Η ενημέρωση «όμηρος» πολιτικών συμφερόντων
EUROKINISSI ΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
EDITORIAL

Η ενημέρωση «όμηρος» πολιτικών συμφερόντων

SHARE THIS

Ειδήσεις που θεωρούνται άβολες ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση δεν δημοσιεύονται στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, εξέλιξη που μαζί με διώξεις δημοσιογράφων και τη δολοφονία ενός φέρνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο δείκτη ελευθεροτυπίας.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» προκάλεσε τριγμούς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όχι όμως για τη θέση της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας στο σχετικό πίνακα ελευθεροτυπίας, αλλά για τη θέση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, η έκθεση αιτιολογεί την πτώση κατά 38 (!) θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη μέσα από μια σειρά αρνητικών εξελίξεων που επαληθεύουν εκείνο το οποίο από το δικό μας βήμα εδώ στο rosa.gr σημειώνουμε από τη πρώτη μέρα λειτουργίας μας. Ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ σκοτεινό κι επικίνδυνο μονοπάτι, με τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ να βρίσκεται υπό έλεγχο, άμεσο ή έμμεσο, πολιτικών συμφερόντων που αποτρέπουν την ανάπτυξη ενός υγιούς περιβάλλοντος για τη δημοσιογραφία κι ευρύτερη για την ελευθερία της έκφρασης.

Στη χώρα μας παρουσιάζεται αύξηση της εξάρτησης ΜΜΕ από κρατικούς πόρους που μοιράζονται χωρίς διαφάνεια, όπως είναι οι «λίστες Πέτσα», ενώ καταγράφονται από την οργάνωση φαινόμενα διαπλοκής ιδιοκτητών ΜΜΕ με την πολιτική ελίτ, αλλά και με τομείς της οικονομίας. Το τοπίο στην ενημέρωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, η ερευνητική δημοσιογραφία δέχεται καθημερινά «χτυπήματα», καταγράφονται επιθέσεις και διώξεις σε δημοσιογράφους, μια δολοφονία δημοσιογράφου που παραμένει ανεξιχνίαστη, με τις ρυθμιστικές κι εποπτικές αρχές είτε να αργούν στο decision-making, είτε να αδυνατούν να προστατεύσουν ουσιωδώς τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Η πτώση της Ελλάδας κατά 38 θέσεις στον σχετικό πίνακα των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» και η τοποθέτησή της στην 108 θέση μεταξύ 180 κρατών μόνο κολακευτική δεν είναι για την πολιτική ηγεσία, που επιλέγει την μέθοδο της στρουθοκαμήλου για να μην απαντήσει στα πολλά και μεγάλα ερωτήματα. Τα όσα τεκμηριώνονται στην έκθεση αντανακλώνται και στην (μη)αντίδραση των ΜΜΕ, τηλεοπτικών και μη, μετά τη δημοσιοποίησή της. Σε μια χώρα με υψηλό ή φυσιολογικό έστω δείκτη ελευθεροτυπίας, μια τέτοια έκθεση θα ήταν πρώτο θέμα σε κάθε δελτίο ειδήσεων, σε κάθε εξώφυλλο εφημερίδας σήμερα και σε κάθε πρώτη σελίδα ενημερωτικού σάιτ. Η απουσία κάθε στοιχειώδους αναφοράς στην έκθεση και τα αποτελέσματά της επαληθεύει την ίδια την έκθεση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε χαμηλότερη θέση ακόμα και από χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;

Exit mobile version