Θεσσαλικός κάμπος: Από την οικονομική καταστροφή στον κίνδυνο υγειονομικής κρίσης
EUROKINISSI / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
EDITORIAL

Θεσσαλικός κάμπος: Από την οικονομική καταστροφή στον κίνδυνο υγειονομικής κρίσης

SHARE THIS

Μαζί με την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, των ζώων και των εκτάσεων, και τη συνακόλουθη οικονομική κρίση, υπάρχει και μία παράλληλη κρίση που μπορεί να πλήξει σοβαρά την περιοχή της επόμενες μέρες: η υγειονομική κρίση. Εκεί η κυβέρνηση έχει πλάνο;

Μια εβδομάδα μετά από την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία, στον Βόλο, στο Πήλιο και στον Θεσσαλικό κάμπο ευρύτερα, η στάθμη των νερών υποχωρεί σταθερά αποκαλύπτοντας τις τεράστιες πληγές για τους πολίτες, την οικονομία, τις καλλιέργειες, αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Το ντόμινο της καταστροφής είναι τεράστιο και εντοπίζεται σε πολλά επίπεδα. Οι συνέπειες είναι άμεσες στους κατοίκους των πόλεων που στηρίζουν τη διατροφή τους κατά 20% στο Θεσσαλικό κάμπο, αλλά και οι έμμεσες θα είναι εξίσου σοβαρές, καθώς η αποκατάσταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μπορεί να απαιτήσει από ένα έως πέντε χρόνια «αγρανάπαυσης», σύμφωνα με μελέτες. Για ορισμένες, δε, περιοχές η κατάσταση ίσως αποδειχθεί μη αναστρέψιμη.

Οι ζημιές αφορούν και την παραγωγή που είχε συγκομιστεί και βρισκόταν στις αποθήκες, τις μεταποιητικές μονάδες και τον αγροτικό εξοπλισμό, το οδικό δίκτυο και τους αγροτικούς δρόμους. Ούτε οι ίδιοι οι ντόπιοι και οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στα χωράφια που έχουν διασωθεί, καθώς οι ενδιάμεσες κατεστραμμένες και πλημμυρισμένες εκτάσεις κάνουν απαγορευτική κάθε προσπάθεια προσέγγισης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις από δορυφόρους, την Κυριακή βρίσκονταν κάτω από το νερό περίπου 720.000 στρέμματα, ενώ υπολογίζεται ότι χάθηκαν 1,2 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που ήταν επικλινή εδάφη. Αν υπολογίσουμε ότι η καλλιεργήσιμη έκταση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα 4,9 εκατομμύρια στρέμματα και η συνολική αγροτική παραγωγή (κτηνοτροφική και γεωργική) της Θεσσαλίας αναλογεί στο 20% της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της ζημιάς. Οι ελλείψεις προϊόντων που θα δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά θα καλυφθούν από εισαγωγές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των τιμών, αλλά και την επιβάρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. 

Μαζί όμως με τους αριθμούς και την εξίσωση που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση, γεννάται και ένα ακόμη ερώτημα για το άμεσο μέλλον: Τι θα γίνει με την υγεία των πολιτών που ζουν τις περιοχές πουν έχουν πληγεί; Εκφράζονται κίνδυνοι ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει μία υγειονομική βόμβα αν οι αρμόδιες αρχές δεν δράσουν έγκαιρα, αν δεν καταφέρουν επίσης να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει πόσιμο νερό το επόμενο διάστημα κι αν δεν καταφέρουν να  συγκρατήσουν την εμφάνιση και έξαρση ασθενειών λόγω των καταστροφών και της συνολικής μόλυνσης των περιοχών.

Μαζί λοιπόν με την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, των ζώων και των εκτάσεων, και τη συνακόλουθη οικονομική κρίση, υπάρχει και μία παράλληλη κρίση που μπορεί να πλήξει σοβαρά την περιοχή της επόμενες μέρες. Εκεί η κυβέρνηση έχει πλάνο; Έχει συνολική εικόνα για τους κινδύνους και την κατάσταση ή πάλι θα αφεθούν οι κάτοικοι στο έλεος της τύχης και του…112;  

Exit mobile version