Τέμπη: «Με εντολή Πυροσβεστικής και Αστυνομίας μεταφέραμε 300 κυβικά χώμα από τον χώρο του δυστυχήματος»
EUROKINISSI ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: «Με εντολή Πυροσβεστικής και Αστυνομίας μεταφέραμε 300 κυβικά χώμα από τον χώρο του δυστυχήματος»

SHARE THIS

«Φορτώσαμε περίπου 300 κυβικά χώμα τα οποία απομακρύναμε για να καθαρίσουμε τον χώρο μακριά από το ατύχημα, τα οποία εναποθέσαμε σε ένα δικό μας ιδιόκτητο οικόπεδο».

Νέα στοιχεία που εκθέτουν τις Αρχές για τον χειρισμό της υπόθεσης του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, έπειτα από την καταγγελία του δικηγόρου οικογενειών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας ότι χώμα μεταφέρθηκε από τον τόπο του δυστυχήματος σε ιδιωτικό οικόπεδο, στέλεχος της εταιρείας των χωματουργικών εργασιών δήλωσε στην κατάθεσή του ότι έλαβε εντολή από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία να μεταφέρουν περισσότερα από 300 κυβικά χώμα από το σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη σε δικό τους ιδιόκτητο οικόπεδο.

«Μου τηλεφώνησε ο αδερφός μου, ο οποίος είχε δεχθεί τηλεφώνημα και συνεννοήθηκε με την Περιφέρεια να πάμε με τα δικά μας μηχανήματα κοντά στα Τέμπη, εκεί που είχε γίνει το ατύχημα με τις αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ για να βοηθήσουμε. Φορτώσαμε περίπου 300 κυβικά χώμα (20 φορτηγά) τα οποία απομακρύναμε για να καθαρίσουμε τον χώρο μακριά από το ατύχημα, τα οποία εναποθέσαμε σε ένα δικό μας ιδιόκτητο οικόπεδο με εντολή της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ», ανέφερε στην κατάθεσή του σύμφωνα με το Mega.

«Τους ενδιέφερε να ξεφορτωθούν αυτόν τον όγκο χώματος»

Ο δικηγόρος οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, Γιάννης Μαρακάκης μιλώντας στο «Χαμογέλα και Πάλι» για την υπόθεση, δήλωσε:

«Η δουλειά μας και των δικαστικών λειτουργών δεν είναι να σοκάρουν τον κόσμο ή να υπάρχουν κάθε 2-3 μέρες αποκαλύψεις οι οποίες δημιουργούν σκέψεις για το αν η έρευνα ήταν διατρητή και δεν έγινε η σωστή προσέγγιση. Στην φάση που βρισκόμαστε μας ενδιαφέρει το ποιος μπορεί να έχει συμφέρον από το να αλλοιωθούν στοιχεία και αυτό είναι από την πρώτη στιγμή αντικείμενο της ανάκρισης, γι΄αυτό έχουμε και τόσους κατηγορούμενους ήδη. Όμως είναι εξόφθαλμο έναν χρόνο μετά, από συμπτώσεις, επειδή ήρθε στα χέρια μας υλικό μιας άλλης δικογραφίας, που δεν έχει συσχετιστεί ακόμα με την ανάκριση για το δυστύχημα, το ζήτημα είναι ότι ήρθαν στα χέρια μας ένορκες βεβαιώσεις ανθρώπων που κλήθηκαν σε άλλη ποινική υπόθεση και κατέθεσαν ότι έλαβαν εντολή από την Πυροσβεστική να μεταφέρουν μια τεράστια εδαφική έκταση όχι στο Κουλούρι που φυλάσσονταν τα συντρίμμια, τα βαγόνια και άλλα, αλλά σε ένα άλλο οικόπεδο. Τους ενδιέφερε να ξεφορτωθούν αυτόν το όγκο χώματος γιατί θεωρούσαν ότι είναι άχρηστο. Ο ισχυρισμός του εργολάβου που ανέλαβε αυτό το δύσκολο και σύνθετο έργο – που ο όγκο ανέφερε ότι ήταν πάνω από 300 κυβικά – ήταν αυτός», υπογράμμισε ο κ. Μαρακάκης.

«Φανταστείτε τι θα βρίσκαμε…»

«Σε οποιοδήποτε ατύχημα ή δυστύχημα το οποίο ερευνάται για εγκληματικές ευθύνες κανένα πρωτόκολλο δεν προβλέπει αλλοίωση του χώρου γιατί αποτελεί «ιερό» τόπο έρευνας, τόπος που είναι συνδεδεμένος με ποινικές ευθύνες. Αλλοιώθηκε η μορφολογία του εδάφους, μετακινήθηκε τόσο μεγάλο κομμάτι εδαφικής έκτασης, σε έναν τόπο που δεν έγινε η μετακίνηση με συνοδεία αστυνομίας ούτε με πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής. Είναι δεδομένο ότι αυτός ο όγκος χώματος έφερε κρίσιμα στοιχεία. Μεταφέρθηκε το χώμα σε έναν χώρο ιδιόκτητο που δεν ήταν πρόσφορος για κανέναν από τους πραγματογνώμονες εδώ και έναν χρόνο».

Και συνέχισε: «Ξυλόλιο βρέθηκε σε μία απόσταση μεγαλύτερη από το σημείο της σύγκρουσης, καθαρό ξυλόλιο. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να έχουμε βρει τους τεράστιους αυτούς όγκους χώματος που ήταν ακριβώς το σημείο όπου προσγειώθηκαν τα δύο βαγόνια. Είναι κεφαλαιώδες να ερευνηθεί αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια της φωτιάς με τους νεκρούς (…). Είναι εγκληματική παράλειψη το γεγονός ότι δεν ήταν προσφορά αυτά τα στοιχεία για να ερευνηθούν από τις πρώτες στιγμές. Ερευνάται το εάν δικαιολογείται από την σύγκρουση αυτή, η έκρηξη ή εάν τελικά υπήρχε ένα φορτίο – επίσημα ή ανεπίσημα – στην εμπορική αμαξοστοιχία το οποίο προκάλεσε μια έκρηξη 100 μέτρων. Αν η έκρηξη γινόταν κάτω από την γέφυρα, τώρα θα είχαμε την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία».

Exit mobile version