Τι να την κάνεις την θέρμανση στ’ Άγραφα αν έχεις τάμπλετ;  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
EDITORIAL

Τι να την κάνεις την θέρμανση στ’ Άγραφα αν έχεις τάμπλετ;  

SHARE THIS

Το πομπώδες «Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων» δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία τρύπα στο νερό, όπως τόσα και τόσα σχέδια στο παρελθόν.

«Κάθε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας έχει τη θέση της. Αλλού θα μπουν τα αιολικά, αλλού θα μπουν τα φωτοβολταϊκά και αλλού θα γίνουν τα υδροηλεκτρικά. Και ναι, τα βουνά αυτά, τα ψηλά βουνά, θα πρέπει να προστατευτούν. Και από την οπτική επιβάρυνση, αλλά κυρίως και από τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία πρέπει να γίνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός από την ορεινή Καρδίτσα. «Γι’ αυτό και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Ό,τι έγινε, έγινε, αλλά από εδώ και στο εξής στα βουνά αυτά, στα ψηλά βουνά τα οποία χαρακτηρίζονται “απάτητα”, δεν θα υπάρξουν νέα έργα ανανεώσιμων πηγών, δεν θα υπάρχουν μεγάλες ανεμογεννήτριες».

Σε μία καθαρά προεκλογικού τύπου ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε σειρά εξαγγελιών για την προστασία του περιβάλλοντος. Όλα αυτά θα είχαν σημασία, αν δεν είχε προηγηθεί την τελευταία τριετία η σιωπή κι αδράνεια της κυβέρνησης για το εν εξελίξει περιβαλλοντικό έγκλημα στα Άγραφα. Αν δεν είχε προηγηθεί η ψήφιση κατάπτυστων «περιβαλλοντικών» τροπολογιών, η συνολική αδιαφορία για το περιβάλλον, η προσέγγιση κάθε επένδυσης με καθαρά ληστρικούς και κερδοσκοπικούς όρους και, βέβαια, η στήριξη πολιτευτών που συναινούν σε περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως του δημάρχου Βόλου που συνεχίζει να «φιλοξενεί» στην πόλη το εργοστάσιο της Lafarge, μιας εταιρίας που χρηματοδοτούσε το Ισλαμικό Κράτος.

Η κυβέρνηση προωθεί μία «ολοκληρωμένη στρατηγική για την άμεση επανένταξη των Αγράφων στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους νέους να επιστρέψουν στη χώρα και να κατοικήσουν στα βουνά. Μία χαρά φαίνεται όλο αυτό στη θεωρία. Στη πράξη όμως, τι ακριβώς προσφέρει η κυβέρνηση; Τι κίνητρα δίνει σε μία ορεινή ζώνη, οι πολίτες της οποίας διαμαρτύρονται για την έλλειψη επαρκούς θέρμανσης στα σχολεία και τα σπίτια τους; Που θα δουλέψει ο κόσμος και πως θα εξασφαλιστεί ότι όσοι επιστρέψουν στα βουνά, θα βρουν ένα περιβάλλον κατάλληλο για να ζήσουν, να φτιάξουν τη ζωή τους και να στεριώσουν επαγγελματικά;

Η ερημοποίηση των ορεινών περιοχών της χώρας μας υπήρξε και συνεχίζει να είναι έργο όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων και οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν πρόκειται να έχουν συνέχεια και πρακτικό αντίκρυσμα. Ας εξασφαλίσει πρώτα ο πρωθυπουργός την ενεργειακή ασφάλεια των περιοχών, ας προστατέψει κι ας στηρίξει τους κατοίκους στις περιοχές αυτές κι έπειτα ας δώσει απτά κίνητρα, με συνέπεια και πλάνο, στους νέους της χώρας κι όσους θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα. Έχουμε χορτάσει από λόγια κι «αναπτυξιακά πλάνα» που γεμίζουν απλά πρωτοσέλιδα εφημερίδων και σάιτ. Πράξεις χρειάζονται, έργα και συνέπεια λόγων κι έργων. Διαφορετικά πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια κοροϊδίας των πολιτών.

Με τάμπλετ και σκέτη τεχνολογία δεν φτιάχνεται η ζωή μας, όπως ειρωνικά υπονόησε ο πρωθυπουργός στον δάσκαλο που μίλησε για την έλλειψη θέρμανσης. Αυτά είναι συμπληρωματικά στα κύρια και βασικά που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει σε έναν τόπο.

Exit mobile version