Καταραχιάς: Η κοινωνία είναι με το μέρος μας – Όλοι πρέπει να έχουν τη ζωή που τους αξίζει
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταραχιάς: Η κοινωνία είναι με το μέρος μας – Όλοι πρέπει να έχουν τη ζωή που τους αξίζει

SHARE THIS

Ο γιατρός που διώκεται μιλά για την εκδικητική του απόλυση εν μέσω πανδημίας και διαμηνύει ότι με «όπλα» του τη ντουντούκα του και την αλληλεγγύη του κόσμου, θα συνεχίσει τον αγώνα του.

Ο Κώστας Καταραχιάς, ο μοναδικός από τους 2.000 και πλέον επικουρικούς γιατρούς που εν μέσω πανδημίας, αποφασίστηκε εκδικητικά να μην ανανεωθεί η σύμβασή του, μίλησε στη ROSA εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η δίωξή του είναι πολιτική και στοχεύει να χτυπηθεί το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και τις διεκδικήσεις για μία δωρεάν, δημόσια και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.

Σήμερα το πρωί, ο γιατρός Κώστας Καταραχιάς βρέθηκε στα δικαστήρια Ευελπίδων για την εκδίκαση των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόλυσης του από το ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Μετά τη χθεσινή και μεγαλειώδη συγκέντρωση αλληλεγγύης των υγειονομικών και την «θερμή» υποδοχή που τους επιφύλασσαν αστυνομικοί έξω από το Υπουργείο Υγείας με χημικά, όσοι ήθελαν να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα του συνδικαλιστή γιατρού, ανανέωσαν το ραντεβού τους έξω από τα δικαστήρια, με τη δυναμική παρουσία της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ, της ΠΟΕΔΗΝ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Από τη μία ο κόσμος του αγώνα και των διεκδικήσεων για ένα ισχυρό σύστημα Υγείας, και από την άλλη, η διοίκηση του νοσοκομείου και η 1η ΥΠΕ μέσω των νομικών εκπροσώπων τους, αλλά και η πρωτοφανής πολιτική παρουσία του Υπουργείου Υγείας, μέσω του νομικού συμβούλου του Βασίλη Κικίλια!

Ο Κώστας Καταραχιάς χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την πολιτική παρουσία του Υπουργείου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολιτική πίεση που «στοχεύει στον τσαμπουκά στους υγειονομικούς που συνδικαλίζονται».

Ειδικότερα, μιλώντας στη ROSA, ο διωκόμενος γιατρός, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα», εξήγησε σε τι ακριβώς οφείλεται η κυβερνητικά μεθοδευόμενη κι εκδικητική απόλυσή του.

Το χρονικό της πολιτικής του δίωξης

«Είμαστε ένα Σωματείο με πρωτοποριακή μαχητική και κοινωνική δράση, που διεκδικεί ένα ισχυρό ΕΣΥ. Θελήσαμε να αποκαλύψουμε τις εγκληματικές ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων των νοσοκομείων στη διαχείριση της πανδημίας. Ζητήσαμε προσλήψεις, να γίνονται τεστ ανά εβδομάδα και μέτρα ασφαλείας με στολές και μάσκες για το προσωπικό. Στις μαχητικές μας κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αποκαλύψαμε την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στο νοσοκομείο, το οποίο και κόντεψε να κλείσει.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, για να φορτώσει τις εγκληματικές της ευθύνες, ξεκίνησε τις ΕΔΕ σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών που νόσησαν από τον κορονοϊό! Αφού αντιδράσαμε στην ανεπαίσχυντη προσπάθεια να φορτωθούν οι ευθύνες αυτές στους εργαζόμενους, λίγες μέρες μετά κλήθηκα στο γραφείο του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και επικαφαλής πάνω από 20 νοσοκομείων, Παναγιώτη Στάθη, -πρώην εκπροσώπου Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. Εκεί δέχθηκα ευθείες απειλές ότι θα μετακινηθώ σε άλλο νοσοκομείο. Όπως και έγινε.

Παραμονή Χριστουγέννων, μετακινήθηκα στη ΜΕΘ Covid του «Σωτηρία» όπου και έμεινα για τρεις μήνες. Στις 7 Ιανουαρίου έληγε η ετήσια σύμβασή μου που ανανεωνόταν επί πέντε χρόνια. Έτσι, εν μέσω πανδημίας, μου ανανεώνουν τη σύμβαση μέχρι τις 31 Μαρτίου και όχι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, που έχουν ανανεώσει σε όλους τους 2.000 και πλέον επικουρικούς γιατρούς. Πρόκειται για μία βίαιη και εκδικητική μεθόδευση από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

Στόχος τους είναι να με εκδικηθούν και να με φιμώσουν και να στείλουν το μήνυμα ότι όποιος μιλά ελεύθερα για τις ευθύνες της κυβέρνησης, θα του «παίρνουν το κεφάλι».

