Το σκοτεινό και επίμονο φλερτ της γαλλικής ακροδεξιάς με τη νεολαία
EDITORIAL

Το σκοτεινό και επίμονο φλερτ της γαλλικής ακροδεξιάς με τη νεολαία

SHARE THIS

Η Génération Identitaire έχει συγκεντρώσει στους κόλπους της πολλούς νέους 20-30 ετών που θέλουν να «καθαρίσει», όπως τονίζουν, η χώρα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η ακροδεξιά οργάνωση Génération Identitaire (GI) απαγορεύτηκε με απόφαση γαλλικού δικαστηρίου στις 3 Μαρτίου, έπειτα από εισήγηση της κυβέρνησης Μακρόν και συγκεκριμένα του υπ. Εσωτερικών Ζεράλδ Νταρμανίν. Αν και η απόφαση αναμένεται να προσβληθεί σε ανώτερο δικαστικό, είναι σχεδόν απίθανο να ανατραπεί, αναγκάζοντας ίσως τα πάνω από 1000 μέλη του κινήματος να αναζητήσουν άλλα νόμιμα μέσα και πολιτική στέγη για να συνεχίσουν να  λειτουργούν χωρίς να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

H Génération Identitaire ιδρύθηκε το 2012, με κύριους πυλώνες την ξενοφοβία και τον εθνικισμό. Ξεκίνησε τη δράση της δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο «κήρυττε τον πόλεμο» στους πολίτες αφρικανικής καταγωγής που ζούσαν στα προάστια του Παρισιού, σε κάθε άνθρωπο που δεν κυλούσε στις φλέβες του «λευκό, γαλλικό αίμα».

Στα γραφεία της οργάνωσης στη Λιλ, στη Βόρεια Γαλλία. Αίθουσα τελετής μύησης με κρεμασμένη τη σημαία της οργάνωσης

Πρώτη δημόσια ενέργεια της οργάνωσης ήταν η διαμαρτυρία και ο προπηλακισμός μουσουλμάνων έξω από χώρο προσευχής στο Πουατιέ, στη κεντροδυτική Γαλλία, μια περιοχή που τα ακροδεξιά εξτρεμιστικά στοιχεία ανθούν σταθερά από το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Μέσα στα 9 χρόνια λειτουργίας της οργάνωσης καταγράφηκαν δεκάδες επιθέσεις σε χώρους λατρείας, επιθέσεις σε μουσουλμάνους και πολίτες αφρικανικής καταγωγής, εκδηλώσεις μίσους, δεκάδες βίντεο με ρατσιστικές αναφορές κατά μεταναστών και προσφύγων και στήριξη στον ευρύτερο ακροδεξιό χώρο στη Γαλλία, του οποίου μήτρα αποτελεί τo κόμμα Rassemblement National (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν.

Η ταυτότητα της οργάνωσης

Η Génération Identitaire έχει συγκεντρώσει στους κόλπους της πολλούς νέους, 20-30 ετών κυρίως, σε όλη τη γαλλική επικράτεια, που θέλουν να «καθαρίσει» όπως τονίζουν η χώρα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Ανήκω σε μια γενιά που βρίσκει ταυτότητα και δύναμη μέσα από την οργάνωση, που μπορούμε και νιώθουμε άνετα και να κινητοποιούμαστε μαζί απέναντι σε όσους απειλούν την πατρίδα μας» τονίζει στο rosa.gr ο Κριστόφ, 22 ετών, που δουλεύει ως σερβιτόρος στο Πουατιέ. «Η πανδημία μας χτύπησε οικονομικά, αλλά μέσα από το Zoom και άλλες εφαρμογές τα λέγαμε τακτικά με την τοπική ομάδα. Μετά ήρθε το κυνηγητό από την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν μας πτοεί. Συνεχίζουμε από άλλα μονοπάτια».

Πορεία στο Παρίσι κατά των προσφύγων και μεταναστών τον Δεκέμβριο του 2018

Όταν πρωτοήρθαμε σε επικοινωνία με την οργάνωση για να μας μιλήσουν για τη δράση της, αρκετά μέλη δήλωσαν πρόθυμα να μας κάνουν δηλώσεις, νιώθοντας άνετα με τους Έλληνες «που στήριξαν τη Χρυσή Αυγή και το δίκαιο αγώνα της», όπως μας είπαν. «Τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη μας παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τι συμβαίνει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, αλλά και σε άλλα κράτη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, με αντίστοιχες οργανώσεις και πολιτικά κινήματα» προσθέτει η Ελέν, 29 ετών, πωλήτρια σε μαγαζί με ρούχα στη Λυών. «Τώρα η δική μου γενιά, οι 25αρηδες και 30αρηδες, έχουμε αναλάβει πολλές ευθύνες και αναγκαστικά θα ρίξουμε περισσότερο το βάρος στον διαδικτυακό ακτιβισμό μέχρι να οργανωθούμε και πάλι σε φυσικούς χώρους».

Η δικτύωση και τα πογκρόμ στα σύνορα

Η οργάνωση αποτελεί συνέχεια της «αδελφής» ομάδας Les Identitaires, που ιδρύθηκε το 2002 και καταχωρήθηκε ως πολιτική οργάνωση το 2009, με επικεφαλής τον 40χρονο σήμερα Φαμπρίς Ρομπέρ, γνωστό στον ακροδεξιό κι εθνικιστικό χώρο, επί χρόνια συνεργάτη του Φιλίπ Βαρντόν, βουλευτή πλέον του Rassemblement National της Λεπέν. Η ομάδα Les Identitaires συνεχίζει να υπάρχει ως νομική οντότητα, έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη επιμέρους ομάδων στη Γαλλία, επικοινωνεί με τον ευρύτερο ακροδεξιό χώρο και συμμετείχε, μέχρι και πριν την πανδημία, σε σειρά μουσικών εκδηλώσεων, περιφερειακών αγώνων πολεμικών τεχνών και φεστιβάλ μουσικής.

