Φοβούνται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να πουν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές;
EUROKINISSI
EDITORIAL

Φοβούνται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να πουν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές;

SHARE THIS

Η συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις και το πόσο ακριβείς είναι ανοίγει και πάλι, τη στιγμή που η προεκλογική μάχη της 21ης Μαΐου μπαίνει στη τελική ευθεία.

«Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δε βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις. Διότι 5 στους 7 ερωτηθέντες δεν απαντούν. Ξέρετε γιατί δεν απαντούν; Γιατί είμαστε στην εποχή του Predator και ο κόσμος φοβάται να πει ότι δεν ψηφίζει Μητσοτάκη την ώρα που η κλήση του καταγράφεται. Και την ώρα που ο εργοδότης πλάι στον Άδωνι Γεωργιάδη απειλεί ότι αν κάποιος δεν ψηφίσει ΝΔ, θα απολυθεί».

Αυτή ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο Open για τις δημοσκοπήσεις. Η απάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν στερείται απόλυτα λογικής βάσης για έναν βασικό λόγο: ότι πράγματι το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει καταγραφεί ως εκείνο που έπληξε περισσότερο από ό,τι άλλο την αξιοπιστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτή. Αυτό τουλάχιστον καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο αντίλογος θα μπορούσε να ήταν ότι επειδή οι followers στους λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα σε Facebook Twitter είναι μακράν περισσότεροι από τους αντίστοιχους του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρώτος θα έπρεπε να είναι πρωθυπουργός ή το κόμμα του να ήταν πρώτο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Επίσης, με την ίδια λογική, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί ενώ οι συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρας στις εκλογές του 2019 είχαν φανερά περισσότερο κόσμο από τις αντίστοιχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές κι αυτοδιοικητικές) η ΝΔ επικράτησε και μάλιστα με άνεση.

Το θέμα των δημοσκοπήσεων και το κατά πόσο αντιπροσωπευτικές είναι των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος το έχουμε συζητήσει πολλές φορές από αυτήν εδώ τη στήλη στο πρόσφατο παρελθόν. Στις εκλογές του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015, όπως και στο δημοψήφισμα που μεσολάβησε, η πλειοψηφία των ερευνών δεν επαληθεύτηκε, έπεσαν έξω. Λογικό τότε να υπήρχαν επιφυλάξεις και δεύτερες σκέψεις για σκοπιμότητες και προσπάθεια ελέγχου της κοινής γνώμης, ασχέτως αν ο ΣΕΔΕΑ επικαλούταν «μεθοδολογικά προβλήματα». Το 2019 ωστόσο, και στις τρεις κάλπες, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα και έδειξαν σωστά τα αποτελέσματα και τις διαφορές. Με ποιο λοιπόν δεδομένο να κινηθεί κανείς για να καταλήξει αν οι δημοσκοπήσεις είναι «στημένες; Με βάση τι έγινε το 2015 ή με βάση τι έγινε το 2019;

Αν επιλέξουμε το πρώτο, τότε ναι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δίκιο και οι επιτυχημένες προβλέψεις του 2019 ήταν ένα «τυχαίο γεγονός». Πόσο τυχαίο όμως είναι το γεγονός ότι από το 2019 έως σήμερα η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του δεύτερου διεκδικητή, ενώ την ίδια στιγμή, σε βάθος τετραετίας διακυβέρνησης, δεν κινδύνευσε ούτε μία στιγμή να χάσει τη δημοσκοπική της πρωτιά; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το τέλος του 2016 ως κυβέρνηση τότε, είχε περάσει δεύτερος. Επτά χρόνια είναι αυτά. Δεν είναι λίγα. Τώρα αν αυτά τα επτά χρόνια είναι «χρόνια αυταπάτης» (και δημοσκοπικής απάτης), μένει να το δούμε σε λίγες μέρες.

Exit mobile version