Ο Άρειος Πάγος υπέρ των funds: Χωρίς προστασία εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες
EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
EDITORIAL

Ο Άρειος Πάγος υπέρ των funds: Χωρίς προστασία εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες

SHARE THIS

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις κατά της απόφασης, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει κάτι. Το ζήτημα είναι πώς κι αν θα ανατραπεί αυτή η απόφαση από τη νέα Βουλή, από μία νέα κυβέρνηση, από μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Μέχρι τότε, οι πλειστηριασμοί θα αυξάνονται και συμπολίτες μας θα βρεθούν στο δρόμο.

Με συντριπτική πλειοψηφία, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, εξέδωσε μία πολιτικά και κοινωνικά προκλητικά απόφαση για το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, κρίνοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία τους επιτρέπει διαδικαστικές ενέργειες, με άλλα λόγια, να μετέχουν σε πράξεις πλειστηριασμών.

Πλέον, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μπορούν να ενεργούν ως διάδικοι με τη δική τους επωνυμία, εκπροσωπώντας τα funds που έχουν επενδύσει χρηματικά ποσά εξαγοράζοντας κόκκινα δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα. Το συγκλονιστικό είναι ότι μία τέτοια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση, με σοβαρότατες συνέπειες για πλατιά κοινωνικά στρώματα, ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 59 ψήφων υπέρ και μόλις 9 κατά. Εννέα μόνο δικαστές αντιτάχθηκαν σε αυτή την απόφαση. Εννέα μόνο!

Η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, επιμελητήρια κι άλλοι φορείς τάχθηκαν κατά της δυνατότητας να μπορούν οι λεγόμενοι διαχειριστές να ενεργούν ως διάδικοι των επενδυτών, με βασικό επιχείρημα ότι η σχετική νομοθεσία του 2003 δεν αφήνει τέτοια περιθώρια. Αντίθετα, νομικοί εκπρόσωποι τραπεζικών ιδρυμάτων κι άλλων εταιρειών υποστήριξαν ότι μεταγενέστερος νόμος του 2015 επιτρέπει στους διαχειριστές την εκτέλεση διαδικαστικών πράξεων μεταξύ των οποίων και οι πλειστηριασμοί.

Η απόφαση αυτή αφορά πάνω από 700.000 δανειολήπτες που ζούσαν με την αγωνία ότι τα σπίτια τους μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό από τα funds, χωρίς να έχουν την παραμικρή νομική προστασία. Επί της ουσίας, ο Άρειος Πάγος έρχεται να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που προώθησε νομοθετικά την πλήρη απελευθέρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, για να δώσει το «πράσινο φως» στους πλειστηριασμούς και να στερήσει από τους δανειολήπτες κάθε δικονομική δυνατότητα «παγώματος» της εκτέλεσης πλειστηριασμών.

Είναι πολλά τα λεφτά για την κυβέρνηση κι όσους κάνουν business στην πλάτη των πολιτών, με το ύψος των πλειστηριαζόμενων ακινήτων να μπορεί να αγγίξει και να ξεπεράσει ακόμα τα 45 δισ. ευρώ. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν πολίτες και επιχειρήσεις στη χώρα δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο είναι σήμερα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις κατά της απόφασης, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει κάτι. Το ζήτημα είναι πώς κι αν θα ανατραπεί αυτή η απόφαση από τη νέα Βουλή, από μία νέα κυβέρνηση, από μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Μέχρι τότε, οι πλειστηριασμοί θα αυξάνονται και συμπολίτες μας θα βρεθούν εν μια νυκτί στο δρόμο.

Exit mobile version