115 ευρωβουλευτές υπογράφουν επιστολή προς Κομισιόν για άρση της πατέντας εμβολίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

115 ευρωβουλευτές υπογράφουν επιστολή προς Κομισιόν για άρση της πατέντας εμβολίων

SHARE THIS

Από ελληνικής πλευράς το κείμενο συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης και από το ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κανένας ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν στήριξε την πρωτοβουλία.

Επιστολή με αίτημα την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια για τον κορονοϊό και την άρση των περιορισμών για τις πατέντες απέστειλαν 115 ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα -πλην της ακροδεξιάς- προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Την επιστολή στηρίζουν οι πρόεδροι των ευρωομάδων των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, καθώς και αρκετοί βουλευτές από το «Renew».

Από ελληνικής πλευράς το κείμενο συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης και από το ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ολόκληρο το κείμενο:

«Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλούμε την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επανεξετάσουν την αντίθεσή τους στην πρόταση για άρση των κανόνων για τις πατέντες, η οποία θα επιτρέψει, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος χώρες, να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε προσιτές τεχνολογίες υγείας για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων. Το αίτημα αυτό έρχεται ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Φεβρουαρίου και της κρίσιμης απόφασης που θα ληφθεί από τα κράτη μέλη στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στις 1 και 2 Μαρτίου.

Από την αρχή της πανδημίας έχει αναγνωριστεί ευρέως η ανάγκη να διασφαλιστεί η ανοιχτή, παγκόσμια πρόσβαση στις τεχνολογίες υγείας για τον COVID-19 και να αυξηθεί γρήγορα η παραγωγή και ο εφοδιασμός. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες και τις δηλώσεις της Κομισιόν και αρκετών αρχηγών κρατών που υποστηρίζουν ότι τα ιατρικά προϊόντα για τον COVID-19 πρέπει να αντιμετωπιστούν ως παγκόσμια δημόσια αγαθά, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει πράξη.

Σε αυτό το πλαίσιο η ανοιχτή αντίθεση της ΕΕ για άρση των κανόνων για τις πατέντες κινδυνεύει να επιδεινώσει ένα επικίνδυνο χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου σε ό,τι αφορά την προσιτή πρόσβαση σε διαγνωστικά, εξοπλισμό ατομικής προστασίας, θεραπείες και εμβόλια για τον COVID-19. Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για πιθανή παραίτηση προσφέρει μια κρίσιμη και πολύ αναγκαία πράξη αλληλεγγύης, καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αύξηση της τοπικής παραγωγής στις χώρες εταίρους και, εντέλει, την καταστολή αυτής της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει η Πρόεδρος της Κομισιόν, κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς.

Πέραν της άρσης των πιθανών νομικών εμποδίων στην παραγωγή εργαλείων υγείας, που επιτρέπονται από την άρση των κανόνων για τις πατέντες, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογιών με κατασκευαστές ορθών πρακτικών παραγωγής από τρίτες χώρες είναι απαραίτητη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο θέμα αυτό. Μέχρι στιγμής η στρατηγική της ΕΕ επικεντρώθηκε κυρίως στην εγχώρια παραγωγή. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες των κατασκευαστών να παραδώσουν τις δεσμευμένες δόσεις  και τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών της ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας να καταστεί δυνατή η παραγωγή εκτός ΕΕ.

Όπως έχει αναφερθεί από την Κομισιόν, οι προκλήσεις του 21ου αιώνα απαιτούν περισσότερη πολυμερή, διεθνή συνεργασία στη βάση κανόνων. Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ηγεσία της και να διασφαλίσει ότι προωθεί ένα γνήσιο πολυμερές σύστημα αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας όλες τις χώρες να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην πανδημία. Παρόλο που αναγνωρίζουμε την υποστήριξη της Κομισιόν στην πρωτοβουλία “COVAX”, είναι πολύ ανησυχητική η απροθυμία που εκδηλώνεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να εξεταστούν όλες οι επιλογές σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με έναν αυξανόμενο αριθμό χορηγών για την άρση των κανόνων για τις πατέντες.

Συνεπώς, εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλούμε την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να μην μπλοκάρουν την πρόταση για άρση των κανόνων για τις πατέντες και να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις χώρες εταίρους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η τοπική παραγωγική τους ικανότητα και να αυξηθεί η πρόσβασή τους σε θεραπείες για τον COVID-19».

Exit mobile version