Η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές 820 εκατ. από τη δημόσια υγεία
EDITORIAL

Η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές 820 εκατ. από τη δημόσια υγεία

SHARE THIS

Πηγές στην Κομισιόν με τις οποίες συνομίλησε το rosa.gr τονίζουν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί «πολλά ερωτηματικά».

Μπροστά στη σημερινή εικόνα κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, των χιλιάδων κρουσμάτων και της τρομακτικής υγειονομικής εικόνας της χώρας, η κυβέρνηση καταθέτει έναν προϋπολογισμό όπου αντί να ενισχύει το ΕΣΥ, το αποδυναμώνει σημαντικά.

Για την ακρίβεια, το ΥΠΟΙΚ και το Μαξίμου επιλέγουν συνειδητά να μειώσουν τις δαπάνες για τη δημόσια υγειά κατά 820 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 280 εκατ. αφαιρούνται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα 600 εκατ. από τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία. Με την επιλογή αυτή η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να κάνει κάτι αξεπέραστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: Να είναι η πρώτη κυβέρνηση σε κράτος-μέλος της ΕΕ που ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για στήριξη των συστημάτων υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης, να προχωρά σε περικοπές, στερώντας ζωτικούς πόρους από τη δημόσια Υγεία.

Πηγές στην Κομισιόν με τις οποίες συνομίλησε το rosa.gr τονίζουν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί «πολλά ερωτηματικά», καθώς μαζί με τη μείωση δαπανών για την Υγεία, προβλέπεται και μείωση κρατικής χρηματοδότησης για κοινωνικές πολιτικές ύψους 1,7 δισ. ευρώ. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι η μόνη μέχρι τώρα που έχει προχωρήσει σε τέτοιες περικοπές, εκτός του πλαισίου δράσης για την καταπολέμηση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι η «απότομη δημοσιονομική προσαρμογή πριν ακόμη ξεπεράσουμε την πανδημία».

Μαζί με τις παραπάνω σοκαριστικές προτάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022, αξίζει να προσθέσουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος για τα βασικά αγαθά και την ενέργεια έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Σε άλλα κράτη-μέλη, όπως στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μέτρα συγκράτησης των απωλειών για την κοινωνία και την αγορά, αντίθετα στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να τα έχει αφήσει όλα στον αυτόματο πιλότο.

Η ανάκαμψη της χώρας είναι αναιμική, καθώς βρισκόμαστε στην 20η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών, κάτω δηλαδή από το μέσο όρο, με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών να μην δικαιολογούν τους πανηγυρισμούς του Μαξίμου και τις διθυραμβικές δηλώσεις περί «ανάπτυξης». Ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, ειδικά δεν ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των πολλών. Περιμέναμε όμως κάτι καλύτερο από τη σημερινή πολιτική ηγεσία; Μάλλον όχι. Ακόμα και οι τελευταίοι αισιόδοξοι, έχουν σταματήσει πλέον να τρέφουν αυταπάτες.

Exit mobile version