Ο καρκίνος του μαστού είναι υπόθεση όλων μας
EDITORIAL

Ο καρκίνος του μαστού είναι υπόθεση όλων μας

SHARE THIS

Ναι, ο Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο πρέπει και τους υπόλοιπους 11 μήνες να διεκδικούμε ένα ισχυρό και δωρεάν σύστημα δημόσιας υγείας, με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, δωρεάν θεραπεία, γενναία στήριξη τους κράτους σε όλα τα στάδια και βήματα.

Καρκίνος του μαστού. Πρόκειται για τη μορφή καρκίνου με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στον γυναικείο πληθυσμό. Στην Ελλάδα αναφέρονται πάνω από 7.770 νέες περιπτώσεις ανά έτος, ενώ υπολογίζεται ότι μία στις επτά γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενημερωτικές καμπάνιες και κινήσεις που έχουν στόχο στην ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού. Αυτό είναι πολύ θετικό και πρέπει όλοι μας, φορείς, ΜΜΕ, πολίτες να συμμετέχουμε με όποιον τρόπο μπορούμε σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης.

Μαζί με αυτό, όμως, υπάρχει και το στάδιο της διάγνωσης κι αντιμετώπισης της ασθένειας. Ένα στάδιο που είναι πολύ δύσκολο για τον ασθενή, το σοκ είναι μεγάλο, με τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μέσα από το σύστημα υγείας να παρουσιάζουν αρκετές δυσκολίες. Η ιδιωτική οδός δεν μπορεί να υποκαθιστά τη δημόσια οδό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με την κυβέρνηση, την κάθε κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να οφείλουν να στηρίξουν τις γυναίκες, να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη και βέβαια να παρέχουν την απαραίτητη κρατική μέριμνα για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των εξόδων.

Τα ραντεβού με τον γιατρό στα ογκολογικά νοσοκομεία θα πρέπει να κλείνονται άμεσα και να μην κυμαίνονται από ένα μήνα μέχρι πολλούς μήνες. Το χειρουργείο, οι γραμμές θεραπείας, οι βιοψίες, τα ραντεβού με τον ογκολόγο και οι αναμονές για ακτινοθεραπεία πρέπει να έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, να μην επιβαρύνουν ούτε σε θέμα χρόνου, ούτε σε θέμα ψυχολογίας τον ασθενή. Η ψυχική κόπωση πρέπει να περιορίζεται στο μίνιμουμ δυνατό επίπεδο, καθώς η διαδικασία που απαιτείται από τη διάγνωση μέχρι την επέμβαση, τη θεραπεία, τα εργαστήρια, την πιθανή εναλλαγή νοσοκομείων μπορεί να είναι μεγάλη και να συμβάλλει αρνητικά στη ψυχολογία και στη ζωή της γυναίκας ευρύτερα.

Είναι ανάγκη, είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρχει έγκυρη και πρώιμη δωρεάν διάγνωση για τον καρκίνο ανεξαρτήτως κοινωνικής, οικονομικής και γεωγραφικής κατάστασης. Κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά εμπόδια δυσκολεύουν την επίτευξη του στόχου, την έγκαιρη διάγνωση δηλαδή και, πιθανώς, την αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου. Αυτά τα εμπόδια, που το σημερινό σύστημα υγείας επιβάλλει, άμεσα ή έμμεσα, με τρόπο ορατό ή αόρατο, πρέπει να αντιμετωπιστούν και μαζί με αυτά να αντιμετωπιστεί και ο κίνδυνος την περιθωριοποίησης γυναικών.

Ως πολίτες οφείλουμε να διεκδικούμε ένα δωρεάν σύστημα δημόσιας υγείας, με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, δωρεάν θεραπεία, γενναία στήριξη τους κράτους σε όλα τα στάδια και βήματα. Κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καπηλευτεί το ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα του καρκίνου του μαστού, όπως έχει πολλάκις κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός. Κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δεν είναι πάνω και πέρα από τον συνάθρωπό μας. Το πολιτικό σύστημα, ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας μπορεί και πρέπει να διεκδικεί τα παραπάνω μέχρι να καταστούν κεκτημένα για όλες τις γυναίκες.

Exit mobile version