Μητέρα Έμμας: «Ο οδηγός για να φύγει έκανε όπισθεν και την ξαναχτύπησε»
PATRISNEWS.COM / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητέρα Έμμας: «Ο οδηγός για να φύγει έκανε όπισθεν και την ξαναχτύπησε»

SHARE THIS

«Εδώ ένα ζώο χτυπάμε και έχουμε τύψεις»

Ξεκίνησε την Τετάρτη (29/11) η δίκη για την θανατηφόρα παράσυρση με εγκατάλειψη της νεαρής φοιτήτριας από την Κρήτη, τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου 2023, στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από καθυστέρηση για τη διευθέτηση διαδικαστικών θεμάτων που αφορούσαν την αποχή των δικηγόρων.

Η δίκη για τον θάνατο της φοιτήτριας, συνεχίστηκε με τη κατάθεση της μητέρας της, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση κατηγορείται ο 28χρονος οδηγός Ι.Χ. αυτοκίνητου, ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές ενώ, με βούλευμα απαλλάχθηκε η 29χρονη (τότε) συνοδηγός.

Στην κατάθεσή της η μητέρα επέρριψε ευθύνες και στους δύο επιβαίνοντες του οχήματος επειδή εγκατέλειψαν αβοήθητο το θύμα. Περιγράφοντας τις ώρες που αναζητούσε την κόρη της, είπε:

«Ήμασταν στα Χανιά. Το παιδί είχε φύγει και εγώ περίμενα ξύπνια μέχρι να φτάσει με το αεροπλάνο στη Θεσσαλονίκη. Αργούσε να με πάρει τηλέφωνο. Η πτήση καθυστέρησε. Μου είπε “θα σε πάρω μετά”. Το είχα στο αθόρυβο το τηλέφωνο. Γύρω στις 2 π.μ. ήρθε η αδελφή μου και είπε ότι το παιδί είχε πάθει ατύχημα. Κλείσαμε με το πρώτο διαθέσιμο αεροπλάνο για να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη. Κατά την πτήση μας κάλεσαν από το νοσοκομείο για να μας ενημερώσουν ότι πρέπει να κάνουν μια σειρά επεμβάσεων. Η Έμμα πήγαινε στο σπίτι μιας φίλης και συμφοιτήτριας της γιατί ήθελε να της δώσει δώρο για τα γενέθλια της. Της είχε αγοράσει δώρο».

«Η Εμμανουέλα γενικά ήταν ένα παιδί προσεκτικό. Πρόσεχε τον εαυτό της. Όλη μέρα περπατούσε. Πέρασε από ένα μαγαζί, αγόρασε κεράκια και τούρτα για τη φίλη της. Πέρασε την Εγνατία για να πάει στο σπίτι της φίλης της. Οι μάρτυρες είπαν χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο που έχασε τον έλεγχο και έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, με κατεύθυνση από τα πανεπιστήμια προς την Καμάρα. Άκουγαν έναν τρομακτικό θόρυβο που πλησίασε. Αφού χτύπησε το παιδί έπεσε πάνω σε κάδους και σε σταθμευμένα οχήματα. Για να μπορέσει να φύγει έκανε όπισθεν και την ξαναπάτησε», είπε στη συνέχεια η μητέρα περιγράφοντας τα όσα είπαν οι μάρτυρες.

«Υπήρχε συνοδηγός που τα είδε όλα. Ήθελε να κάνει φόρμουλα 1. Το αυτοκίνητο ήταν “πειραγμένο”. Όταν χτύπησε δεύτερη φορά το παιδί, εξαφανίστηκε. Ο οδηγός εξαφανίστηκε μέχρι να παρέλθει το Αυτόφωρο. Η συνοδηγός πήγε σπίτι της φτιάχτηκε, βάφτηκε και πήγε στη δουλειά της σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Στη συνέχεια συνελήφθη στην εργασία της. Δεν έκανε τίποτα να βοηθήσει το παιδί μας. Ήθελαν να γλιτώσουν τα τομάρια τους. Το θεώρησαν πιο σημαντικό να φύγουν παρά να βοηθήσουν την Έμμα» πρόσθεσε και συνέχισε:

«Έχω άλλη μια κόρη η οποία μου είπε: “Εσύ έχασες μια κόρη. Εγώ έχασα το μέλλον μου”. Έκαναν σχέδια μαζί. Ο άνθρωπος αυτός (σ.σ. ο κατηγορούμενος) κρατούσε στα χέρια του ένα φονικό όπλο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν σκότωσαν μόνο έναν άνθρωπο. Σκότωσαν μια κόρη, μια αδελφή, εγγονή, μια φίλη, μια συμφοιτήτρια. Έχουν σκοτώσει και καταστρέψει πολλές ζωές».

Αντιδράσεις για την αποχή των δικηγόρων

Νωρίτερα -και πριν ξεκινήσει η εξέταση των μαρτύρων, επικράτησε ένταση στο ακροατήριο, με αφορμή την αποχή που πραγματοποιούν οι δικηγόροι. Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε τη διακοπή της δίκης, τονίζοντας ότι δεσμεύεται από την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ενώ ούτε ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας (πολιτικής αγωγής) είχε λάβει σχετική άδεια για να δικάσει. Στην αίθουσα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Φινοκαλιώτης, αναπτύσσοντας τη θέση υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος διακοπής, αναλύοντας το ισχύον πλαίσιο της αποχής. Η παρέμβασή του πάντως προκάλεσε την αντίδραση των συγγενών της Έμμας.

Το δικαστήριο απέρριψε το παραπάνω αίτημα επιμένοντας να συνεχιστεί κανονικά η δίκη, ενώ η λύση δόθηκε, όταν ο συνήγορος πολιτικής αγωγής έλαβε άδεια για να δικάσει (από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όπου ανήκει), επιδεικνύοντάς την στον συνάδελφό του υπερασπιστή και υπό αυτές τις συνθήκες ο τελευταίος δέχθηκε να συνεχιστεί η διαδικασία.

Exit mobile version