Τα 7 κραυγαλέα ψέμματα του κ. Μητσοτάκη
EDITORIAL

Τα 7 κραυγαλέα ψέμματα του κ. Μητσοτάκη

SHARE THIS

Η σημερινή παρουσία του κ. Πρωθυπουργού στη Βουλή ήταν άκρως απογοητευτική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα με την πανδημία, φαίνεται να είναι εκτός πραγματικότητας, με συνεχείς παλινωδίες στο λόγο του, ασυναρτησίες και μια αδικαιολόγητη ελαφρότητα στην προσέγγιση της κατάστασης.
Του Δημήτρη Ραπίδη
Την ώρα που το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται σκληρά, ο Πρωθυπουργός δεν σταματά να κουνά το χέρι στην αντιπολίτευση, να καταλογίζει εμμέσως ευθύνες στους νέους, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στην εστίαση, στα παιδιά στα σχολεία, σε όλους ανεξαιρέτως, εκτός από την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.
Η αλαζονική και υπεροπτική του στάση, όσα είπε, αλλά και όσα παρέλειψε να πει, προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών. Καμία αίσθηση καθήκοντος, καμία διάθεση να ακούσει την ιατρική κοινότητα και τους επιμελητές στις ΜΕΘ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Το συγκλονιστικό είναι πως δεν υπάρχει κανείς στο επιτελείο του να του συστήσει να αλλάξει τροπάριο, γιατί αυτό που καταφέρνει είναι να διχάσει και να οξύνει την ανασφάλεια των πολιτών μπροστά στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης και του ανεκδιήγητου Υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια.
Μπροστά στον εκνευρισμό του, ο κ. Μητσοτάκης έχει πει πολλά ψέμματα, έχει επανειλημμένως αλλάξει τις τελευταίες μέρες θέση για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την υγειονομική κρίση. Επιλέγουμε τα 7 πιο προκλητικά:
Ψέμα Πρώτο: “Το δημόσιο σύστημα Υγείας και σε άλλες χώρες δεν τα έχει πάει καλύτερα”.
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να επαληθεύει έναν τέτοιο ισχυρισμό. Αντίθετα, όλο και περισσότερα κράτη-μέλη επενδύουν στη δημόσια Υγεία αυτό το διάστημα επειδή ακριβώς το σύστημα έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανούς έκτασης απειλή. Και επειδή στον κ. Πρωθυπουργό αρέσει να συγκρίνει τη χώρα μας με τη Γαλλία και τη Γερμανία, και στις δύο χώρες η δημόσια Υγεία έχει στηριχθεί ήδη από πέρυσι τον Δεκέμβριο.
Ψέμα Δεύτερο: “Όσους γιατρούς και να προσλάβουμε, πάλι θα έχουμε προβλήματα και ανεπάρκειες”.
Επίσης μια τέτοια δήλωση δεν επαληθεύεται με στοιχεία. Επί της ουσίας η κυβέρνηση και ο κ. Κικίλιας αντί να προσλάβουν το απαιτούμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, παρακαλούν ιδιώτες γιατρούς να έρθουν με μπλοκάκι στο ΕΣΥ, με την κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται την πανδημία για να θέσει τα θεμέλια για την απαξίωση του ΕΣΥ προς όφελος του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
Ψέμα Τρίτο: “Έχουμε ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας”.
Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Οι δομές αυτές διαρκώς συρρικνώνονται, όπως σημειώνει σήμερα και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης. Τα περιφερειακά ιατρεία κλείνουν, τα Κέντρα Υγείας αποστελεχώνονται και χρησιμοποιούνται σαν δεξαμενές άντλησης προσωπικού για να κλείσουν κάποιες “τρύπες” στα νοσοκομεία.
Ψέμα Τέταρτο: “Έχουμε κάνει 6.500 προσλήψεις”.
Όπως μας είπε και ο κ. Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, από αυτό τον αριθμό ήδη πολλοί έχουν παραιτηθεί για τις τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, ο Πρωθυπουργός έχει αθετήσει πανηγυρικά την ειλημμένη από μέσα Μάρτιου δημόσια δέσμευσή του ότι το προσωπικό αυτό θα έμενε μόνιμα στο δημόσιο, εφόσον ήρθε να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Δεύτερον, οι συνθήκες εργασίας δεν είναι καθόλου καλές. Τρίτον, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην πληρωμή αυτού του επικουρικού προσωπικού επειδή η μισθοδοσία είχε εξαρχής ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και σε πολλά νοσοκομεία ανά χρονικές περιόδους δεν υπήρχε η χρηματοδότηση ώστε να πληρώνονται οι εφημερίες, αλλά ακόμα και η τακτική μισθοδοσία.
Η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορες αλχημείες να κουκουλώσει όπως-όπως κάποιες “τρύπες”, μετακινώντας αναγκαστικά προσωπικό από τμήμα σε τμήμα και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Ψέμα Πέμπτο: “Η αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις”
Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο και το πρώτο lockdown, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει προτάσεις, με κεντρική κατεύθυνση να είναι η στήριξη του ΕΣΥ σε μόνιμο προσωπικό και ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έχει αγνοήσει πλήρως αυτές τις προτάσεις.
Ψέμα Έκτο: “Τα μέσα μαζικής μεταφοράς  δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού”
Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να επαληθεύει κάτι τέτοιο, διαφορετικά όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού καθίστανται αυτομάτως άκυρα – από το πιο απλό, που είναι η τήρηση των αποστάσεων, μέχρι το lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9μμ-5πμ.
Ψέμα Έβδομο: “Όλα τα κράτη στην ΕΕ ακολουθούμε πάνω-κάτω το ίδιο πρωτόκολλο”
Τα περισσότερα κράτη στην ΕΕ έχουν σχεδιάσει ένα μοντέλο καθολικής ιχνηλάτησης διαρκείας με παρά πολλά τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και προσωρινά μέτρα περιορισμού, στοχοποιημένα, όχι οριζόντια και συλλήβδην. Αυτό ισχύει για μεγάλα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, αλλά και μικρότερα, όπως η Σλοβακία.

Exit mobile version