Οι ευρωεκλογές και τα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώνουν 
EUROPEAN UNION
EDITORIAL

Οι ευρωεκλογές και τα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώνουν 

SHARE THIS

Παρά τα όσα μπορεί να διακηρύττονται περί χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία έχει παραδοσιακά προκαλέσει εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα, οι οποίες αποτυπώνονται στην επόμενη εκλογική μάχη, εκείνη των εθνικών εκλογών.

Οι ευρωεκλογές είναι προ των πυλών και τα κόμματα έχουν ξεκινήσει το προεκλογικό τους σχεδιασμό, με βασικό ζητούμενο για τα περισσότερα, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, πώς θα κρατηθούν στη θέση που βρίσκονται, πώς θα συντηρήσουν δυνάμεις και θα μπορούν να έχουν το κατάλληλο επίπεδο εκκίνησης για την επόμενη μεγάλη εκλογική μάχη, εκείνη των εθνικών εκλογών.

Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για όλα τα κόμματα φυσικά, όλοι θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους, με το σημερινό σκηνικό ωστόσο να φαίνεται ότι έχει τάσεις διαφοροποίησης μόνο στο χώρο της ακροδεξιάς και δυνάμεων με καθαρό εθνικιστικό, συνωμοσιολογικό και βαθύ λαϊκιστικό προσανατολισμό. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου πριν 1-2 εβδομάδες απειλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βρισκόταν στην τρίτη θέση, τώρα φαίνεται να απειλεί δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση να κερδίζει τη μάχη με το ΚΚΕ για την τέταρτη θέση.

Η ΝΔ παρουσιάζει σημαντικά σημάδια κάμψης ήδη από την επομένη των εθνικών εκλογών, όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κεφαλαιοποιούν δημοσκοπικά αυτή την κάμψη. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό ελλείψει πρωτίστως της εμπιστοσύνης προς άλλα κόμματα για να κοντράρουν τη ΝΔ, ενώ απλώνεται μπροστά και η απειλή ενός υψηλού ποσοστού αποχής ή μιας μετακίνησης τμήματος των ψηφοφόρων προς απρόσμενες λύσεις, είτε αυτή είναι η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, είτε κάποιο άλλο σχήμα του χώρου που θα μπορούσε να εμφανιστεί τη τελευταία στιγμή και να κάνει τη διαφορά, τραβώντας τμήμα της ψήφου διαμαρτυρίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαράξει το δρόμο του, δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό, αλλά δεν είναι τέτοιας κλίμακας και έντασης που θα επηρεάσουν την πολιτική του κατεύθυνση. Δεν δείχνει να κλονίζεται πολιτικά, συνεχίζει να κυριαρχεί στο πολιτικό πεδίο εντός και εκτός ΝΔ. Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να σταθεροποιούνται και να καταγράφουν μια ελαφρώς ανοδική τάση μετά την καθοδική περιδίνηση των τελευταίων δύο μηνών, ανεβαίνοντας και πάλι στη δεύτερη θέση. Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι θα πρέπει να ανοίξει το βηματισμό του, καθώς θα αρχίσει να αισθάνεται την ανάσα του Βελόπουλου όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και το ΠΑΣΟΚ κινούνται σε χαμηλά ποσοστά, δίχως κάποια εκρηκτική δυναμική, εικόνα που πρέπει να προβληματίσει αμφότερους τους κομματικούς μηχανισμούς το επόμενο διάστημα. Χαμηλές πτήσεις στις ευρωεκλογές και για τα δύο κόμματα ενδέχεται να προκαλέσουν εσωτερικούς τριγμούς και να καλλιεργήσουν τάσεις ομφαλοσκόπησης και εσωστρέφειας. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Αριστερά φαίνεται σταδιακά να κερδίζει το κατώφλι του 3% και μαζί με αυτό έναν μικρό χώρο στα αριστερά των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Περιμένουμε να δούμε αν θα ανακτήσει δυναμική το ΜέΡΑ25 και να παρακολουθήσουμε επίσης την πορεία και του Πέτρου Κόκκαλη και του νέου εγχειρήματός του ΚΟΣΜΟΣ.

Το βέβαιο είναι ότι, παρά τα όσα μπορεί να διακηρύττονται περί χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία έχει παραδοσιακά προκαλέσει εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα, οι οποίες αποτυπώνονται στην επόμενη εκλογική μάχη, εκείνη των εθνικών εκλογών. Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ασχέτως πόσο ψηλά ή χαμηλά θέλουν να κρατήσουν τους τόνους για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Exit mobile version