Η ιστοσελίδα της Génération Identitaire έχει πλέον κλείσει, το διμηνιαίο περιοδικό ωστόσο, La Revue Identitaire, συνεχίζει και λειτουργεί, με τον Κριστόφ να τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να το εκδίδουμε, όπως επίσης θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ομάδες επικοινωνίας σε περισσότερες πόλεις, πέρα από το Παρίσι, το Πουατιέρ, τη Νίκαια, τη Λυών και τη Λιλ». Η οργάνωση συνεχίζει να υπάρχει με νέα πρόσωπα ως εκπροσώπους, παρά τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας. «Έχουμε τη στήριξη κι άλλων οργανώσεων εκτός Γαλλίας, όπως η American Renaissance στις ΗΠΑ, αλλά και οργανώσεις από την Ιταλία και την Ισπανία» σημειώνει η Ελέν.

Κινητοποίηση της οργάνωσης στα γαλλοιταλικά σύνορα για να εμποδίσουν και να εκφοβίσουν πρόσφυγες να εισέλθουν σε γαλλικό έδαφος

Αφορμή για την δικαστική απαγόρευση λειτουργίας της οργάνωσης υπήρξαν καθημερινές ένοπλες περιπολίες που έκαναν μέλη της τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο στα σύνορα με την Ισπανία στα Πυρηναία προκειμένου να εμποδίσουν μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν σε γαλλικό έδαφος. Αντίστοιχες ενέργειες είχαν οργανωθεί πέρυσι και στα σύνορα με την Ιταλία, με τοπικές ομάδες να ντύνονται στα χρώματα της αστυνομίας, θυμίζοντας αστυνομικούς, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους πρόσφυγες. Σε όσους συμμετείχαν σε αυτές τις ενέργειες ασκήθηκαν διώξεις με την κατηγορία «απομίμησης αστυνομικής επιχείρησης», ωστόσο κρίθηκαν αθώοι από γαλλικό δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2020.

Παρά την απαγόρευση, η οργάνωση μεγαλώνει

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι η Génération Identitaire ακολουθούσε πρακτικές πολιτοφυλακής και υποκινούσε το μίσος κατά των αλλοδαπών, ιδίως των μουσουλμάνων. «Μας διώκουν γιατί θέλουμε να προστατεύουμε τη χώρα από τους ξένους που τη μολύνουν. Δεν θα αφήσουμε όμως τη χώρα μας να πέσει στα χέρια τους» δηλώνει ο Κριστόφ, ο οποίος όταν τον ρώτησα εάν θεωρεί τον εαυτό του ακροδεξιό και ρατσιστή, απάντησε ότι «εάν όποιος αγαπά την πατρίδα του, ανατριχιάζει στον εθνικό ύμνο και θέλει να μας μην τρώνε το μεροκάματο ξένοι είναι ακροδεξιός και ρατσιστής, τότε ναι, είμαι και τα δύο».

Φωτογραφία της Λεπέν με αφιέρωση από την ακροδεξιά πολιτικό προς την τοπική οργάνωση της Λυόν για τη δημιουργία της ομάδας μποξ της οργάνωσης
Αρχαιοελληνικά σύμβολα και αγάλματα κοσμούν τα γραφεία της οργάνωσης στη Λιλ
Ομάδα νέων της οργάνωσης στο Παρίσι, σε «κοινωνική εργασία» όπως λένε οι ίδιοι, δίνοντας τρόφιμα σε άστεγους

Η δομή της οργάνωσης δεν ήταν στρατιωτική και όλες οι δράσεις της δημοσιεύονταν στα social media. «Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο γιατί προφανώς όλοι μας είμαστε μέσα σε αυτό και λειτουργούμε, επικοινωνούμε και αποφασίζουμε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τα social media. Μέσα από τα βίντεο και τις αναρτήσεις μας δίνουμε δημοσιότητα στις δράσεις για να μας δουν και να μας αναπαράξουν και τα mainstream ΜΜΕ στη χώρα, να μας παρακολουθήσει και να έρθει σε εμάς περισσότερος κόσμος, περισσότεροι νέοι» τονίζει η Ελέν.

Η απαγόρευση της δράσης της οργάνωσης ήρθε λίγους μήνες πριν συμμετάσχουν τα μέλη της σε καλοκαιρινή κατασκήνωση στην Ουγγαρία, μαζί με τη συμμετοχή άλλων ακροδεξιών ομάδων, όπως η αυστριακή Identitäre Bewegung και η Generation Identitaer από τη Δανία, με οικοδεσπότες τη νεολαία του Fidesz, του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

«Θέλουμε πολλές νέους στους κόλπους μας» σημειώνει επίμονα ο Κριστόφ. «Είμαστε ήδη πολλοί για το μέγεθός μας και θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε. Τα περισσότερα από τα μέλη μας είναι φοιτητές, πολλοί επίσης εργαζόμενοι και παράλληλα μέλη και του κόμματος της Λεπέν, κάνουμε κοινές δράσεις με άλλες οργανώσεις, όπως η φοιτητική ομάδα La Cocarde étudiante που δραστηριοποιείται στα πανεπιστήμια. Δεν μας σταματά η απαγόρευση, αντίθετα μας δυναμώνει, γιατί βλέπουμε ότι οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος στους κόλπους της γαλλικής κοινωνίας, αλλά και αλλού, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Γιατί λοιπόν να σταματήσουμε;».

Exit mobile version