Η διοίκηση του «Αγίου Σάββα» με αίολες και χυδαίες δικαιολογίες υποστηρίζει ότι ένας γιατρός περισσεύει, εν μέσω πανδημίας και την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνηση επιτάσσει ιδιώτες γιατρούς».

Θέλουν να διαλύσουν τα συνδικάτα για να ιδιωτικοποιήσουν τα νοσοκομεία

«Η δίωξή μου συμπυκνώνει ότι θέλουν να διαλύσουν τα συνδικάτα, κάτι που ήδη έχει φανεί με τον νέο Συνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη. Η πολιτική και συνδικαλιστική μου δίωξη στοχεύει να χτυπηθεί το δικαίωμά μας στο συνδικαλισμό. Στον τομέα της Υγείας έχουμε μακρά παράδοση στις διεκδικήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοικήτρια του νοσοκομείου μας είχε πει όταν είχε πρωτοέρθει:  “Ξέρω ότι είστε το χειρότερο Σωματείο”. Αυτό όμως, είναι ένα γαλόνι για εμάς.

Χτυπάνε εμένα καθώς είμαι συμβασιούχος και συνεπώς είμαι ευάλωτος. Θέλουν έτσι να τρομοκρατήσουν τους ελαστικά εργαζόμενους για να φέρουν ιδιώτες. Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα νοσοκομεία».

Θα με βλέπουν με τη ντουντούκα στο προαύλιο του νοσοκομείου

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του, ο ίδιος είναι σαφής: «Για έξι μήνες ακόμη, θα είμαι Πρόεδρος του Σωματείου. Θα με βλέπουν με τη ντουντούκα στην αυλή του νοσοκομείου να διεκδικώ. Έχουμε να δώσουμε μία σημαντική μάχη απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης.

Ήδη από την 1η Απριλίου του 2020, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, είχαμε πει για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Έτσι και φέτος, θα βγούμε ξανά, απαιτώντας ένα ισχυρό ΕΣΥ.

Στις 22 Απριλίου, θα γίνει πανυγειονομική απεργία για να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζει η κοινωνία».

Συγκλονιστική η αλληλεγγύη του κόσμου – Η κοινωνία είναι με το μέρος μας

Χθες, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με την πανυγειονομική απεργιακή τους συγκέντρωση τάχθηκαν για ακόμη μία φορά ενάντια στην εκδικητική απόλυση του γιατρού και Προέδρου των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα», ενώ κοινότητες μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες και φορείς της Αριστεράς, στήριξαν τον δίκαιο αγώνα τους.

Όμως, αντί για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας βέβαια, που ζητούν επίμονα εδώ και μήνες, οι ήρωες της πανδημίας βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι με τις απειλές απόλυσης που εξαπέλυσε εναντίον τους αστυνομικός , εντεταλμένος από την ηγεσία του Υπουργείου να τους ενημερώσει ότι ο υπουργός (πάλι) δεν θα τους δει!

Όπως μας λέει ο ίδιος, το κύμα αλληλεγγύης του κόσμου «είναι συγκλονιστικό, είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο κι αισιόδοξο» γιατί «ο κόσμος καταλαβαίνει, έχει συνείδηση όσο και να του πρήζουν όλη μέρα το κεφάλι με την προπαγάνδα».

«Η ζωή είναι πεισματάρα. Νιώθω ηθική δικαίωση γιατί το υπουργείο και η κυβέρνηση πήγαν να με απομονώσουν και τελικά απομονώθηκαν οι ίδιοι. Η αλληλεγγύη μας δυναμώνει».

Κλείνοντας, ο διωκόμενος γιατρός, επανέλαβε την ανάγκη η κοινωνία να διεκδικήσει το δικαίωμά της στη δημόσια, δωρεάν και  ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και να παλέψει «για να ξεφορτωθούμε τις πολιτικές της κυβέρνησης».

«Οι φτωχοί άνθρωποι πρέπει να έχουν τη ζωή που τους αξίζει» μάς είπε αποφασιστικά, δείχνοντας ακριβώς σε ποια πλευρά της ιστορίας ανήκει.

Exit mobile version