 

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, με την Χαμάς να ζητάει, σε πρώτη φάση, ανταλλαγή αιχμαλώτων και στη συνέχεια απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατούμενων σε φυλακές του Ισραήλ. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει το Τελ Αβίβ κι αν θα υπάρχει ντόμινο εξελίξεων το επόμενο διάστημα. Η πρόταση της Χαμάς δεν έρχεται από το πουθενά, καθώς ενδέχεται να υπάρχει συντονισμός με τρίτους δρώντες. Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε αν κι από το Ισραήλ προκύψει μία αντιπρόταση και, φυσικά, πως θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, στο πεδίο των παρασκηνιακών κινήσεων. Αναλυτές μιλούν για μία νέα “Αραβική Ανοιξη”, εξέλιξη που δεν μπορεί να αποκλειστεί, χωρίς ωστόσο στην παρούσα φάση να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, να δούμε δηλαδή μια εκτεταμένη κινητοποίηση που θα λάβει διακρατικές διαστάσεις στη Μέση Ανατολή. Προς το παρόν, έχουμε μια διμερή εμπλοκή με μεγάλες περιφερειακές διαστάσεις, έντονο το στοιχείο της λαϊκής κινητοποίησης σε όμορα κράτη και τρομακτικό πόλεμο προπαγάνδας από πολλά ΜΜΕ σε Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Exit mobile version