Τα μηνύματα του β΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ξεκάθαρα 
EUROKINISSI
EDITORIAL

Τα μηνύματα του β΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ξεκάθαρα 

SHARE THIS

Η βραδιά της 15ης Οκτωβρίου 2023 ήταν η πρώτη κακή εκλογική βραδιά από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το 2016.

Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών το κυβερνών κόμμα και προσωπικά ο πρωθυπουργός στήριξαν ενεργά Μπακογιάννη (Δήμος Αθηναίων), Ζέρβα (Δήμος Θεσσαλονίκης), Αγοραστό (Περιφέρεια Θεσσαλίας), Στεφανή (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), Μέτιο (Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης), Κασαπίδη (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), Ρόδη Κράτσα (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) και Πτωχό (Περιφέρεια Πελοποννήσου), με το αποτέλεσμα να μην είναι σε καμία περίπτωση το αναμενόμενο. Από τις οκτώ επιλογές με καθαρά κομματικό πρόσημο ηττήθηκαν οι επτά, ενώ νικητής αναδείχθηκε μόνο ο Δημήτρης Πτωχός.  

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης δεν έχασε μόνο λόγω του Μεγάλου Περιπάτου, ούτε από το λάθος του να πάει σε debate με τον Χάρη Δούκα, ο οποίος συγκέντρωσε πολλές θετικές γνώμες μέσα από το φακό και την πρόσβαση σε ευρύ κοινό. Ο Κώστας Μπακογιάννης έχασε πρωτίστως λόγω συσπείρωσης ενός αντιμητσοτακικού μετώπου, λόγω της ασυγκράτητης αλαζονείας του, ενός ζαμανφού ύφους, αλλά και της χαμηλής συμμετοχής στην κάλπη του β’γύρου. 

Σε αυτό το τρίο σημείο, οι αριθμοί ήταν αμείλικτοι. Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ψήφισαν στην Αθήνα 145.394 πολίτες, ποσοστό συμμετοχής δηλαδή 32,32%. Ο Μπακογιάννης έλαβε 41,35% με 57.800 ψήφους, όμως την ίδια στιγμή, στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στην Αττική, η συμμετοχή ήταν 52,53%, με τον απερχόμενο πλέον δήμαρχο να διασώζεται στην κάλπη της πρώτης Κυριακής λόγω των ταυτόχρονων περιφερειακών εκλογών και της υποψηφιότητας Χαρδαλιά. Στον β’ γύρο αυτή η παράμετρος έλειπε και, σε συνδυασμό με όσα γράψαμε παραπάνω για το debate, όπου ο νέος πλέον δήμαρχος Χάρης Δούκας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την πόλη, η δυναμική που δημιουργήθηκε υπέρ του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ φάνηκε τελικά καθοριστική. Η συμμετοχή την δεύτερη Κυριακή μειώθηκε ακόμη περισσότερο, από το 32% έπεσε στο 26,73%, με τον Δούκα παράλληλα, από το 14,19% του πρώτου γύρου, να εκτοξεύεται στο 56%. Πήρε 64.055 ψήφους, σχεδόν 44.000 περισσότερες από τον πρώτο γύρο. Ο Μπακογιάννης πήρε 50.403, επτά χιλιάδες λιγότερες από την προηγούμενη Κυριακή. Και ιδού η ανατροπή. 

Το μήνυμα του β’ γύρου κόντρα στην κυβερνητική αλαζονεία και σε άλλες αναμετρήσεις επιτάχυναν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος συνέδεσε την ψήφο των πολιτών της Θεσσαλίας με την ταχύτητα των αποζημιώσεων από τον Daniel, όπως και του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδης για τον δήμο Χαλανδρίου και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χθες βράδυ, η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη έδειξε ότι το μήνυμα ελήφθη. «Ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, θορυβημένος από τα αποτελέσματα και την αποδοκιμασία υποψήφιων της ΝΔ, ειδικά μετά το θρίαμβο των εθνικών εκλογών, μόλις λίγους μήνες πριν. 

Η χθεσινή κάλπη έδωσε σε όλους ένα σκληρό, αλλά πολύ απλό, στοιχειώδες μάθημα για το τι σημαίνουν οι εκλογές και πώς οφείλει κανείς να τις αντιμετωπίζει. Κι αυτό αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης, αδυνατώντας να συσπειρώσει άλλες δυνάμεις γύρω του, επιλέγοντας ωστόσο ορθά στο β’γύρο να στηρίξει άλλες υποψηφιότητες, όπως του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα ή την περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Μετά τη νίκη Δούκα στην Αθήνα, τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να την εμφανίσουν ως νίκη των «προοδευτικών δυνάμεων», δημιουργώντας εντυπώσεις ότι μπορεί να προωθείται μια κάποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Μία επιλογή που, στη βάση των σημερινών δυσχερών συσχετισμών στην Βουλή, είναι ίσως στρατηγικά κρίσιμη και θα μπορούσε να δημιουργήσει μία δυναμική για τη συνέχεια. Ωστόσο, για να προκύψει ένα ευρύ μέτωπο, π.χ. ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, χρειάζονται πολύ περισσότερα – και κυρίως χρειάζονται περισσότερα στο ζήτημα της εσωτερικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί ξεκινούν όλα τα προβλήματα, όλα τα δεινά για το κόμμα.   

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ολοκληρώθηκαν και κρατάμε πολλά στοιχεία προς μελέτη για τη συνέχεια. Όλα τα κόμματα έλαβαν μηνύματα και επαληθεύτηκε για ακόμη μία φορά ότι η κοινωνία έχει αντικειμενικό κριτήριο, όσο κι αν πολλοί, από διαφορετικές πολιτικές και κομματικές “γραμμές”, δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα.

Το ερώτημα, λοιπόν, που θα τεθεί τώρα στον πολιτικό διάλογο είναι αν τα αποτελέσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία αποτελούν μία πρώτη “μαγιά” για μία ουσιαστική συζήτηση σύμπλευσης και οργανικής συνύπαρξης στη σφαίρα της Αριστεράς-Κεντροαριστεράς. Αυτό είναι δύσκολο, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή. Τα προβλήματα, οι δυσκολίες, αλλά και οι προθέσεις όσων έχουν τα χαρτιά στα χέρια τους δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι βέβαιο ότι και στα δύο πολιτικά στρατόπεδα, σε Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι η ηγεμονική θέση της ΝΔ μπορεί, υπό συνθήκες, να τεθεί πλέον υπό αμφισβήτηση. 

Exit mobile version