Ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

SHARE THIS

Τον Οκτώβριο του 2020 καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Οδηγήθηκαν στη φυλακή με ποινές για βαριά κακουργήματα. Πήρε έτσι τέλος μια από τις μεγαλύτερες δίκες στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Συμπληρώνεται σε λίγες μέρες 1 χρόνος από την ιστορική απόφαση. Θυμόμαστε όλοι τις μοναδικές στιγμές που στη μεγάλη συγκέντρωση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ακούγεται από τα μεγάφωνα η φράση «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση».

Ποτέ πριν δεν ήταν δεδομένη η λογοδοσία του νεοναζιστικού μορφώματος. Για χρόνια επικρατούσε φόβος, χύθηκε αίμα, γειτονιές τρομοκρατούνταν από τη βία των ταγμάτων εφόδου. Άργησαν πολύ να αντιδράσουν οι αρχές. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν υπόγειες διαδρομές με θύλακες του βαθέως κράτους, υπήρχε ανοιχτή συνέργεια με τμήματα της Αστυνομίας.

Ωστόσο, η δημοκρατία αντέδρασε. Η αγανάκτηση και η κατακραυγή για τη μακρόχρονη αδράνεια βοήθησε σε αυτό.

#1χρόνομετά, στο Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς θέλουμε να συζητήσουμε όλα αυτά. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα χωρίς αυτή την καταδίκη. Τι θα σήμαινε απαλλαγή των κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Τι θα σήμαινε, πιο απλά, αν η Χρυσή Αυγή επισήμως κρινόταν ως μη εγκληματική οργάνωση. Η σκέψη αυτή αρκεί για να φανεί η σημασία της δίκης και της καταδίκης.

Από την άλλη, φυσικά δεν ξεμπλέξαμε συνολικά με τον κίνδυνο της ακροδεξιάς μετά την απόφαση. Πολλές από τις ιδέες της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να αναπαράγονται και να δηλητηριάζουν. Εκπρόσωποι θεσμών, δημόσια πρόσωπα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη διατυπώνουν συχνά λόγο τοξικό. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, ο εθνοφυλετισμός, η μισαλλοδοξία είναι εδώ. Πρόσωπα με σαφείς ακροδεξιές ιδέες και διαδρομή αναλαμβάνουν καίριες κυβερνητικές θέσεις.

#1χρόνομετά Γιορτάζουμε την καταδίκη, δεν εφησυχάζουμε.

#1χρόνομετά, το Σημείο προκαλεί και φιλοξενεί αυτή τη συζήτηση: άρθρα, ποστ, τοποθετήσεις, καλλιτεχνικές δημιουργίες, σκέψεις. Βάλτε το #tag και μπείτε στη συζήτηση.

Το βίντεο της καμπάνιας

Exit mobile version