Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ποια είναι τα κυρίαρχα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας;
ΚΟΣΜΟΣ

Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ποια είναι τα κυρίαρχα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας;

SHARE THIS

Βρισκόμαστε στην καρδιά της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχουν πολλά θέματα που αξίζει να παρακολουθήσουμε από τη Γενική Συνέλευση, τέσσερα από τα οποία συγκεντρώνουμε παρακάτω.

Ο Μπάιντεν και οι εμβολιασμοί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να «εμβολιάσει τον κόσμο» – αλλά ποιος ακριβώς θα το κάνει αυτό; Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Μπάιντεν διοργανώνει σήμερα Τετάρτη μια εικονική σύνοδο κορυφής COVID με την ελπίδα να επεξεργαστεί μια πιο συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση της παραγωγής και διανομής εμβολίων και ιατρικού εξοπλισμού, την επένδυση σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης και τη θέσπιση παγκόσμιων κριτηρίων αναφοράς για την πρόοδο της πανδημίας. Ένας στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων στον κόσμο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Ένας υψηλός στόχος, καθώς το σημερινό ποσοστό είναι μόλις 30%. Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει πολλά εμβόλια για να εμβολιάσουν πρώτα τον δικό τους πληθυσμό. Και παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν δωρίσει περισσότερα εμβόλια παγκοσμίως από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση ζυγίζει τώρα αν θα προτείνει ενισχυτικές δόσεις εμβολίων στο εσωτερικό της χώρας. Αν οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό, θα είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις άλλων χωρών στο δυτικό ημισφαίριο να αρνηθούν τα εμβόλια στο δικό τους πληθυσμό, πράγμα που σημαίνει λιγότερα εμβόλια διαθέσιμα για δισεκατομμύρια ανεμβολίαστους ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες. Μπορεί ο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα; Μπορεί να δώσει λύση;

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχουν κολλήσει από τότε που ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐζι, ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή την εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ γίνονται παράλληλες προσπάθειες με στόχο να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε κανονική τροχιά. Τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό της Hossein Amir-Abdollahian – και οι δύο είναι νέοι στις θέσεις τους – για να χαράξουν μια πορεία προς τα εμπρός στο μέτωπο των πυρηνικών, καθώς και για να συζητήσουν την απελευθέρωση κρατούμενων Βρετανών υπηκόων στη Τεχεράνη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, δήλωσε στη Γενική Συνέλευση ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να κατασκευάσει βόμβα, αλλά είναι πρόθυμος να επιστρέψει στις συζητήσεις για τη συμφωνία αν το Ιράν κάνει το ίδιο. Η Τεχεράνη φαίνεται να είναι έτοιμη να αρχίσει να μιλάει ξανά: Η κρατική τηλεόραση του Ιράν επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι συνομιλίες που είχαν σταματήσει επί μακρόν θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν τις επόμενες εβδομάδες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου το Ιράν, το οποίο έχει παραβιάσει τους περισσότερους από τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018, συμφώνησε να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να παρακολουθούν διάφορες τοποθεσίες που συνδέονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα της χώρας, αποφεύγοντας την απειλή επίσημης μομφής από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία εάν δεν συμμορφωθεί. Παρόλα αυτά, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει. Μπορούν οι παράλληλες συναντήσεις εργασίας στον ΟΗΕ να μειώσουν αυτό το χάσμα;

Κλιματική (αν)ασφάλεια

Μόλις πριν από ένα μήνα, μια νέα έκθεση του ΟΗΕ αποκάλεσε την κλιματική αλλαγή «κόκκινο κώδικα για την ανθρωπότητα». Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις υψηλού επιπέδου που θα έχουν ως στόχο να γίνει κάτι γι’ αυτό το κρίσιμο θέμα. Πρώτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει την Πέμπτη το πρωί με θέμα «κλίμα και ασφάλεια». Αυτό συμβαίνει επειδή η κλιματική αλλαγή απειλεί πλέον την ίδια την ειρήνη, καθώς εντείνει τις συγκρούσεις για το όλο και πιο σπάνιο νερό και τις καλλιέργειες και επιδεινώνει τις πολιτικές εντάσεις, αναγκάζοντας σε μεγαλύτερες μεταναστεύσεις ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο, την ανέχεια ή τις πλημμύρες. Στη συνέχεια, τα Ηνωμένα Έθνη διοργανώνουν διάλογο υψηλού επιπέδου για την ενέργεια, όπου οι συμμετέχουσες χώρες θα προσπαθήσουν να καθορίσουν πιο λεπτομερείς προσεγγίσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όλα αυτά αποτελούν στην πραγματικότητα μόνο μια προθέρμανση για τη συνάντηση COP26 του ΟΗΕ τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη στη Σκωτία.

Ποια είναι τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης;

«Σίγουρα υπάρχουν όρια τα οποία πρέπει να τα θέτουν τα ίδια τα κράτη», τονίζει η επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία ζητά από τα κράτη να αναστείλουν την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης μέχρι να εξαλειφθούν όλοι οι «αρνητικοί, ακόμη και καταστροφικοί» κίνδυνοι που την συνοδεύουν. Αλλά είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, ειδικά από χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ, οι οποίες έχουν ήδη ισχυρές βιομηχανίες τεχνητής νοημοσύνης. Ο προβληματισμός για τα όρια και τους κινδύνους από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μεγαλώνει, ωστόσο κανένας ηγέτης ή καμία ομάδων ηγετών είναι διαθέσιμη να συζητήσει σοβαρά το ζήτημα με γνώμονα τι είναι καλό για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Exit mobile version