Ναι ή όχι στον αποκλεισμό της ακροδεξιάς από την κάθοδο στις εκλογές;
EDITORIAL

Ναι ή όχι στον αποκλεισμό της ακροδεξιάς από την κάθοδο στις εκλογές;

SHARE THIS

Το συγκρουσιακό σκηνικό αναδεικνύει τις λεπτές νομικές ισορροπίες, την εύθραυστη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων που αφορούν τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού κόμματος από τις εκλογές και την έλλειψη ασφαλούς πρόβλεψης για το πώς αυτές θα εφαρμοστούν.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες για την συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από την κάθοδο στις εκλογές. Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τζανερίκος βλέπει την κίνηση της κυβέρνησης ως παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, ο κ. Βορίδης προκρίνει το δικαίωμα (και την εξουσία) της κυβέρνησης στη νομοθετική πρωτοβουλία, η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική και αρνείται να ψηφίσει την ρύθμιση της κυβέρνησης.

Το συγκρουσιακό σκηνικό αναδεικνύει τις λεπτές νομικές ισορροπίες, την εύθραυστη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων που αφορούν τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού κόμματος από τις εκλογές και την έλλειψη ασφαλούς πρόβλεψης για το πώς αυτές θα εφαρμοστούν. Επίσης, αναδεικνύει και την πολιτική σύγκρουση προεκλογικά για ένα θέμα που θα όφειλε τόσο η πολιτική όσο και η δικαστική εξουσία να είχαν «κλείσει» προ πολλού, να υπάρχουν συνταγματικές δικλείδες για περιπτώσεις όπως εκείνη του κόμματος Κασιδιάρη, έχοντας φυσικά και το ιστορικό της καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια στιγμή, η όλη αντιπαράθεση σε δικαστικό, κυρίως όμως σε πολιτικό επίπεδο, δημιουργεί επικοινωνιακό «χώρο» στον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη για να καλλιεργεί ένα αντισυστημικό προφίλ και να ενισχύει τη ροή ψηφοφόρων στο κόμμα του. Κι αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που το πολιτικό μας σύστημα συνολικά κάνει πως δεν βλέπει.

Είναι φυσικό επόμενο να περνούν δεύτερες σκέψεις από το μυαλό των πολιτών τόσο για το ρόλο της δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση, όσο και για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να δράσει σε χρόνο που δεν θα συνδεόταν ευθέως με τις εκλογές. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για «παρέμβαση στη δικαιοσύνη», ωστόσο όλοι συνολικά λησμονούν πόσο έχει υποφέρει η κοινωνία μας από το νεοφασιστικό κύμα της Χρυσής Αυγής και τις παραφυάδες που γέννησε σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Η αδιαφορία όλα αυτά τα χρόνια να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη έχει οδηγήσει στο σημερινό αποτέλεσμα.

Σε αυτή την υπόθεση, στο ξερίζωμα κάθε νεοφασιστικής σπιθαμής από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, ευθύνες έχουν όλες οι πλευρές. Η προεκλογική σπέκουλα δεν βοηθά κανέναν άλλο, αντίθετα τροφοδοτεί με επιχειρήματα τον Κασιδιάρη και τους ομοϊδεάτες του.

Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο κι εδώ καλούνται να απαντήσουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα: Ναι ή όχι στον αποκλεισμό της ακροδεξιάς από την κάθοδο στις εκλογές; Έστω και τώρα, έστω κι αργά, να συμφωνήσουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα και να μη γίνει το θέμα αυτό πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Exit mobile version