Γάζα: Χαμάς και Νετανιάχου συνυπεύθυνοι για τον πόλεμο και τα χιλιάδες θύματα
AP PHOTO
EDITORIAL

Γάζα: Χαμάς και Νετανιάχου συνυπεύθυνοι για τον πόλεμο και τα χιλιάδες θύματα

SHARE THIS

Το φιλειρηνικό κίνημα παγκοσμίως πρέπει να σταθεί στο πλευρό των λαών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ που θέλουν να συμβιώνουν και να συνυπάρχουν σε αυτή τη σχεδόν καταραμένη περιοχή.

Με 300.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους στα σύνορα της Γάζας και την ισραηλινή αεροπορία να σφυροκοπεί θεωρητικά στόχους της Χαμάς, η αναμενόμενη εισβολή του Ισραήλ στον πιο πυκνοκατοικημένο θύλακα στον κόσμο αποσκοπεί στην εκρίζωση της ένοπλης οργάνωσης. 

Μπορεί όμως να συμβεί κάτι τέτοιο; Η εισβολή σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη ζώνη ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για τον ισραηλινό στρατό, αλλά και τους 2,2 εκατ. ανθρώπους που ζουν σε αυτή τη λωρίδα γης, πυροδοτώντας ενδεχομένως ένα ντόμινο εξελίξεων τόσο εντός της Γάζας, όσο και εκτός, με την εμπλοκή κι άλλων περιφερειακών δυνάμεων στη σύγκρουση. Μια χερσαία εισβολή μπορεί να πυροδοτήσει ανάφλεξη και στην Δυτική Όχθη και να προκαλέσει την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, που είναι άτυπο “προτεκτοράτο” του Ιράν. Η εμπλοκή ή όχι του Ιράν στην σύγκρουση με το Ισραήλ θα επηρεάσει άμεσα την Συρία και το Ιράκ που είναι υπό την επιρροή της Τεχεράνης, με τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο στην Μέση Ανατολή να είναι ορατός, βάζοντας φυσικά στην εξίσωση την Αίγυπτο αλλά και την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη ενημερώσει τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την επικείμενη χερσαία επιχείρηση, μετά από την ασύλληπτη φρίκη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που άφησε πίσω της πάνω από 1.200 Ισραηλινούς νεκρούς. Παράλληλα, πάνω από 100 άμαχοι κρατούνται στη Γάζα ως όμηροι στα χέρια των τρομοκρατών. Στο απέναντι “στρατόπεδο”, ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των Παλαιστίνιων πουν έχουν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς της αεροπορίας του Ισραήλ.

Οι χρηματοδότες και καθοδηγητές της Χαμάς, όπου κι αν βρίσκονται, δεν έχουν την παραμικρή αγωνία για την τύχη των παλαιστινιακών πληθυσμών. Για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα, οι μισοί περίπου από τους οποίους είναι παιδιά, η κατάσταση είναι από ζοφερή ως φρικιαστική ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, της έλλειψης νερού, φαγητού και ηλεκτρικού ρεύματος, βιώνοντας μιας συνθήκη που είναι βέβαιο ότι θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα.  

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα μοιάζει διχασμένη, αδιαφορώντας για την τραγωδία που βιώνουν οι άνθρωποι κι από τις δύο πλευρές. Όσο για την Γάζα, πέρα από γενικόλογες δηλώσεις περί μη επέμβασης των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα για να επιβληθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος που θα επιτρέψει στους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν το πεδίο των βομβαρδισμών με ασφάλεια για όσο αυτοί διαρκούν.

Είναι κρίσιμο το καθήκον του φιλειρηνικού κινήματος και όσων αναγνωρίζουν ότι αυτή η σύγκρουση είναι μεταξύ Χαμάς και Νετανιάχου, όχι μεταξύ των λαών των δύο πλευρών. Είναι κρίσιμο το φιλειρηνικό κίνημα παγκοσμίως να σταθεί τόσο στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, όσο και στο πλευρό της ισραηλινής κοινωνίας που θέλει να συμβιώνει, να συνυπάρχει με τον γείτονα. Είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ότι από αυτή την σύγκρουση χάνουν και οι δύο λαοί, θρηνούν θύματα και οι δύο πλευρές, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός ορίζοντας για εξομάλυνση της κατάστασης, πόσο μάλλον για επίτευξη ειρήνης και τερματισμό του πολέμου. Είναι ένα μεγάλο αδιέξοδο και για τις δύο κοινωνίες, με υπεύθυνους γι’αυτό την Χαμάς και τον Νετανιάχου, σε ένα κρεσέντο βίας με “ασπίδα” απλούς ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους.  

Exit mobile version