Η κυβέρνηση μεθοδεύει το «ξήλωμα» της δημόσιας Υγείας εν μέσω πανδημίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κυβέρνηση μεθοδεύει το «ξήλωμα» της δημόσιας Υγείας εν μέσω πανδημίας

SHARE THIS

Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η απαξίωση και διάλυση της δημόσιας Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Η υγειονομική εικόνας επιβαρύνεται καθημερινά με χιλιάδες καταγεγραμμένα κρούσματα, με τις ΜΕΘ να μην επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες και τους θανάτους από κορονοϊό να αυξάνονται κατά πολλές εκατοντάδες κάθε εβδομάδα. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις ιατρών και νοσηλευτών, εδώ και ενάμισι χρόνο, από τη στιγμή δηλαδή που ξεκίνησε να εξαπλώνεται η πανδημία, προσπαθούν να υπογραμμίσουν στην κυβέρνηση τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, ζητώντας επανειλημμένα συγκεκριμένες ενέργειες και ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ήδη επί των ημερών του κ. Κικίλια στο υπουργείο Υγείας φαινόταν ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τις ελλείψεις και την εξαθλίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με την πολιτική ηγεσία άλλοτε να ζητά «χειροκροτήματα», άλλοτε να δίνει κάλπικες υποσχέσεις για στήριξη του ΕΣΥ. Πίσω από τις δηλώσεις και τα φώτα της δημοσιότητας όμως, η κυβέρνηση μεθοδεύει το σταδιακό «ξήλωμα» του δημόσιου συστήματος.

Ο «πετσοκομμένος» προϋπολογισμός του 2022 και τα «επιλεκτικά» χειρουργεία

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 εμπεριέχει κάποιες σοκαριστικές διατάξεις. Το ΥΠΟΙΚ και το Μαξίμου επιλέγουν συνειδητά να μειώσουν τις δαπάνες για τη δημόσια υγειά κατά 820 εκατ. ευρώ, με τα 280 εκατ. να αφαιρούνται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα 600 εκατ. από τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία. Με την επιλογή αυτή η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να κάνει κάτι αξεπέραστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: Να είναι η πρώτη κυβέρνηση σε κράτος-μέλος της ΕΕ που, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για στήριξη των συστημάτων υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρά σε περικοπές, στερώντας ζωτικούς πόρους από τη δημόσια Υγεία. Τη στιγμή, δηλαδή, που η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ επιλέγει να στηρίξει τη δημόσια Υγεία, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τον ακριβώς αντίθετο δρόμο, εκείνον της αποδυνάμωσης. Ενδεικτικό της μεθοδευμένης προσπάθειας διάλυσης της δημόσιας Υγείας είναι και το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από τα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές αφήνοντας «παραθυράκι» στήριξης του ιδιωτικού τομέα.

Το έγγραφο που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα προς τους Διοικητές των υγειονομικών Περιφερειών με το οποίο ζητά να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία σε ποσοστό έως 80% προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ στρέφουν τα βέλη τους προς τον κ. Πλεύρη και τη κυβέρνηση για προνομιακή στήριξη μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για την επικίνδυνη, άκρως αντιεπιστημονική αντίληψη σχετικά με τους ασθενείς και την παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών στην περίθαλψη.  Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων ασθενών από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ μεγαλώνει συνεχώς σε όλη την επικράτεια, με πολλά προβλήματα να καταγράφονται μεταξύ άλλων στο νοσοκομείο Βόλου, στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, στο ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, κλείσιμο νοσοκομείων και διώξεις ιατρών

Στο πρόσφατο συνέδριο με τίτλο «Αthens Health Summit» που οργάνωσε η εφημερίδα Καθημερινή, ο υπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια υπάρχει μια κοσμογονία επενδύσεων, κυρίως σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αναδεικνύοντας τον καθαρό προσανατολισμό της κυβέρνησης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Athens Health Summit ικανοποιημένος για τις επενδύσεις στην ιδιωτική υγεία.

Ο κ. Γεωργιάδης μόνο τυχαίος δεν είναι στο χώρο της Υγείας, καθώς έχει καταγράψει «αξιοζήλευτη» πορεία ως υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Οι δηλώσεις του ότι «έπρεπε να σας απολύσουμε για να καταλάβετε τι εστί βερύκοκο» προς την αντιπρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της πολυκλινικής Αθηνών κας Χριστίνας Ράπτη, όταν η ίδια είχε αναφέρει ότι στόχος της τότε κυβέρνησης Σαμαρά και του υπουργού Υγείας προσωπικά ήταν η διάλυση της δημόσιας Υγείας, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής της ΝΔ.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τότε ότι εκπροσωπεί τον «ιδιωτικό τομέα», σε μια κρίση ειλικρίνειας, αμυνόμενος απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων της πολυκλινικής, ενώ τον περασμένο Αύγουστο επανήλθε δριμύτερος σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Γιαννούλη, δηλώνοντας υπερήφανα ότι «τα νοσοκομεία που κλείσαμε δεν ήταν δύο, ήταν επτά».

Στο ίδιο πνεύμα αποδοκιμασίας της δημόσιας Υγείας και οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ αποτελούν «ψευδοπρόβλημα», αλλά και της πρότασης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου «να πληρώνουν από την τσέπη τους τα νοσήλεια οι ανεμβολίαστοι». Στο ψηφιδωτό των δηλώσεων και ενεργειών από την πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένους ιατρικούς κύκλους έρχεται να προστεθεί και η άρνηση του κ. Πλεύρη να επιτάξει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και οι πειθαρχικές διώξεις κατά ιατρών που καταγγέλλουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπως του κ. Νίκου Χαυτούρα, προέδρου της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας.

Στήριξη της ΟΕΝΓΕ προς τον συνάδελφο ιατρό Νίκο Χαυτούρα.

Το πλάνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αντίστοιχα και εκείνο της κυβέρνησης Σαμαρά την διετία 2012-14, είναι πολύ συγκεκριμένο. Τότε δεν πρόλαβε να τον ολοκληρώσει η ηγεσία της ΝΔ, με τη σημερινή κυβέρνηση να προωθεί το ίδιο ακριβώς πλάνο, σε ακόμη χειρότερη εκδοχή. Τότε ήταν «μνημονιακή επιταγή» η διάλυση της δημόσιας Υγείας, σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία «άνωθεν» εντολή. Το «ξήλωμα» της δημόσιας Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα προχωρά κανονικά και είναι βέβαιο ότι εάν δεν προκύψουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις η εικόνα και οι συνθήκες στο ΕΣΥ θα χειροτερέψουν, με χαμένους τόσο τους ιατρούς και τους νοσηλευτές, όσο και τους πολίτες, την ίδια την κοινωνία συνολικά.

Exit mobile version