Γαλλία: Γιατί η Αριστερά απουσιάζει από το πολιτικό προσκήνιο;
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Γιατί η Αριστερά απουσιάζει από το πολιτικό προσκήνιο;

SHARE THIS

Η εφημερίδα Le Monde και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos πραγματοποίησαν μία μεγάλη δημοσκόπηση αναφορικά με το πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, με τα συμπεράσματα της έρευνας να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά για τα κυρίαρχα πολιτικά πρόσωπα της Αριστεράς.

Πριν η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού και μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος, ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα κατέβει υποψήφια για την προεδρία το 2022, τα αριστερά κόμματα συγκέντρωναν ένα χαμηλότατο ποσοστό που δεν θα τους έδινε την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το 42% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μακρόν δεν επιδεικνύει αρκετή αλληλεγγύη απέναντι σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό που τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την ενίσχυση της προστασίας των μισθωτών και των αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Η πλειονότητα των Γάλλων ζητάει περισσότερο κράτος, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη κοινωνική προστασία, αξίες που παραδοσιακά συνδέονται με την Αριστερά, χωρίς ωστόσο αυτό να μεταφράζεται σε στήριξη των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων του χώρου. Μελανσόν, Ντουπόν-Ανιάν, Ζαντό και Ινταλγκό δεν συγκεντρώνουν μαζί το 30% στην πρόθεση ψήφου.

Η ριζική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

Οι αναλυτές της έρευνας σημειώνουν ότι αυτή η αναντιστοιχία αξιών και προσώπων στο χώρο της Αριστεράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που επήλθε στη Γαλλία με την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία. Δεδομένης της μετέπειτα πολιτικής μετατόπισης του Γάλλου προέδρου προς τη Δεξιά, θα περίμενε κανείς ότι η Αριστερά θα βγει ενισχυμένη. Αναφορικά με αυτό, οι αναλυτές της Ipsos τονίζουν ότι για το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος τα πρόσωπα της Αριστεράς δεν εμπνέουν, ενώ οι θέσεις τους σε καίρια κοινωνικά ζητήματα είναι εξαιρετικά προβληματικές, θολές και ασαφείς.

Επίσης, οι αναλυτές προσθέτουν ότι στην αποδυνάμωση του αριστερού πολιτικού χώρου συνέβαλε και η μεταπήδηση ψηφοφόρων του ακόμη και στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, λόγω πρωτίστως της απροθυμίας των αριστερών κομμάτων να αντιμετωπίσουν καίρια ζητήματα όπως η ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η άμυνα, ακόμη και η εκπαίδευση, αλλά και η δυσκολία τους να ανταποκριθούν στις ανησυχίες αναφορικά με την υποτιθέμενη αμφισβήτηση της εθνικής ταυτότητας της χώρας.

Το ότι η πλειονότητα του γαλλικού λαού εμπιστεύεται θεσμούς όπως ο στρατός (81%), η αστυνομία (75%) και το σχολείο (73%) σίγουρα πρέπει να αρχίσει να προβληματίζει την Αριστερά, με τα σημαίνοντα πρόσωπα του χώρου να μην μπορούν ακόμη να διαχειριστούν αυτή την πραγματικότητα.

«Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η τρομοκρατία, η κλιματική κρίση και η πανδημία παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ανησυχία των Γάλλων πολιτών, σε βαθμό που η ανεργία δεν συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των βασικών ανησυχιών τους» σημειώνει η Le Monde. «Τα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να ακουστούν καθαρά και να ασχοληθούν με τα παραπάνω θέματα από το δικό τους ιδεολογικό πρίσμα – είναι απαραίτητο να συμβεί κάτι τέτοιο, επτά μήνες πριν από τις εκλογές» καταλήγει η παρισινή εφημερίδα.

Exit mobile version